SAĞLIK - 07 Kasım 2017 Salı 15:11

DÜ’de ‘Organ Bağışı Sempozyumu’ yapıldı

A
A
A
DÜ’de ‘Organ Bağışı Sempozyumu’ yapıldı

Organ Bağışı bilincinin artırılması amacıyla her yıl 3-9 Kasım günleri arasında yapılan Organ Bağışı Haftası nedeniyle Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Hastaneleri Organ Merkezi tarafından, "5.

Organ Bağışı bilincinin artırılması amacıyla her yıl 3-9 Kasım günleri arasında yapılan Organ Bağışı Haftası nedeniyle Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Hastaneleri Organ Merkezi tarafından, "5. Hayata Bağış" konulu sempozyum düzenlendi.


DÜ Kalp Hastanesi Konferans Salonunda düzenlenen sempozyuma İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Emin Yılmaz, Rektör Yardımcısı ve Başhekim Prof. Dr. Ali Kemal Kadiroğlu, İl Sağlık Müdürü Sait Avar, İl Müftüsü Burhan İşleyen, organ nakli yapılmış hastalar, personel ve vatandaşlar katıldı. Sempozyuma başkanlık yapan İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yılmaz, sempozyumun bir farkındalık oluşturmak ve organ bağışının önemini vurgulamak için yapıldığını belirterek, “Hepimizin bir hayat çizgisi vardır. Hayata yürürken iki insanla karşılaşırız. Hayata yürürken hekimle, ebediyete giderken de imamla buluşuruz. Her iki kesimden de medet umuyoruz. Her iki kesiminde bu sempozyumda görüşünü alacağız” dedi.


Başhekim Prof. Dr. Ali Kemal Kadiroğlu, organ naklinde canlıdan çok kadavradan yapılan nakilin önem arz ettiğini belirterek, “Dünyadaki nakillerin yüzde 80’ni kadavradan, yüzde 20’si canlıdan yapılırken, ülkemizde bunun tam tersi bir durum mevcuttur. Yani Ülkemizde organ nakillerin yüzde 80’ i canlıdan, yüzde 20’si de kadavradan yapılmaktadır. Bu konuda vatandaşların duyarlı olması için organ bağışı bilincinin geliştirilmesi gerekir” diye konuştu.



“İnsanların manen ikna edilmesi lazım”


İl Müftüsü Burhan İşleyen ise, “Bir insana can veren tüm insanlara can vermiş gibidir. Bölgemizde Seydaların halkı organ bağışı konusunda ikna etmeleri önem arz etmektedir. Bu konuda halkın ikna olmaması durumunda başarı elde edilemez. İnsanları manen ikna edemezseniz organ bağışında çok başarılı olamazsınız. Bunun için de din adamlarına büyük görev düşüyor. Ruh benden çıktıktan sonra organlarının bir başkasına bağışlanması durumunda onun işlediği günah ona yazılmaz” ifadelerinde bulundu.


Başkanlığını Prof. Dr. Emin Yılmaz’ın yaptığı sempozyumda Prof. Dr. Orhan Ayyıldız, İl Sağlık Müdürü Sait Avar, Doç. Dr. Veysi Bahadır, Doç. Dr. Yaşar Yıldırım, Doç. Dr. Uğur Çevik birer konuşma yaptı. Konuşmacılar, organ naklinin tarihçesi, beyin ölümünün tanısı, organ nakli bağışında cerrahi bakış, konularında bilgi verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.