GENEL - 10 Kasım 2017 Cuma 10:35

Hani Belediyesi 35 yıllık çam ağacını kesmemek için projede değişiklik yaptı

A
A
A
Hani Belediyesi 35 yıllık çam ağacını kesmemek için projede değişiklik yaptı

İçişleri Bakanlığı tarafından Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevlendirme yapılan Diyarbakır’ın Hani Belediye Başkanı Şaban Arda Yazıcı, belediyenin hazırladığı proje ile kurum bahçesinde yapılacak olan vatandaş-misafir konuk evinin inşaatına başlanırken, 35 yıllık çam ağacının kesilmemesi için projede değişiklik yapıldı.

İçişleri Bakanlığı tarafından Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevlendirme yapılan Diyarbakır’ın Hani Belediye Başkanı Şaban Arda Yazıcı, belediyenin hazırladığı proje ile kurum bahçesinde yapılacak olan vatandaş-misafir konuk evinin inşaatına başlanırken, 35 yıllık çam ağacının kesilmemesi için projede değişiklik yapıldı. Tek katlı ve modern bir şekilde yapılması planlanan konuk evinin tamamlanması durumunda belediyeye gelecek vatandaş ve misafirlerin yer sorununun ortadan kalkacağı ve daha kaliteli belediye hizmeti verilmesinin önünün açılacağı hedefleniyor.


Hani Belediye Başkanı Şaban Arda Yazıcı, hazırlanan proje kapsamında başlatılan konuk evi inşaatı çalışmasının yapıldığı alanda bulunan 35 yıllık çam ağacının kesilmeden inşaatın yapılması talimatı vermesi üzerine projede değişikliğe gidildi. Başkan Yazıcı, belediye konuk evinin yapılması ile ilgili yaptığı açıklamada; “İnşaat çalışmalarının çam ağacının olduğu alana denk gelmesi nedeniyle, projemizin destekçisi ve finansörü olan kardeş belediyemiz Sakarya Serdivan Belediyesi ile irtibata geçerek, projede değişiklik yapılması talebimizi ilettik. Sakarya Serdivan Belediye Başkanı Yusuf Alemdar’ın projenin değiştirilmesi yönünde bizzat takibini yaparak ve ilgilenerek revize edilmesinin ardından yapılan düzenleme ile çam ağacı kesilmekten kurtarıldı. Belediye konukevi inşaatının tamamlanması halinde, vatandaşlarımızın hizmetine sunulacaktır. Doğaya saygılı, doğa ile bütünleşmiş bir yapıya ve belediye bahçesi park alanına kavuşacaktır" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.