SAĞLIK - 24 Ekim 2017 Salı 12:34

İnme sonrası fizik tedavide güven ve aile desteği çok önemli

A
A
A
İnme sonrası fizik tedavide güven ve aile desteği çok önemli

Beyin felci olarak da adlandırılan inmeden her hastanın farklı şekillerde etkilendiğine dikkat çeken Fizyoterapist Yasin Aykut Yıldırım, inme sonrası fizik tedavi ve rehabilitasyon sürecinde kendine güven ile aile desteğinin çok önemli olduğunu belirtti.

Beyin felci olarak da adlandırılan inmeden her hastanın farklı şekillerde etkilendiğine dikkat çeken Fizyoterapist Yasin Aykut Yıldırım, inme sonrası fizik tedavi ve rehabilitasyon sürecinde kendine güven ile aile desteğinin çok önemli olduğunu belirtti.


Diyarbakır Özel Genesis Hastanesi Fizyoterapist Yasin Aykut Yıldırım, beyin felci olarak da adlandırılan inme sonrası fizik tedavi ve rehabilitasyon sürecine ilişkin önerilerde bulundu. İnmenin önlenmesinde stressiz yaşam, sigaradan uzak durulması, kilo kontrolü ve sağlıklı beslenme önemli olduğunu kaydeden Yıldırım, günde ortalama 1,5-2 litre sıvı alınması, haftada 3-5 günde 30-60 dakika yürüyüş yapılması, varsa yüksek tansiyon, kalp hastalıkları ve şeker hastalığının tedavi edilmesi ve ilaçların düzenli kullanılması gerektiğini ifade etti. İnme tedavisinde yaş, etkilenim düzeyi, eşlik eden diğer hastalıklar, hastanın gayret ve azmi, psiko-sosyal faktörler ve aile desteği çok önemli olduğunu vurgulayan Yıldırım, en önemlisinin kendine güven olduğunu vurguladı.



“Yaş, cinsiyet, ırk ve aile değişmeyen risk faktörleridir”


İnmenin, beyin damar yapılarında tıkanma veya kanama nedeniyle ani gelişen kalıcı nörolojik hasar olduğunu söyleyen Yıldırım, “İnme sonrası genellikle hastanın vücudunun bir bölümünde felç, yürüyememe, kol ya da ellerde güçsüzlük ortaya çıkmaktadır. Bunların yanı sıra konuşma, anlama bozuklukları, yutma, duyu ve algı problemleri, idrar yapma ile ilgili sorunlar da gelişebilir. İnme, kalp hastalıkları ve kanserden sonra üçüncü sırada ölüm nedeni olarak gösterilmektedir. Yaş, cinsiyet, ırk ve aile öyküsü değiştirilemeyen risk faktörleridir. Hipertansiyon, kalp hastalıkları, şeker hastalığı, kan kolesterolü ve kan yağlarının yüksekliği, sigara kullanımı, stres, kötü beslenme alışkanlıkları, obezite ve hareketsiz yaşam, inme hastalığına neden olan diğer risk faktörleri arasında kabul edilmektedir” dedi.



“Egzersizlerin yeri önemlidir”


İnmeyi önleme yollarını anlatan Yıldırım, şunları söyledi:


“İnmenin önlenmesinde stressiz yaşam, sigaradan uzak durulması, kilo kontrolü ve sağlıklı beslenme önemlidir. Günde ortalama 1,5-2 litre sıvı alınması, haftada 3-5 gün 30-60 dakika yürüyüş yapılması, varsa yüksek tansiyon, kalp hastalıkları ve şeker hastalığının tedavi edilmesi ve ilaçların düzenli kullanılması gerekir. Hastanın hayati bulguları stabil olduğu zaman, nöroloji uzman hekimi ve fizik tedavi uzman hekiminin onayından sonra fizik tedavi ve rehabilitasyon programına başlanır. Tedavide egzersizlerin yeri önemlidir. Ayrıca elektriksel uyarı veren cihazlar, biyo-geribildirim yöntemleri, sanal gerçeklik tedavileri, yeniden öğrenme teknikleri, ayna tedavisi, robotik cihazlar kullanılmaktadır. Özellikle fizik tedavide yapılan egzersizler ve hastanın evde uygulandığı ev egzersiz programları sayesinde hastaların çoğu başlangıçta yürüyemezken ilk aylardan itibaren hastalar baston, yürüme cihazı ile veya tamamen bağımsız yürüyebilmektedirler.”



“En önemlisi kendine güven”


İnmede fizik tedavi ve rehabilitasyonun amaçlarından söz eden Yıldırım, “Kaybolmuş veya hasara uğramış fonksiyonların tekrar kazandırılarak kişinin bağımsız olarak yaşamını sürdürmesinin sağlamaktır. Kişinin inme sonrası kısıtlanan fonksiyonlarına bağlı olarak rehabilitasyon, vücudu kuvvetlendirmeyi ve koordinasyonu geliştirmeyi, zihinsel ve duygusal sonuçlarla başa çıkabilmeyi, günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirmek için yeni yolların öğretilmesini amaçlar. Tedavide yaş, etkilenim düzeyi, eşlik eden diğer hastalıklar, hastanın gayret ve azmi, psiko-sosyal faktörler ve aile desteği çok önemlidir. En önemlisi kendinize inanın, daha sonra size tedavi uygulayan sağlık personellerine inanın, güvenin ve önerilerini ciddiye alınız” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Bocce sporunun ihtiyar delikanlıları Alanya’da yarıştı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 2023 yılında 6’ncısı gerçekleştirilen Yaşlı Resmi Huzurevleri Yetişkin Gençler Huzur Bocce Ligi’nde ilk dörde kalan takımlar Antalya’nın Alanya ilçesinde hem tatil yaptı hem de yarıştı. 29 Ekim- 3 Kasım 2023 tarihleri arasında Antalya’nın Side ilçesinde huzurevlerinde kalan yaşlılara yönelik Gençler Huzur Bocce Ligi düzenlendi. Şampiyonada son dörde kalan Aksaray Kadir Üçyıldız Huzurevi takımı birinci olurken, Osmaniye Özden Huzurevi ikinci, Erzincan 100.Yıl Atatürk Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi (HYBRM) üçüncü, Samsun Bafra 75. Yıl Huzurevi ise dördüncü oldu. İlk dörde giren takımlara ödül olarak Alanya’da 5 günlük tatil hakkı tanındı. Takımlar Alanya Huzurevi’nde bir araya gelerek Alanya Huzur Evi Bocce ekibiyle karşılaştı. Turnuvanın finalinde Alanya Huzurevi takımı, Erzincan 100. Yıl Atatürk Huzurevi’ni 12-11 yenerek şampiyon oldu. Ayrıca takımlar yarışmanın ardından ilçede tekne turu ve mağara gezisi yaparak turistik yerleri ziyaret edecek. “Bu spordaki amaç aktif yaşlanmak” Yarışmayla ilgili açıklamalarda bulunan Antalya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Galip Sökmen, Bocce sporunun daha rahat yapıldığından dolayı bakanlık tarafından seçildiğini ifade ederek, “Bu spordaki amaç aktif yaşlanmak. Bakanlık tarafından huzurevindeki yaşlılarımız, çocukları ve yakınları tarafından bırakıldıkları havasından kurtulmaları, aktif, sağlıklı yaşlanmaları için onlara uygun aktif spor dalları hakkında araştırma yapıldı Bedensel engelli birinin dahi rahatlıkla oynayabileceği için bocce sporu üzerinde duruldu. Antalya’da olan yarışmaların bölge birincileri finali için buraya geldi” dedi. “81 ildeki sporcuları birleştirerek bütün yaşlıları topladılar” Yarışmaya katılan 76 yaşındaki Şahin Dursun, “Samsun’dan geldim, 8 senedir takım kaptanlığını yürütüyorum. 81 ildeki sporcuları birleştirerek bütün yaşlıları topladılar. Birbirimizi tanımaya başladık. 2017’de Samsun’a Türkiye şampiyonluğunu getirdik. Alanya Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü’nden daha fazla ilgi alaka gördük. Hepsine çok teşekkür ediyorum” diye konuştu. “2017’den beri bocce oynuyorum” Bocce sporunu 7 yıldır yaptığını ifade den Mehmet Böle isimli sporcu ise, “Aksaray olarak Bocce şampiyonası finalinde Türkiye şampiyonu olduk. 2017’den beri oynuyorum, kaptanlığını da yapıyorum. Bugünde kadar devam etti. Bir dahaki senelerde de inşallah bunları görürüz” dedi.