GENEL - 26 Eylül 2017 Salı 13:24

İş dünyası endişeli

A
A
A
İş dünyası endişeli

İş dünyası, Türkiye ile IKBY arasından referandum tartışması sonrası yaşanan gelişmelerden endişe duyuyor.

İş dünyası, Türkiye ile IKBY arasından referandum tartışması sonrası yaşanan gelişmelerden endişe duyuyor. Yaşanan gerginlikten en çok iş dünyasının etkileneceğini ifade eden DOGUNSİFED Başkanı Aziz Özkılıç, yaşanan gerginliğin biran önce sonlanmasını umut ettiklerini ifade etti.


Diyarbakır’da iş dünyası, Türkiye ile IKBY arasından referandum tartışması sonrası yaşanan gelişmelerden endişe duyuyor. Yaşanan gelişmeler sonrası Habur Sınır Kapısı’nın kapatılmasının gündeme gelmesini değerlendiren Doğu Güneydoğu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (DOGUNSİFED) Başkanı Aziz Özkılıç, endişeli olduklarının altını çizerek, iş insanları ve sivil toplum örgütleri olarak bu referandumun hayra vesile olmasını ve sükunet içerisinde tatlı bir şekilde bağlanmasını umut ettiklerini ifade etti.



“Türkiye’nin buraya 20 milyar dolar ihracatı var”


Gelişmeler sonrası ne olacağını tam kestiremediklerini kaydeden Özkılıç, “Komşumuz Kuzey Irak’ta bir referandum süreci başladı. Sonuçları, yansımaları bölgemize, ülkemiz ne olacak çok kestiremiyoruz doğrusu. Bölgedeki diğer hükümetlerin tavırları, İran’ın, merkezi hükümet Irak’ın tavırları ortada Türkiye’nin de net tavrı ortada bu referanduma karşı. Tabi biz iş adamları, iş insanları olarak bu durumdan çok rahatsızız. Ticarette, hem ekonomik hem sosyal ikili ilişkiler akrabalık ilişkileri açısından Türkiye için çok önemli bir süreç ve önemli bir konumda. Türkiye’nin neredeyse yıllık 20 milyar dolar buraya ihracatı var. Öyle görünüyor ki önümüzdeki süreçte daha sıkıntılı bir döneme gireceğiz. Bu da tabi iş insanlarını büyük etkileyecek hatta bütün vatandaşları etkileyecek. Milli Güvenlik Kurulu’nda alınan kararlar var. Bağdat’ın harekete geçirdiği eylem planı var. İran o eylem planına hemen uydu. Türkiye uyacak mı, uymayacak mı, uyması durumunda ticareti çok kötü ve olumsuz yönde etkileyecektir” dedi.



“Tatlı bir şekilde bağlanmasını istiyoruz”


İyi ilişkiler sonrası ciddi bir ticaret hacminin oluştuğunu belirten Özkılıç, “Düne kadar büyük rakamlarla ihracat yapmamızın sebebi o bölgedeki iyi ilişkilerdi. İkili ilişkilerin, dostane ilişkilerin iyi oluşundan dolayı çok iyi ihracat rakamları elde edildi ve daha da edilecekti. İhracat dışında Türk iş adamlarının orada yaptığı yatırımlar var. Bir sürü yatırım var orada ve burada gönderdiğimiz bir sürü ürün var ihracat açısından. Biz sivil toplum örgütleri olarak bu referandumun hayra vesile olmasını ve sükunet içerisinde tatlı bir şekilde bağlanmasını umut diyoruz” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara ATO Yönetim Kurulu Başkanı Baran’dan kafe ve restoranları boykota ilişkin açıklama Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, hafta sonunda yapılacak kafe ve restoranları boykota ilişkin, "Ticaret hayatı bir bütündür ve fiyat artışlarıyla mücadeleye boykot ile değil ancak birlik ve beraberlik içinde katkı sağlanabilir" dedi. ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, yiyecek-içecek sektöründe son günlerde yaşanan gelişmelere ilişkin X hesabından paylaşımda bulundu. Baran, son dönemde dünyanın en büyük sorunu haline gelen fiyat artışlarına dikkati çekerek, "Ülkemizde tüm sektörlerimizi ve ticaretimizi etkiliyor. Hükümetimiz enflasyonla mücadeleyi kararlılıkla yürütüyor. Enflasyonla mücadelenin bir süreç olduğunu biliyoruz. Bu dönemde sabırlı olmamız gerektiğini de çok iyi biliyoruz. Enflasyonla mücadele politikaları konusunda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğindeki hükümetimize, ekonomi yönetimimize güveniyor ve yürekten destekliyoruz" dedi. "Yiyecek-içecek sektöründe faaliyet gösteren işletmelerimiz, ürünlerin tüketiciye ulaştığı son aşamanın temsilcileri durumundalar" ifadelerini kullanan Baran, şunları aktardı: "Her sektörde olduğu gibi yiyecek-içecek sektöründe de fırsatçılık yapanlar olabilir. Kötü örnek hiçbir zaman örnek değildir. Ticaret Bakanlığımız da fahiş fiyat uygulamalarına karşı denetimlerini yoğun bir şekilde sürdürerek, cezai yaptırımlarına devam ediyor. Sosyal medyada yiyecek-içecek sektörüne karşı başlatılan boykot çağrısı, sektördeki işletmelerimizin tümünü töhmet altında bırakarak hem yiyecek-içecek sektörüne hem de ilişkili tüm sektörlere ve ticaretimize zarar verecektir. Ayrıca bu yaklaşım binlerce işletme ve yüzbinlerce çalışanın mağduriyet yaşamasına yol açacaktır. Ticaret hayatı bir bütündür ve fiyat artışlarıyla mücadeleye boykot ile değil ancak birlik ve beraberlik içinde katkı sağlanabilir."
İstanbul İBB’den 4 milyar 200 milyon liralık borç yetkisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi, dün yapılan Nisan ayı ikinci oturumunda tam yetki alan Mecliste yapılan oylamada 4 milyar 200 milyon lira tutarında iç borçlanma dosyalarını kabul etti. Meclis toplantısında gündem maddesi olan Plan ve Bütçe Komisyonu görüşünde, 2019 yılından bu yana komisyonunda bekleyen 950 milyon lira iç borçlanma talebi için yapılan oylamada İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na tam yetki verildi. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi Nisan ayı ikinci oturumu İBB Meclisi Başkan vekili Nuri Aslan başkanlığında Saraçhane’deki İBB binası meclis salonunda yapıldı. İETT’nin 2023 yılı faaliyet raporunun görüşüldüğü mecliste iç borçlanma talepleri 160’ı kabul, 97’si ret oyuyla kabul edildi. Mecliste, İBB Başkanlığı Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığı Finansman Şube Müdürlüğünün imar, çevre, kültür, kentsel dönüşüm, sosyal belediyecilik ile toplu ulaşım ve benzeri birçok alandaki yatırım ve hizmet faaliyetlerinde kullanılmak üzere 950 milyon lira iç borçlanma talebi konuşuldu. Plan ve Bütçe Komisyonu görüşünde, 2019 yılından bu yana komisyonda bekleyen 950 milyon lira iç borçlanma talebi için yapılan oylama sonrasında İBB Başka Ekrem İmamoğlu’na tam yetki verildi. ‘2 milyar 250 milyon lira iç borçlanma talebi oy birliğiyle kabul edildi’ İkinci oturumda oylama sonrası borçlanma talebi görüşülen Meclis toplantısında Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığı Finansman Şube Müdürlüğünün, köprü ve kavşak inşaatları, atık yakma ve enerji üretim tesisleri, termal bertaraf tesisi ile kentsel dönüşüm projelerinin etkinlik ve verimlilik çerçevesinde ilerlemesi ve yeni yatırımların yapılması için 2 milyar 250 milyon lira iç borçlanma talebi görüşüldü. Plan ve Bütçe Komisyonu oylamasında 2020 yılından itibaren komisyonda bekleyen 2 milyar 250 milyon borçlanma talebi İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na tam yetki verilmesi oylama sonucu kabul edildi. ‘1 milyar lira iç borçlanma oy birliğiyle kabul edildi’ Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığı Finansman Şube Müdürlüğünün yapılan yatırım ve hizmet çalışmalarını Kovid-19 salgınına rağmen kesintisiz sürdürülebilmesi, halkın ihtiyaçlarını karşılayabilmesi ve bozulan nakit akışının iyileştirilmesi için 2024 yılı bütçesi çerçevesinde 1 milyar lira iç borçlanma maddesi de gündemde görüşüldü. Plan ve Bütçe Komisyonu, görüşünde 2021 yılından bu yana komisyonda bekleyen 1 milyar lira iç borçlanma isteği için İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na tam yetki verilmesi de oylama ile kabul edildi. Öte yandan, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu yönetimindeki 5 yılda İBB’nin borçlarının 26 milyar 760 milyon 454 bin liradan 150 milyar 837 milyon 391 liraya çıktığı olduğu öğrenildi.