YEREL HABERLER - 18 Ağustos 2016 Perşembe 13:15

Kışanak, İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nde incelemede bulundu

A
A
A
Kışanak, İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nde incelemede bulundu

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Dicle Nehri’ni kirlilikten kurtaracak en önemli altyapı yatırımlarından biri olan ve mayıs ayından bu yana işletmeye başlanan İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nde incelemelerde bulundu.
Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Genel Müdürlüğü’nün Dicle Nehri’ni kirlilikten kurtaracak devasa altyapı yatırımlarından biri olan İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, mayıs ayından bu yana devreye alınarak işletilmeye başlandı. Tesiste, günlük 175 bin m3 su yüzde 98 oranında arıtılarak Dicle Nehri’ne bırakılmaya başlanırken, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, tesise giderek incelemelerde bulundu. Kışanak’a, DİSKİ Genel Müdür Vekili Zeki Kantaci ile Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zülküf Karatekin de eşlik etti.
25,6 milyon avroya mal olan tesiste, Giriş Pompa İstasyonu, Izgara Tesisleri, Kum ve Yağ Tutucular, Ön Çökeltme Havuzları, Anaerobik Karıştırma Tankı, Aktif Çamur Tankları, Son Çökeltme Havuzları, Çamur Yoğunlaştırıcılar, Çamur Karıştırma Tankları, Anaerobik Çamur Çürütücüler, Gaz Kullanım Tesisleri ve Çamur Susuzlaştırma ünitelerini gezen Kışanak, ilgililerden bilgi aldı.
Pis su yüzde 98 oranında arıtılıyor
AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı’nın (IPA) yüzde 85 desteği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yüzde 6 katkısı ve DİSKİ Genel Müdürlüğü’nün yüzde 9’luk öz kaynağı ile 25,6 milyon avroya inşa edilen tesis, mayıs ayında devreye alındı. Kent merkezinde 998 kilometreye tekabül eden kanalizasyon hattı aracılığıyla Arıtma Tesisi’ne gelen pis su (atıksu), tesiste kurulan ünitelerde yüzde 98 oranında arıtılarak, Dicle Nehri’ne temiz su olarak bırakılmaya başlandı.
Metan gazı elektrik enerjisine dönüştürülüyor
Diyarbakır’dan Basra Körfezi’ne kadar olan 1900 kilometrelik alanda Dicle Nehri üzerinde bir ilk olan İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, çalışması için gerekli olan bütün enerji ihtiyacını atıksu arıtma çamurlarından çıkan metan gazını elektrik enerjisine dönüştürerek karşılıyor. Tesis bu özelliği ile ekolojik çalışma felsefesine uygun bir şekilde doğadan gelen enerjiyi çevreye herhangi bir zarar vermeden üretiyor. Otomasyon sistemiyle de 24 saat tüm tesis sahası kontrol ediliyor.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Elite World Van Hotel, İranlı acente temsilcilerini ağırladı Elite World Van Hotel, İran’ın farklı şehirlerinde hizmet veren acente temsilcileri ile tur operatörlerini ağırladı. Elite World Van Hotel, seyahat acenteleri tarafından düzenlenen info çerçevesinde Van’a gelen İranlı acente temsilcilerini ağırladı. İranlı acente temsilcileri ile yemekte bir araya gelen Elite World Van Otel Genel Müdürü Oktay Aksoy ve Satış Direktörü Salih Çiftçi, otel hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Turizmin çok geniş yelpazeye sahip bir sektör olduğuna dikkat çeken Aksoy, “Bu manada turizmde yapılan her çalışma şehrin bütününe yansıyor. Bizlerde bu bilinçle özelde ilimizin, genelde ise ülkemizin ekonomisine katkı sunmak için sürekli çalışmalar yapıyoruz. Bu manada düzenlenen bu infoyu çok önemli ve anlamlı buluyoruz. İnşallah bu ve buna benzer infolarla ilimizi turizm alanında hak ettiği yere getireceğiz. Ben bu duygularla bu infonun ilimiz ve ülkemiz açısından hayırlara vesile olmasını diliyor, infoda emeği olan herkese teşekkür ediyorum” dedi. Seyahat acenteleri sahipleri ise ise amaçlarının geçtiğimiz günlerde seçim nedeniyle yaşanan gerginlik sonrası İranlı turistlerin duyduğu kaygıyı ortadan kaldırmak olduğunu belirterek, “Van, seçim sürecinde iki gün istenmeyen olaylarla karşı karşıya kaldı. Çok şükür sona erdi ve şehrimiz yine eski huzur ve güven ortamına kavuştu. Bizlerde bu manada kaygılanan İranlı misafirlerimize bu güven ve huzur ortamını tekrar yaşatmak için bu infoyu düzenledik. İlimiz ve bölgemiz için hayırlara vesile olmasını diliyor, infoda bize destek sunan herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. İranlı acente yetkilileri de, böyle güzel bir organizasyonla Van’da olmaktan mutluluk duyduklarını belirterek, emeği geçenlere teşekkür ettiler.