EKONOMİ - 09 Kasım 2017 Perşembe 11:47

(Özel haber) Kurulan tesis üreticinin gelirini ikiye katladı

A
A
A
(Özel haber) Kurulan tesis üreticinin gelirini ikiye katladı

Diyarbakır Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından üyelerinin ürünlerini değerlendirmek amacıyla kurulan dondurma fabrikası, bir yıl içerisinde bölgede ünlü dondurma markalarıyla yarışır hale geldi.

Diyarbakır Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından üyelerinin ürünlerini değerlendirmek amacıyla kurulan dondurma fabrikası, bir yıl içerisinde bölgede ünlü dondurma markalarıyla yarışır hale geldi. Eskiden 1 liraya üreticinin satıcı bulmaya zorlandığı süt, kapıdan 2 liraya birlik tarafından alınarak dondurma yapılınca, üreticinin geliri de iki katına çıktı.


Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından geçtiğimiz yıl faaliyete giren ve Diyarbakır’ın ilk dondurma markası olan Diydo, bir sezonda bölgede ünlü dondurma markalarıyla yarışır hale geldi. Birlik bünyesinde bulunan 5 bin üyenin ürettiği sütlere hem pazar bulmak hem de gelirlerini yükseltmek fikrinden ortaya çıkan fabrikanın ürettiği ürünler kısa sürede bölgede bulunan marketlerde yerini aldı. Fabrika sayesinde eskiden 1 liraya, üreticinin alıcı bulmaya zorlandığı sütleri için şimdi kapıda 2 liradan alım yaptıklarını kaydeden Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Abdullah Çetinkaya, fabrika sayesinde üreticinin gelirinin iki katına çıktığını ve amaçlarının Türkiye çapında bir dondurma markası haline gelmek olduğunu belirtti.



“Üreticiye katkısı 2 katına çıktı”


Sıcak yaz aylarında üretimi yüksek olan sütü dondurma yapma fikrini, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından verilen yüzde 50 hibe desteği ile hayata geçirdiklerini kaydeden Çetinkaya, “Eskiden köyde, kırsalda yetiştiricilik yapan üreticilerimiz sütlerini değerlendiremiyorlardı. Peynir yapıp, minibüse verir oraya buraya satmaktaydı. Bazıları müşteri bulup kendileri de satamıyorlardı. Örneğin şuanda bir keçi günde 2 kilogram süt veriyorsa bunu 1 liradan değerlendiremiyorlardı. Biz şuanda kapıda 2 liradan sütlerini alıyoruz. Yani bir keçinin ortalama katkısı yetiştiricilerimize 1 liradan aylık 30 lira ise bizim katkımız sayesinde bu aylık 60 liraya çıkıyor. Yıllık 400-500 lira civarında bir katkımız oluyor” dedi.



“Kar peşinde değiliz”


Birçok kırsal yerde süt toplama işleminin yapılamadığını ve sıcak havalar nedeniyle sütlerin bozulduğunu ifade eden Çetinkaya, “Onunla ilgili de köylerde süt sağım ünitesi projesi hazırlamış bulunmaktayız. Küçük çapta da olsa bölge köylerde, üç köyün faydalanabileceği süt sağım ünitesi, sütleri toplayıp orada hem 3-5 kişi istihdam edeceğiz hem de o sütleri bozulmasını önleyeceğiz. Sağlıklı, hijyenik bir şekilde sütleri getirip dondurma yapıp tüketicilerimize sunacağız. Biz kar peşinde değiliz. Yeter ki yetiştiricilerimize, halkımıza bir faydamız olsun. Bir katkımız olsun. 3-5 kişiyi de istihdam ederiz. Bir şekilde kendine çalışacak pozisyonlar bulabilsin. Asıl düşüncemiz budur. Tabi ki para olmadan bir şey olmaz ama bunun parasal yönü birinci planda değil” diye konuştu.



“Tüm Türkiye’ye dağıtmayı hedefliyoruz”


Yeni bir marka olmalarına rağmen çok beğeni topladıklarını vurgulayan Çetinkaya, “Çok beğeni topladık. Müşterilerimize ürün yetiştiremiyoruz. Bunu Diyarbakır’ın bütün ilçelerine, birçok yere bu sene yaklaşık 600 dondurma dolabı kadar dağıtım yaptık. Seneye inşallah daha da büyüterek bütün Türkiye’ye dağıtmayı hedefliyoruz. Bizim iyi, kaliteli ulusal bir marka haline gelme hedefimiz var. İnşallah başarılı oluruz. Bizim yetiştiricilerimize de, milletimize de bir katkımız olur” ifadelerinde bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Giresun Fındığın başkent Giresun’da salep hasadı yapıldı Dünyanın en kaliteli tescilli fındığının üretildiği Giresun’da fındığa ek gelir olarak salep üretimi yaygınlaştırılıyor. Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 43 çiftçiye yüzde 50 hibe destekli toplam bin 325 kg salep yumru dağıtımının ilk hasadı yapıldı. Tirebolu ilçesinin Halaçlı köyünde Mehmet Davut’a ait salep bahçesinde 1 metrekarelik alandan 1 kilo 670 gram gibi yüz güldüren hasat elde edildiği belirtildi. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafında ülke genelinde yürütülen Tarım Arazilerinin Kullanımın Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) kapsamında Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce hazırlanan “Giresun İlinde Salep Üretimini Geliştirme’’ alt projesinin ilk hasadı yapıldı. 1 metrekareden 1 kilo 670 gram salep elde edildi “Giresun İlinde Salep Üretimini Geliştirme’’ projesiyle ilgili bilgi veren Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, “TAKEP projesinin temel amacı ve hedefi tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi için boş bırakılan, nadasa ayrılan ve işlemeli tarıma uygun olmayan alanlar öncelikli olmak üzere, uygun tarımsal üretim yöntemleri kullanmak suretiyle katma değeri yüksek bitki türlerinin üretimini artırmak, hasat sonrası kayıpları azaltmak ve ürün işlemeye yönelik yatırım projelerinin desteklenmesidir. Bu amaçla geçtiğimiz yıl içinde proje dahilinde 43 çiftçimize yüzde 50 hibe destekli toplam bin 325 kg salep yumru tohumluğu dağıtılmış olup hasat edilmeye başlanmıştır. Bu kapsamda Tirebolu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz koordinasyonunda uzmanlarca üretim ve bakım tekniklerini anlatımı eşliğinde hasat etkinliği gerçekleştirildi. Halaçlı köyü çiftçilerinden Mehmet Davut’un bahçesinde diğer salep üreticilerimizin de katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte, ‘şansa bağlı örnekleme metoduyla’ seçilen 1 metrekarelik kısımdan elde edilen ürün tartılmış ve 1 kilo 670 gr gibi oldukça iyi bir verim elde edildiği görülmüştür” denildi.
Manisa Manisa Büyükşehir ekiplerinden fırtına ve yağış mesaisi Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı ve MASKİ Genel Müdürlüğü ekipleri, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan sağanak yağış ve fırtına uyarısı sonrasında gece boyunca çalışma yürüttü. Yağmur suyu ızgaralarına yağış ile birlikte dolan malzemeler temizlenirken, fırtına dolayısıyla devrilen bazı ağaçlar ekiplerce kaldırıldı. Manisa’da dün akşam saatleri itibarıyla fırtına ve şiddetli yağış etkili oldu. Manisa Büyükşehir Belediyesi ekipleri, sağanak yağış ve fırtına uyarısı sonrasında gece boyunca teyakkuzdaydı. Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı ekipleri, dün akşam saatlerinden itibaren etkili olan ve bazı bölgelerde ağaçların devrilmesine neden olan fırtına nedeniyle yoğun bir çalışma gerçekleştirdi. Gelen ihbarlar üzerine harekete geçen Manisa Büyükşehir Belediyesi ekipleri, devrilen ağaçların kaldırılmasını sağladı. Yıkılan ağaçların kaldırılmasının yanı sıra tehlike arz eden ağaçların budanması işlemlerini de hızlı bir şekilde gerçekleştiren ekipler, yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçmiş oldu. MASKİ Genel Müdürlüğü ekipleri de gece boyunca il genelinde etkili olan sağanak yağışta hızlı müdahaleler ile herhangi bir olumsuzluk yaşanmasına izin vermedi. Yağmur suyu ızgaralarına yağış ile birlikte dolan malzemeler temizlenirken, ana kanalizasyon hatları da yapılan hızlı müdahaleler ile açıldı. Özellikle yağışın etkili olduğu bölgelerde özverili bir şekilde sahada olan MASKİ ekipleri günün ilk ışıklarına kadar çalışarak herhangi bir olumsuzluk yaşanmasına izin vermedi.