GENEL - 24 Eylül 2016 Cumartesi 11:43

Parklardan şampiyonluğa

A
A
A
Parklardan şampiyonluğa

Diyarbakır’da, Türkiye Halk Oyunları Federasyonu’nun düzenlediği Kulüpler Arası Halk Oyunları Yarışması’na parklarda hazırlanan ekip, zorlu rakiplerini geride bırakarak, Türkiye şampiyonu oldu.
Diyarbakır’ın merkez Bağlar ilçesinde bulunan Gençlik Merkezi Gençlik ve Spor Kulübü, Türkiye Halk Oyunları Federasyonu’nun Tekirdağ’da düzenlediği Halk Oyunları Yarışması’nda şampiyon oldu. Yarışmaya, salon yetersizliğinden dolayı parklarda hazırlanan ekip, büyük bir başarıya imza attı. 14 yaşındaki Mansur Topsak, memleketlerine birincilik getirdikleri için gururlu olduklarını belirterek, “25 ekibin katıldığı yarışmada birinci çıktık. Bütün emeklerimizin karşılığını aldık” dedi.
13 yaşındaki Zilan Saçma, hocalarının kendilerini zorlu şartlar altında çalıştırdıklarını ifade ederek, “Bağlar’da olaylar yaşandığı sırada hocalarımız bizi arabayla getirip götürüyordu. Psikolojimiz de çok kötüydü ama şimdi emeğimizin karşılığını aldık” diye konuştu.
"Rakiplerimiz daha iyi şartlarda hazırlandılar"
Halk oyunları ekibinin hocası Ercan Yakut, diğer bölgelerdeki rakiplerinin daha iyi şartlar altında çalıştığını, kendilerinin ise okul bahçelerinde ve parklarda çalışma yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti:
“Biz Diyarbakır bölgesinde olduğumuz için zor şartlarda çalıştık. Son zamanlarda olayların yoğun olduğu Kaynartepe bölgesinde spor salonumuz yok. Çocuklarımız zor şartlar altında hazırlandı. Aileleriyle de iletişim halindeyiz sürekli. Onlar da büyük destek verdiler bize. Bu bölgede bu şartlar altında kimse çocuğunu dışarı bırakmaz ama biz onlara güven verdik. Çocukları kendi arabamızla getirip götürdük. Biz bu güveni ailelere verdik. Aileler de sağ olsunlar bize bu desteği verdiler.”
"Amacımız çocukları topluma kazandırmak"
Kulüp Başkanı Hayriye Doğan ise derneklerinin amacının çocukları topluma kazandırmak olduğunu ve sokaklarda duyurular yaparak öğrencileri topladıklarını anlattı. Doğan, “Derneğimizin amacı gençlere çocuklara yönelik Halk oyunları, izcilik gibi sosyal ve kültürel faaliyetleri gerçekleştirmek ve bu alanda öğrenci yetiştirmek, öğrencilerle bu alandaki branşlarda çeşitli yarışmalara katılmak. Bu gençlerden en iyi olanlardan en iyi grupları kuruyoruz. İki yıldır düzenli çalışma sayesinde miniklerde Türkiye şampiyonu olduk. Bu sene de yıldızlar kategorisinde birinci olduk. Bunu sürekli hale getirmek ve gençleri dışarıda kötü ortamlardan uzaklaştırmak birinci hedefimiz. Çok büyük bütçelerimiz yok. Başka öğrencilerde yetiştirme anlamında sponsorluk arıyoruz” ifadelerinde bulundu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mardin Beş bin yıllık geçmişe sahip olan "Matiate Yer Altı Şehri" gün yüzüne çıkarılıyor GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen, Midyat Belediyesi tarafından yürütülen "Matiate Yer Altı Şehri Projesi" ile Türkiye’nin en büyük yer altı şehirlerinden biri gün yüzüne çıkarılıyor. Midyat’ta bulunan ve yaklaşık 50 bin kişinin yıllarca kapalı yaşayabilecekleri bir alana inşa edilen bu yer altı şehrinin turizme kazandırılmasıyla Mardin’in Midyat ilçesi adına önemli turizm destinasyonlarından biri olması öngörülüyor. Matiate Yer Altı Şehri, Midyat Belediyesi tarafından 2019 yılında başlatılan temizlik çalışmaları ile gün yüzüne çıkmaya başladı. İlk başlarda sığınma amacıyla inşa edildiği düşünülen bu yer altı şehrinin, yapılan araştırmalar sonucunda barınma, soğuk hava deposu, ahır, gömü alanı, tapınak gibi çok farklı işlevler gördüğü ortaya çıktı. Kazı ve temizlik çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte yer altı şehrinin içindeki tünellerin güvenli gezinti yollarına dönüştürülmesi, aydınlatılması ve havalandırılması, yönlendirme ve bilgilendirme tabelalarının yapılması, medeniyetlere ait buluntuların ortaya çıkarılması, yer altında saklı kalmış mekanların yeniden canlandırılması ve düzenlenmesi ile turizme kazandırılması amaçlanıyor. Bu çalışmalar sonucunda çok sayıda ziyaretçiye ev sahipliği yapması beklenen Matiate Yer Altı Şehri’nin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi kültür ve turizmi adına önemli bir durak olması hedefleniyor.
Kırıkkale Yağışlar azaldı, kuraklık riski arttı: Çiftçiler modern sistemlerle sulama yapıyor Kırıkkale’de yağışların mevsim normallerinin altında olması sebebiyle yaşanan kuraklık tehlikesine karşı direnen çiftçiler, ekili tarım alanlarında modern sulama sistemi kullanıyor. Kırıkkale’de yağışların önceki yıllara göre az olması sebebiyle yaşanan kuraklık, tarımsal üretimi de olumsuz yönde etkiledi. Karakeçili ilçesinde yaşayan çiftçiler, ekili tarım arazilerini sulamak için modern damlama sistemi kullanıyor. Güneş enerjisi panelleriyle üretilen elektrikle çalıştırılan pompalar sayesinde kontrollü salınan su, tarım alanlarına ulaştırılıyor. "Güneşten faydalanıyoruz" Tarım arazisine özellikle pancar ektiğini belirten Ramazan Alparslan, "Çiftçilik yapıyorum, özellikle pancar ekiyorum. Biraz da soğanım var. Paneli de kurduk, güneşten faydalanıyoruz. 3 yıl oldu, ilk yılı kendini amorti etti. Çok memnunum. Vatandaşlara da tavsiye ediyorum ama maliyetler yüksek. Türkiye’de dolar bazında olduğu için o bizi biraz eziyor. Mevsimler kurak gidiyor. Yağış bekliyoruz, inşallah yağar. Biz de rahatlarız, iki üç gün dinleniriz" dedi. "Su görmezse kurur" Kuraklığın etkili olduğunu ifade eden Emre Doğan, "Kuraklık oldu, yağış olmadı. Kışın da kar görmedik. Bundan dolayı biraz kuraklık var. Sulama ile telafi etmeye çalışıyoruz. Ekinimiz de son aşamasına geldi. Su görmezse kurur. Sulama ile çözüm bulmaya çalışıyoruz. Mazottan dolayı biraz maliyetli de oluyor" diye konuştu. "Yağmazsa çiftçinin işi kötü" Yağmur yağmadığını ifade eden Hasan Cantemur ise, "Gübre atıyoruz, hazırlık yapıyoruz. Arkasından tohum ekeceğiz, yağmurlama sulama yapacağız. Şimdiye kadar yağmurumuz yok. İnşallah bir hafta, 10 gün içerisinde yağarsa çiftçi kazanır. Yağmazsa da çiftçinin işi kötü" şeklinde konuştu.