GENEL - 17 Nisan 2018 Salı 11:52

Şarküteride dijital para birimi geliştirdi

A
A
A
Şarküteride dijital para birimi geliştirdi

Diyarbakır’da yaşayan şarküteri sahibi Oktay Denli arkadaşlarıyla birlikte Bitcoin’e rakip olacak dijital para birimi geliştirdi.

Diyarbakır’da yaşayan şarküteri sahibi Oktay Denli arkadaşlarıyla birlikte Bitcoin’e rakip olacak dijital para birimi geliştirdi. Denli, bu para birimi üzerinden elde ettiği gelirin yüzde 70’ini kanser üzerine araştırma yapan bilimsel kuruluşlara ve vakıflara adamak istediğini belirtti.


Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi Bağcılar Mahallesi’nde yaşayan 28 yaşındaki işletme mezunu Oktay Denli, işsiz kalınca dijital para birimi üzerinde çalışmaya başladı. Uzun süren çalışmalar sonrası 7 arkadaşıyla birlikte Osereum adlı dijital para birimini geliştiren Denli, şimdi sahibi olduğu şarküteriden sistemi yönetiyor. Diğer dijital birimlerinin aksine para kazanmak gibi bir amaçlarının olmadığını belirten Denli, bu para birimi üzerinden elde ettikleri gelirin yüzde 70’ini kanser üzerine araştırma yapan bilimsel kuruluşlara, vakıflara adamak istediğini ifade etti.



“Şarküteriden yönetiyoruz”


Para birimlerinin SHA 256 ile kodlandığını kaydeden Denli, “2009 yılında Bitcoin üretildi. Bitcoin üretildikten sonra biz de kendi arkadaşlarımızla ‘Neden bizim kendi kripto para birimimiz olmasın?’ diye düşündük. Bu şekilde bir karar aldık ve parayı ürettik. Bizim toplam 7 kişilik bir ekibimiz var. Arkadaşlarla bir tasarım yaptık. O tasarımı da şarküteriden yönetimini yapıyoruz. Sadece ben değilim benim dışımda biri Çin’den biri Gürcistan’dan ve diğerleri Türkiye’den olmak üzere 7 kişiyiz. Hedefimiz sosyal sorumluluk projesine sahip bir kripto para birimini tüm dünyaya yaymak. Bunu da tutulur bir hale getirmek” dedi.



“Amacımız destekte bulunmak”


Projeden elde ettikleri gelirin bir kısmını kanser hastalığıyla mücadele eden kuruluş, vakıf ve derneklere adamak istediklerini vurgulayan Denli, şunları söyledi:


“Bizim projemiz kanser hastalıkları için bilimsel araştırma yapan kamu kurum ve kuruluşlarına destekte bulunmak. Bunlara fon sağlamak. Projenin yüzde 50’si buna ait yüzde 20’si de aynı şekilde kanser hastaları üzerine faaliyette bulunan kar amacı gütmeyen vakıf ve derneklere ait. Geriye kalan kısmı ise geliştirici ekibimize gidecek. Bizim sunucularımız var. Bu sunuculara gidecek. Kurum kuruluşlar da bizden destek talep edebilir. Biz bu taleplerin tamamına açığız.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Başak Koleji’nde öğrenciler 23 Nisan coşkusunu velileri ile birlikte yaşadı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramı ülke genelinde olduğu gibi Aydın’da da büyük bir coşku ile kutlandı. Aydın’ın en köklü özel okullarından Özel Başak Koleji Ana Kampüsünde gerçekleştirilen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda çocuklar 23 Nisan coşkusunu velileri ile birlikte yaşadı. Program çerçevesinde düzenlenen etkinlikler, şölen havasında geçti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından İlkokul Öğretmeni Sevda Çiçek günün anlam ve önemini anlatan konuşma yaptı. 3.sınıf öğrencileri 23 Nisan konulu şiirlerini okudular. İlkokul öğrencileri hazırlamış oldukları oratoryoyu sergilediler. Dans öğretmeni tarafından koreografisi hazırlanan modern dans gösterileri ve 100 kişilik halk oyunları gösterisi ise davetliler tarafından uzun süre alkışlandı. 23 Nisan konulu Resim Yarışmasında dereceye girenlerin ödülleri Kampüs Müdürü ve İlkokul Resim Öğretmenleri tarafından takdim edildi. Okulun Türkiye Şampiyonu olan Korfbol takımının da ödüllendirildiği etkinlikte şampiyon öğrencilerin ödülleri Kampüs Müdürü tarafından takdim edildi. Müzik Öğretmeni tarafından hazırlanan Ritm Grubu, Koro ve İşaret Dil grubu performanslarının sergilendiği kutlamalarda Özel Başak Koleji ilkokul ve ortaokul ana kampüsünde bir araya gelen veliler, öğrenciler ve öğretmenler hazırlanan 23 Nisan töreni ve etkinliklerini ilgiyle izledi. Bayrak gösterisi ile 23 Nisan etkinlikleri sona erdi. Çocukları ile birlikte 23 Nisan coşkusu yaşayan veliler öğretmen ve okul idaresine teşekkür ettiler.