EKONOMİ - 06 Kasım 2018 Salı 12:51

Terör bitti, yatırımcılar sıraya girdi

A
A
A
Terör bitti, yatırımcılar sıraya girdi

Diyarbakır’da terör olaylarının sona ermesinin ardından yatırımcı yönünü kente çevirdi.

Diyarbakır’da terör olaylarının sona ermesinin ardından yatırımcı yönünü kente çevirdi. Çoğunluğunu İstanbul’daki firmaların oluşturduğu 49 firmaya Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde yer tahsisi gerçekleştirildi. 10 bine yakın kişinin istihdam edilmesinin beklendiği bölge yatırımcının iştahını kabarttı.


Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, oda ve borsa başkanları ve iş insanları ile bir araya gelerek, kentin son durumu hakkında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Diyarbakır ile tüm ülkede sağlanan huzur ve güven ortamında temel önceliklerinin ekonomik ve sosyal kalkınma ile gelişme olduğunu belirten Vali Güzeloğlu, bu noktada geçmiş yıllarda terör örgütünün ihaneti ve engellemeleri sonucu ertelenen bütün ekonomik anlamdaki gelişme ve yatırımları kente kazandırmak istediklerini kaydetti. Vali Güzeloğlu, yapılan çalışmaların ardından yakın bir gelecekte Diyarbakır’ın tarım anlamında, tüm dünyaya üreten ve ürettiğini ürüne dönüştüren çok önemli bir stratejik merkez haline geleceğini ifade etti.



Tekstil OSB ile 7 bin 922 kişiye istihdam sağlanacak


Toplam 105 parselden oluşan Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde bugün itibari ile ilk başvuru değerlendirmesi sonrasında yönetim kurulu tarafından 49 firmaya tahsislerin yapıldığına dikkat çeken Vali Güzeloğlu, birilerinin kriz tellallığı yaptığı dönemde Diyarbakır’ın gücüne ve potansiyeline güvenerek çıktıkları çağrıda çok yüksek bir başvuru ile karşılaşmalarının Diyarbakır’ın gücünü ve kente olan güveni ortaya koyduğunu vurguladı. Güzeloğlu, Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin açılması ile birlikte 7 bin 922 kişilik bir net istihdam oluşturulacağını bildirdi.



Diyarbakır’da ‘Lojistik Köy’ kurulması için çalışmalara başlandı


Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır’da ağırladıkları Eximbank Genel Müdürü ve ekibinin kentteki değerlendirmeleri sonucunda merkezde Eximbank irtibat ofisi açılacağı müjdesi verdiğini hatırlatan Vali Güzeloğlu, bununla birlikte Lojistik Köy’ü hayata geçireceklerini belirtti. Vali Güzeloğlu, “Diyarbakır’da hayata geçireceğimiz Lojistik Köy sadece Diyarbakır değil, tüm bölgenin ve Ortadoğu ile ticaretin ürünlerin ve hammaddelerin depo edileceği, her türlü ihracata konulu malın depolama ve taşımasının kolayca yapılabileceği, hizmet kalitesinin artacağı ve maliyetlerin düşürüleceği bir bölge olacaktır. Genişlemeye müsait 229 hektar büyüklüğündeki bir alan buna tahsis edilmiştir. Neden önemli, net ve hazır firmalar, en az 3 bin kişilik ilave istihdamı sağlayacak arıtma tesisini bekliyorlar. İnşallah hayırlı haberi en kısa sürede paylaşırız” dedi.



Turist sayısı geçen yıla göre yüzde 63 arttı


329 hektar büyüklüğünde ikinci Organize Sanayi Bölgesi’nin yer seçiminin kesinleştiğini anlatan Vali Güzeloğlu, şöyle devam etti:


“Burası 216 sanayi parselini şimdilik hizmet edecek. Minimum 10 bin kişilik, yatırım türüne göre değişmekle birlikte istihdam sağlayacak bir alt yapı. Havalimanının ilk 9 aylık yolcu sayısı şu an itibari ile bir milyon 600 bine ulaşmış durumda. 2018 yılının ocak-eylül ayında toplam turist sayımız yerli ve yabancı olmak üzere 301 bin 957. 2018’in ilk 9 ayında bir önceki yılına göre toplam turist sayısında yüzde 63 oranda bir artış meydana gelmiştir.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Başkan İhsan Kurnaz: "Doğayı ve çevreyi koruyacak nesilleri İlkadım’da yetiştireceğiz" İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, "Gelecek nesillerimize daha sağlıklı ve daha yaşanabilir bir çevre bırakmak ve ülke ekonomisine katkı sağlamak amacıyla atıkların önemli olduğunu biliyoruz. Bu konuda İlkadım Belediyesi olarak önemli yatırımlar yapacağız" dedi. İlkadım Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü ve Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları (Tap) Derneği tarafından başlatılan “Atık Pil Toplama Projesi”ne İbrahim Tanrıverdi Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri destek verdi. Atık pillerin doğayı kirletmemesi ve dönüşüme kazandırılması amacıyla; çevreye büyük oranda zarar veren ve kullanım süreleri dolmuş atık piller ile ilgili “Atık Pil Toplama Projesi” başlatan İlkadım Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, resmi kurum ve okullara bıraktığı atık pil toplama noktalarından çıkan piller düzenlenen program dahilinde toplanıyor. Bu kapsamda İbrahim Tanrıverdi Sosyal Bilimler Lisesi öğrenciler farkındalık oluşturarak 10 kilo atık pil topladı. "Geri dönüşüme her zaman destek vereceğiz" Çevre ve insan sağlığı için atık pillerin düzenli şekilde toplanması gerektiğini belirten İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, "Atık pillerin toplanması konusunda farkındalık sağlamak amacıyla okullarımızda atık pillerini bırakarak kampanyaya destek olan öğrencilerimize teşekkür ediyorum. Unutmamalıyız ki; atık pillerin çöpler vasıtasıyla toprağa karışması, denizlere, akarsulara ve kanalizasyonlara atılması çevrenin kirlenmesine yol açabiliyor. Bu sebeple atık pillerin geri dönüşüme katılması, çevremiz ve geleceğimiz için büyük önem arz ediyor. Yarının umudu çocuklarımıza temiz bir çevre bırakabilmek ve ekonomimize destek olmak için İlkadım Belediyesi olarak geri dönüşüme her zaman destek vermeye devam edeceğiz" diye konuştu. Duyarlı öğrencilere teşekkür etti Çevreye gösterdikleri duyarlılıklarından dolayı okula bir ziyaret gerçekleştiren İlkadım Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Süleyman Tanrıseven de Okul Müdürü Hamza Sofuoğlu ile birlikte öğrencileri tebrik etti.
Adıyaman Milletvekili Kurt, Koçali Barajı ile ilgili iddiaları yalanladı AK Parti Adıyaman Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Resul Kurt, Koçali Barajı’nın iptal edildiği iddialarıyla ilgili iddiaların asılsız olduğunu söyledi. Adıyaman’da tarımsal üretimde büyük bir önemi olan Koçali Barajı’nın hem ülke ekonomisine hem de Adıyaman ekonomisine büyük katkı sağlayacağını kaydeden Milletvekili Kurt, "Koçali projesinin iptal edildiği iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır. Koçali Baraj İnşaatına 21.11.2014 tarihinde başlanmıştır. Gövde sıyırma kazıları, dolusavak, derivasyon tüneli, batardo, ulaşım yolu, Bulam tüneli ve gövde kaya dolgu imalatlarına başlanmıştır. İşin devam sırasında baraj sol sahilinde muhtelif noktalarda heyelanlar meydana gelmiştir. Sonrasında iyileştirme önlemlerinin alınması ve heyelandan etkilenen yapıların yer değişikliğinin yanı sıra derivasyon tünelinin uzatılması gibi önlemler hakkında DSİ 20.Bölge Müdürlüğü ve ilgili Daire Başkanlıklarınca çalışmalar yapılmaktadır. Ancak, 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri sonrasında USGS tarafından yapılan hesaplamalara göre yaklaşık olarak 0,48 g ivme değerine maruz kaldığı görülmektedir. Bölgenin depremsellik durumunun değişmesinden kaynaklı mevcut Koçali Barajı Sismik Tehlike Analiz Raporu güncellenmekte olup güncel sismik parametreler kullanılarak yapılara ait stabilite hesapları yenilenmektedir. Oluşan depremler sonrasında bahse konu çalışmalara ivedilikle başlanılmış olup sonuçlanması akabinde inşaat çalışmalarına devam edilecektir. Koçali Sulaması Yaklaşım Kanalı ve Tüneli işinde yüzde 68 fiziksel gerçekleşme sağlanmış olup inşaat çalışmaları devam etmektedir. Koçali Barajı Ana İletim Hattı ve Sulaması işinde ise yüzde 17 fiziksel gerçekleşme sağlanmış olup çalışmalara devam edilmektedir. Aynı iş muhtevasında devam eden çalışmalar kapsamında 21 köyde toplam 25 bin 14 hektar alanda arazi toplulaştırma çalışması yapılacaktır. 2014 yılında 4 bin 568 hektar alanın tescil edilerek arazi toplulaştırma çalışmalarının tamamlanması hedeflenmektedir. Adıyaman Koçali İçme Suyu Tesisleri işinin projeleri tamamlanmış olup önümüzdeki dönemde ihale edilmesi planlanmaktadır” dedi.