SAĞLIK - 11 Mart 2018 Pazar 10:59

Tüp bebek başarısızlığında umut veren yöntem: Yumurta detoksu

A
A
A
Tüp bebek başarısızlığında umut veren yöntem: Yumurta detoksu

Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç.

Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, tüp bebek başarısızlığında ve yumurta tembelliğinde, yeni bir yöntem olan yumurta detoksu ile gebelik şansının arttığını belirterek, “ICSI cumulase dediğimiz yumurta temizleme malzemesi yumurtaların daha iyi bir şekilde temizlenmesini ve yumurtaların daha kaliteli bir şekilde ortaya çıkmasını sağlıyor” dedi.


Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, tüp bebek başarısızlığında ve yumurta tembelliğinde yeni bir teknik olan yumurta detoksunun gebelik şansını arttırdığını ve bu uygulamanın Avrupa’da rutin olarak kullanıldığını söyledi. “ICSI cumulase” denilen yumurta temizleme malzemesinin yumurtaların daha iyi bir şekilde temizlenmesini ve yumurtaların daha kaliteli bir şekilde ortaya çıkmasını sağladığını ifade eden Çoksüer, “Bu da yumurta detoksunda rekombinant teknoloji ile hazırlanan bir uygulama. Bu aynı zamanda insan enzimi içerdiği için yumurtaların daha iyi döllenme kapasitesine sahip olmasını sağlıyor ve yumurtaların döllenme kapasitesini arttırıyor. Biz de kendi kliniğimizde bu yöntemi uyguluyoruz. Özellikle tüp bebek başarısızlığında tekrarlayan düşüklerde ve yumurta tembelliği olan kişilerde yumurta detoksu daha bir fayda verebilmektedir. Yumurta tembelliği olanlarda ya da yumurta rezervi az olanlarda yumurta kalitesi zayıf olabilmektedir. Burada tüp bebek yöntemini uygularken bu yumurtalar daha kolay dejenere olabilmekte ve daha kolay bozulabilmektedir. Biz bu teknolojiyi kullandığımızda yumurtanın bozulma ihtimalini azaltmış ve yumurtanın döllenme kapasitesini arttırmış oluyoruz” diye konuştu.



“Başarı oranı tatmin edici düzeyde”


Yumurta detoksu ile gebelik şansının tatmin edici düzeyde olduğunu vurgulayan Çoksüer, şunları kaydetti:


“Onun için bu uygulama gerçekten de çok önemli bir uygulama ve artık tüp bebek de yeni bir uygulama olarak uygulanıyor. İlerleyen zamanda yumurta detoksunun tüp bebek başarısını arttırması konusunda kullanım alanlarının artacağını düşünüyorum. O yüzden biz de yumurta tembelliği, tüp bebek başarısızlığı, yumurta rezervi az olan ve tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olan hastalarımızda yumurta detoksu yöntemini uyguluyoruz.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karaman Karaman’da 57 mahalleye 277 muhtar adayı Şehir merkezinde 57 mahallesi bulunan Karaman’da, 31’i kadın 277 kişi muhtar olabilmek için yarışıyor. Türkiye Muhtarlar Derneği Karaman Şube Başkanı Ali Öngay, 2019 seçimlerinde şehir merkezinde yaklaşık 200 olan muhtar adayı sayısının bu seçimde 277 olduğunu söyledi. “277 muhtar adayından 31’i kadın” Muhtarlar Derneği Karaman Şube Başkanı Ali Öngay, Karaman merkezde 57 mahallenin bulunduğunu belirterek, “277 muhtar adayımız mevcut. Bu adaylarımızdan 31’i kadın, 246’sı erkek" dedi. Öngay, muhtarların yoğun bir çalışma içerisinde olduğunu da kaydederek, “Herkes seçilebilmek adına gece gündüz demeden çalışmalarını yürütüyor. Önceki seçimde Karaman’da 200 civarında bir aday vardı ve kadın aday daha fazlaydı. Kadın adaylardan da bir tanesi şehir merkezinde diğeri de köyde muhtar olarak seçildi. Bu seçimde muhtar adayı daha fazla, onun da sebebi muhtarların imkanlarının daha fazla artmasıdır. En çok adayın bulunduğu mahallemiz ise Ahmet Yesevi Mahallesidir. Tam 18 kişi muhtar olabilmek için yarışıyor. Bunlardan 3 tanesi kadın. Karaman merkezde ortalama 57 mahalleye 5’er muhtar adayı düşüyor. Tek adayın olduğu mahallelerimiz de bulunuyor. 3 mahallemizde mevcut muhtarlarımızın karşısında aday yok” dedi. Mevcut muhtar olarak kendisinin de mahallesinde tekrar muhtar adayı olduğunu belirten Öngay, "Biz çalışmalarımıza 1 ay öncesinde başladık. Yaptığımız çalışmada seçmenlerimizle bire bir görüştük. Benim de şuanda karşımda 2 muhtar adayı var" diye konuştu.