GENEL - 16 Eylül 2018 Pazar 12:18

Üniversite ile yapılan işbirliği fıstık üreticisinin yüzünü güldürdü

A
A
A
Üniversite ile yapılan işbirliği fıstık üreticisinin yüzünü güldürdü

Diyarbakır’da Dicle Üniversitesi ile işbirliği halinde modern yöntemler kullanılarak üretilen fıstık hem üreticinin hem de alıcının yüzünü güldürdü.

Diyarbakır’da Dicle Üniversitesi ile işbirliği halinde modern yöntemler kullanılarak üretilen fıstık hem üreticinin hem de alıcının yüzünü güldürdü.


Türkiye’nin birçok ilinde olduğu gibi Diyarbakır’da da üretimi yapılan Antep fıstığı, bu yıl hem üreticilerini hem de alıcılarını memnun etti. Dicle Üniversitesi ile işbirliği halinde çalışan üreticilerin modern yöntemlerle gerçekleştirdikleri fıstık üretimi, Nizip ve Gaziantep’teki alıcıları Diyarbakır’a çekmeyi başardı. Havanın çok sıcak olmasına rağmen uyguladıkları yöntemler sayesinde verimin bu yıl daha iyi olduğunu belirten Necdet Aşan, 225 dönümlük arazide yaklaşık 10 tonluk bir üretim gerçekleştirdiğini söyledi. İlaçlama, sürme ve işçi parası gibi maliyetlerin kendilerini çok zorladığını ifade eden Aşan, “Verim, geçen yıl da iyiydi ama bu sene biraz daha iyi. 10 tona yakın bir üretim yapıyoruz. Diyarbakır’ın genelinde yaklaşık 80 ton fıstık üretiliyor diyebiliriz. İşletmeleri orada olduğu için Nizip ve Gaziantep taraflarına gönderiyoruz. Budaması, ilaçlaması zamanında yapılmasa sorun oluyor. Zamanında yaptığın zaman bir sorun olmuyor” dedi.


Bir sorunla karşılaştıklarında Dicle Üniversitesindeki hocalarla irtibata geçtiklerini dile getiren Aşan, “Onlar da ya araziye geliyorlar ya da laboratuvar ortamında inceleme yapıyorlar. Onlarla birlikte çalışıyoruz diyebiliriz. Bu bölgede Siirt fıstığı da var ama genelde Antep fıstığı daha çok tercih ediliyor. Daha lezzetli oluyor ve baklavalarda kullanılan fıstık da odur. Üretim modern yöntemlerle yapılırsa daha uygun olur ve daha iyi verim alınabilir” diye konuştu.



“Gittikçe gelişiyor”


Gaziantep’ten gelen ve fıstık alım satım işiyle uğraşan Oktay Yıldırım, Diyarbakır’da üretilen fıstığın gelişme gösterdiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:


“Türkiye’nin neresinde olursa olsun fıstık alım satım işi yapıyoruz. Bu yıl da Diyarbakır’a geldik. Buradaki fıstık Antep’in fıstığına göre biraz daha ufak düşüyor ama gittikçe geliştiğini görüyoruz. İleride buranın fıstığı da Antep’inkinden geri kalmaz. Her tarafta fıstık yetişmesi bizim için de güzel olur. Diyarbakır’a gelip bizim gibi alanlar çok. Senede ortalama 80 ton fıstık Diyarbakır’da üretiliyordur. Fiyatlardan bu yıl memnunuz.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Alaşehir’in 120 milyonluk içme suyu yatırımı başlıyor Alaşehir ilçe merkezinde ekonomik ömrünü tamamlayan ve zamanla deformasyona uğrayan 50 yıllık içme suyu ana isale hattında yaklaşık 120 milyon TL yatırım bedeli ile ilçe merkezinde 17 kilometrelik çelik hat döşenecek. Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, Alaşehir ilçe merkezinde ekonomik ömrünü tamamlayan ve zamanla deformasyona uğrayan 50 yıllık içme suyu ana isale hattında yaklaşık 120 milyon TL yatırım bedeli ile ilçe merkezinde 17 kilometrelik çelik hat döşenecek. “Alaşehir’in geleceğine yapılan önemli bir yatırım” MASKİ Genel Müdürü Burak Aslay, “Büyükşehir Belediye Başkanımızın sizlere selamlarını iletiyorum. 10 yıllık süreçte, Büyükşehir ve MASKİ Genel Müdürlüğümüzün kurulduğu günden bu yana Alaşehir çok büyük yatırımlar aldı. Büyükşehir Belediyemiz önemli projelere hayat verdi. MASKİ Genel Müdürlüğümüz önemli altyapı yatırımları gerçekleştirdi. Alaşehir merkezimize ve Kavaklıdere mahallemize Atıksu Arıtma Tesisleri kazandırdık. Birçok mahallemizin altyapılarını yeniledik. Bu projeler uzun emekler ve uğraşlar sonucu ortaya çıkıyor. Bu projede daha önceki yıllarda başlamış olduğumuz bir projedir. Avşar Barajımızın olduğu bölgede sondajlar açtık. Alaşehir ilçemize yeni içme suyu kaynakları kazandırdık. Buradaki kaynaklarımıza göre bir projelendirme çalışması yapıldı. Güzergahtaki izinlerimizi, diğer işlemlerimizi ve Devlet Su İşleri (DSİ) izinlerimizi aldık. Boru ihalemize çıktık ve sahaya tüm borularımız indi. Çalışmalara da başlandı. Alaşehir Devlet Hastanesinin olduğu bölgedeyiz. Yaklaşık 12 aylık bir süre sonucunda eskiyen 50 yıllık hatlarımızı yenileyerek, ilçemizde hem su kayıp kaçaklarını engellemiş olacağız hem de daha sağlıklı, daha temiz ve kesintisiz içme suyu sağlayacağız. Yeni projemizde sadece boruların bedeli 50 milyon TL’dir. İşgücü maliyetleri ile toplamda 120 milyon TL’lik bir rakamdır. Vatandaşlarımıza hayırlı uğurlu olsun” dedi.
Tekirdağ Vize başvuruları Çerkezköy TSO’dan gerçekleştirilebilecek Üyelerine hizmet konusunda yelpazesine her geçen gün bir yenisini ekleyen ve Oda bünyesine yeniliklerini dahil eden Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası, gerçekleştirdiği girişimler sonucunda Vize Hizmet Merkezi’nin Oda’da faaliyete geçmesini sağladı. Oda üyeleri, Yunanistan Cosmos Şengen Vize başvuruları Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’ndan gerçekleştirebilecek. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası, genişleyen hizmet yelpazesine bir yenisini daha ekledi. K Türü Yetki Belgesi ve Dijital Takograf gibi üyelerine kolaylık kazandıracak birçok hizmeti; Tedarikçi Günleri ve İhracat Danışmanlığı gibi projeleri de üyelerinin ticari ilişkilerini güçlendirmeleri adına hayata geçiren Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası 1 Nisan’dan itibaren Yunanistan Kosmos Şengen Vize başvurularına da almaya başlayacak. “Hizmetlerimiz devam edecek” Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, “Yunanistan Konsolosu Aris Radiopoulos’a gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerden bölgemizin durumunu, potansiyelini ve iş insanlarımız için vize işlemlerinin hızlıca çözüme kavuşmasının üyelerimize sağlayacağı artı değerden bahsettik. İş insanlarımızın, sanayicilerimizin ticaretin artması için komşu ülkeler ve Avrupa’ya açılması gerekiyor. Bunu daha kolay hale getirmek adına bir girişimde bulunduk ve sonuca ulaştık. Bölgede yaklaşık olarak 550 bin civarında nüfus olduğunu, bölgemizin birçok ilden daha büyük olduğunu, bunun yanında yaklaşık bin 200 tane sanayicinin, 7 bin 500’e yakın üyemizin olduğunu dile getirdik. Taleplerimiz ve girişimlerimiz sonuç verdi. 1 Nisan’dan itibaren Odamız, vize hizmetlerini vermeye başlayacak. Pazartesi, Salı ve Çarşamba olmak üzere haftanın üç günü bu hizmet gerçekleştirilecek. İlerleyen süreçlerde gün ve işlem kısıtının artmasını da sağlayacağımızı umuyorum. Üyelerimiz için kazandırdığımız hizmet merkezimizin hayırlı uğurlu olmasını bol kazançlar sağlamasını diliyorum. Üyelerimiz ve bölgemiz için gelişmeye, geliştirmeye, yeni hizmetleri kendileri ile buluşturmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.