SAĞLIK - 16 Mart 2018 Cuma 12:20

Uzmandan alerjik hastalık uyarısı

A
A
A
Uzmandan alerjik hastalık uyarısı

Diyarbakır’ın Ergani İlçe Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Çocuk Doktoru İbrahim Halil Yaman, alerjiye bağlı bronşit hastalıkların her geçen gün arttığını belirterek, ebeveynlere uyarılarda bulundu.

Diyarbakır’ın Ergani İlçe Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Çocuk Doktoru İbrahim Halil Yaman, alerjiye bağlı bronşit hastalıkların her geçen gün arttığını belirterek, ebeveynlere uyarılarda bulundu.


Ergani Devlet Hastanesi Başhekim yardımcısı ve Çocuk Doktoru İbrahim Halil Yaman, alerjik hastalıkların dünyanın hemen hemen her yerinde, her yaş grubunda görülebildiğini ve alerjiye bağlı bronşit hastalıkların her geçen gün arttığını söyledi. Anne babalara uyarılarda bulunan Yaman, “Ülkemizde çocukluk döneminde alerjik bronşit sıklığı bölgeden bölgeye değişmekle birlikte ortalama yüzde 4-10 arasındadır. Bazı faktörler alerjik bronşitin orta çıkmasını kolaylaştırmaktadır. Bunlar, Ailevi bünyesel yatkınlık, çocuğun erken doğmuş olması, ev tozu akarları, hamam böcekleri ve arılar gibi böcekler, ağaç, çayır ve toz polenleri, kuş, kedi ve köpeklerin tüyleri, çocukluk döneminde geçirilen bazı akciğer enfeksiyonları, aspirin ve benzeri ilaçlara bağlı olduğu gibi, ılıman ve nemli iklimlerde daha sık görülmektedir” dedi.



“Alerji testleri ile tanı konulabilmektedir”


Alerjik bronşitin bulaşıcı bir hastalık olmadığını vurgulayan Yaman, tıbbi tahliller ve özel alerji testleri ile tanı konulabildiğini ifade ederek, “Tedavide çeşitli ilaçlar ve aşı tedavisi uygulanmaktadır. Alerjik bronşitte havayollarında sürekli bir aşırı hassasiyet vardır ve bazı nedenler sonucu havayolları daralır. İltihap oluşur, kişi nefes alıp vermekte zorlanır ve öksürük ortaya çıkar. Alerjik bronşit ilk olarak öksürükle ortaya çıkıyor. Aileler, bu yüzden çocuklarının soğuk algınlığına yakalandığını düşünerek erken tanı ve tedavinin gecikmesine neden oluyor. Alerjik bronşitin nedenleri; ev tozu akarları, bitki polenleri, yünlü pamuklu eşyalar, kedi, köpek, kuş tüyü gibi evcil hayvanların tüyleri, sigara ve bazı gıdalardır. Uzun süreli bir hastalık olması nedeniyle astım teşhisinin doğru konulması gereklidir. Ev tozu akarlarının en çok bulunduğu yerler, evlerdeki yünlü tüylü yataklar, yastıklar, halılar ve döşemeli mobilyalardır. Özellikle sıcak ve iyi havalanmayan evler akarların çoğalmasını ve yaşamasını kolaylaştırmaktadır” diye konuştu.



“Döşemesi olan mobilyalar akarların çoğalmasını kolaylaştırır”


Ev tozu akarlarıyla mücadelede dikkat edilmesi gereken hususları sıralayan Yaman, döşemesi olan mobilyalar ve kitapların akarların çoğalmasını kolaylaştırdığına dikkat çekerek, şunları kaydetti:


“Evde, özellikle çocuğun yatak odasında yünlü ve tüylü eşya ve oyuncak bulundurmamalı. Bu nedenle bu çeşit eşyalar mümkün olduğunca az bulundurulmalıdır. Evin her yeri, özellikle çocuğun yatak odası her gün süpürülmeli, kapı ve pencere kenarları ıslak bir bezle silinmelidir. Hava uygunsa açık havada oynaması sağlanmalıdır. Besinlerden en çok alerji yapan gıdalar süt, yumurta, kabuklu deniz ürünleri, kabuklu yağlı yemişler, tahıllar ve bazı meyvelerdir. Alerjik bronşit, alerjik nezle ve güz alerjilerine yol açan nedenlerin bir kısmı ağaçlar, çayırlar ve tozlardır. Ağaç polenleri, karaağaç, kavak, meşe, çamlar, huş ağacı, çınar, söğüt, fındık, zeytin, ıhlamur. Çayır polenleri, Ayrıkotu, kelp kuyruğu, tavşan bıyığı, delice otu, domuz ayrığı, çavdar, yumak otu. Yabani otlar, yavşan, sinir otu, soda otu, dik çam otu, kuzu kulağı, akkaz ayağı, ısırgan otu, pelin otlarıdır. Ağaç polenleri daha çok bahar aylarında, çayır polenleri daha çok yazın, yabani ot polenleri ise daha çok yaz sonu ve sonbaharda etkili olmaktadır. Kızılağaç, karaağaç, kavak ve söğüt, en çok mart ve nisan aylarında çıkar en çok mayıs ayında alerjik bronşite neden olur. Otlar sıklıkla yaz aylarında alerjik bronşit ve diğer alerjik hastalıklara neden olur.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.