GENEL - 11 Ağustos 2018 Cumartesi 11:25

Bildirmeyene cezai işlem uygulanacak

A
A
A
Bildirmeyene cezai işlem uygulanacak

Kurban Bayramının yaklaşması nedeniyle, Düzce’ye diğer illerden kurbanlık hayvan girişleri başlarken, İl Tarım ve Orman Müdürü Harun Kabaoğlu, hayvan sahiplerinin kesilen hayvanlarını il veya ilçe müdürlüklerine 7 gün içinde bildirmemeleri halinde 915 TL idari para cezası uygulanacağını bildirdi.

Kurban Bayramının yaklaşması nedeniyle, Düzce’ye diğer illerden kurbanlık hayvan girişleri başlarken, İl Tarım ve Orman Müdürü Harun Kabaoğlu, hayvan sahiplerinin kesilen hayvanlarını il veya ilçe müdürlüklerine 7 gün içinde bildirmemeleri halinde 915 TL idari para cezası uygulanacağını bildirdi.


Düzce’ye yaklaşık bin adet küçükbaş ve 3 bin 500 adet büyükbaş olmak üzere toplam 4 bin 500 adet hayvanın giriş yapacağını bildiren Tarım ve Orman İl Müdürü Harun Kabaoğlu, mevcut hayvanlarla birlikte ele alındığında ise yaklaşık olarak 2 bin 500 baş küçükbaş ve 10 bin baş büyükbaş hayvanın kurbanlık olarak değerlendirileceğinin tahmin edildiğini bildirdi.


Kabaoğlu, yoğunlaşacak olan hayvan hareketleri ve bu hareketlere bağlı olarak yaşanması muhtemel olumsuzlukların önüne geçebilmek amacı ile gerekli olan önlemlerin alındığını, işletmeler ve hayvan pazarında kontrollerin en sıkı şekilde yapıldığını kaydetti.


Kurban seçimi ve alımı sırasındaki dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında uyarıda bulunan Kabaoğlu, dini ölçülere uygun olması, sağlıklı, besili olması, gebe olmaması, küpeli olması, büyükbaş hayvanların pasaportlarının bulunması, küçükbaş hayvanların nakil belgelerinin olması, kurbanlık olarak seçilecek sığır ve mandaların 2 yaşını doldurmuş, koyun ve keçilerin ise 1 yaşını doldurmuş olmasına dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi.


Ayrıca Kabaoğlu, hayvan sahiplerinin, kesilen hayvanlarını İl veya İlçe Müdürlüklerine 7 gün içinde bildirmemeleri halinde 915 TL idari para cezası uygulanacağını da bildirdi. Cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kurbanlık hayvan kesimlerinin yasak olduğunu hatırlatan Kabaoğlu, kesimlerin ruhsatlı mezbaha ve kombinalarda veya Kurban Hizmetleri Komisyonları tarafından belirlenen geçici kesim yerlerinde Veteriner Hekim kontrolünde yapılacağını belirtti.


Kabaoğlu, Çevre temizliği ve halk sağlığı açısından kurban atıklarının kalın poşetler ile çöpe atılması veya sokak hayvanlarının erişemeyeceği şekilde derin çukurlara gömülmesi uyarısında da bulundu.


Kabaoğlu, “Bu bağlamda yetiştiricilerimizin ve personellerimizin Kurban Bayramını yakınları ve sevdikleriyle birlikte huzur ve güven içerisinde gönül rahatlığıyla geçirmesi için Valilik koordinasyonunda ilgili kurum ve kuruluşlarca gerekli tüm tedbirler alınmıştır” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Yıllık işletme cetvellerinde son tarih 30 Nisan Samsun Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Selahattin Altunsoy, sanayi işletmelerinin ‘yıllık işletme cetvelleri’ni 30 Nisan 2024 tarihine kadar vermeleri gerektiğini hatırlatarak, verilmemesi durumunda işletmelere 8 bin 322 TL idari para cezası uygulanacağının altını çizdi. Müdür Selahattin Altunsoy, sanayi sicil belgesi sahibi işletmelerin 2023 yılına ait yıllık işletme cetvellerini 30 Nisan 2024 tarihine kadar vermeleri gerektiğini hatırlattı. Altunsoy, “Sanayi sicil belgesi alan işletmeler aynı kanunun 5. maddesine göre her yıl vermek zorunda oldukları bir yıllık faaliyetlerini gösteren yıllık işletme cetvellerini takvim yılı sonundan itibaren en geç dört ay içinde (30 Nisan tarihine kadar) bağlı bulundukları İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüklerine bildirmek zorundadırlar. Bu çerçevede sanayi siciline kayıt olan işletmelerin 2023 yılına ait yıllık işletme cetvellerini Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yayımlanan SGM 2014/11 no’lu Tebliğin 11’nci maddesi uyarınca e-Devlet kapısı veya Bakanlık web sayfası Sanayi Sicil Bilgi Sistemi üzerinden (http://sanayisicil.sanayi.gov.tr) elektronik ortamda vermeleri gerekmektedir. Yoğunluk yaşanmaması için girişler son güne bırakılmamalıdır. Sistem 7 gün 24 saat açık olduğundan mesai saatleri dışında ve hafta sonları da girişler yapılabilir. Söz konusu zorunluluğu yerine getirmeyen işletmelere aynı kanunun ilgili maddeleri uyarınca 2024 yılı için belirlenen 8 bin 322 TL idari para cezası uygulanacağından, ilgililerin cezai müeyyideye maruz kalmamaları açısından 30 Nisan 2024 tarihine kadar 2023 yılı yıllık işletme cetvellerini sistem üzerinden vermeleri önem arz etmektedir. Sanayi işletmeleri tereddüt edilen hususlarda bizzat İl Müdürlüğümüz Sanayi Sicil Birimine müracaat edebileceği gibi kurum telefondan da bilgi ve yardım alabileceklerdir” dedi.
Ordu Topraksız tarım sistemiyle çilek üretimine başladılar: Yıllık kazanç hedefleri 5 milyon TL Ordu’da, aldıkları hibe desteği ile 6 dönümlük serada topraksız tarım uygulaması ile çilek üretimine başlayan çift, yıllık yaklaşık 5 milyon TL kazanmayı hedefliyor. Fatsa ilçesinde yaşayan Özge Arslan ve eşi Uğur Arslan, topraksız tarım ile çilek üretimi yapmaya karar verdi. 2021 yılında aldıkları hibe desteği ile seralarını kuran çift, yaklaşık 10 dönümlük arsa üzerine 6 dönüm çilek serası kurdu. Burada 110 bin fideden yıllık 80-100 ton arası üretim yapan çift, yıllık 5 milyon TL kazanmayı hedefliyor. “Öğretmenliğe hiç başlamadan çilek üreticisi oldum, 6 dönüm alanda 30 dönümlük üretim yapıyoruz” Üniversitenin çocuk gelişimi bölümünden mezun olan yaşındaki Özge Arslan, topraksız tarım uygulaması ile verimin 5 katı arttığını belirterek, “Öğretmenliğe hiç başlamadan ticarete başladım, öncesinde farklı sektörlerde de çalıştık, şuanda çilek üretimi yapıyoruz. Topraksız tarım olduğu için herkes su kültürüyle üretim yaptığımızı zannediyor ancak Hindistan cevizi kabuğu içerisinde yetiştiriyoruz. Toprakta olmayan bütün değerlerin tamamını biz veriyoruz ancak kesinlikle hormon ve genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) yok. Toprağa göre daha hijyenik ve verim olarak 3-5 kat arası daha verimli. Burası 6 dönümlük sera ancak 30 dönüm toprak üretimine tekabül ediyor” diye konuştu. “2 yılda kendini amorti etti, yıllık 5 milyon TL getirisi bekliyoruz” Serada bulunan 110 bin fidede yıllık 80-100 ton ürün ile yıllık 5 milyon TL getiri beklediklerini söyleyen Özge Arslan, “Getirisinden memnunuz, 2 yıl önce 7 milyon liraya kuruldu, şu an maliyetler arttı ancak bu süre zarfından kendini amorti etti. Zaten kırsal kalkınma projesinden de destek almıştık. İl Tarım ve Orman Müdürümüz Kemal Yılmaz’ın da bizlere çok desteği oldu. İlk yıl 3 milyon TL gibi bir getirisi oldu, bu yıl 5 milyon kadar bir gelir bekliyoruz. Sektör açık, bu kalitede çilek Antalya’da ihracata gidiyor, biz burada iç piyasada satıyoruz. İlerleyen günlerden Karadeniz Bölgesi’nin tamamına yaymayı hedefliyoruz” ifadelerine yer verdi. Uğur Arslan ise eşinin fikri ile topraksız tarım sistemiyle çilek üretimi yapmaya başladıklarını ve başarılı olduklarını dile getirerek, bu tür hibe desteklerinin insanları teşvik ettiğini ve üretime katkı sağladığını söyledi.