ÇEVRE - 12 Aralık 2017 Salı 15:32

Dinozorlar çağından kalan ağacı görmeye gittiler

A
A
A
Dinozorlar çağından kalan ağacı görmeye gittiler

Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü öğrencileri, Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesini (NGBB) ziyaret etti.

Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü öğrencileri, Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesini (NGBB) ziyaret etti.


Orman Botaniği-I dersi kapsamında; Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’ne gerçekleştirilen ziyarete, Fakülte öğretim elemanları, dersi alan 43 öğrenci ve lisansüstü öğrenciler katıldı.


Özellikle ülkemizde ve dünyada önemli iğne yapraklı ağaç türlerini görmek ve tanımak amacıyla; “Canlı Bitki Müzeleri” olarak adlandırılan botanik bahçelerine ve “Canlı Ağaç Müzeleri” olarak adlandırılan; arboretumlara geziler yapılıyor. Bu amaçla ders döneminde Düzce Üniversitesi Orman Mühendisliği Bölümü tarafından İstanbul’un en önemli botanik bahçelerinden birisi olan Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesine gezi düzenlendi.


Ziyarette Düzce Üniversitesi öğrencilerinin; son zamanlarda bu botanik bahçesinde sergilenen önemli koleksiyonlardan ve Orman Botaniği-I dersinin konularından birisi olan, dinozorlar çağından kalan ve yaşayan fosil Wollemi Çamını (Wollemia nobilis) görmeleri heyecanlandırdı.


Wollemi çamı (Wollemia nobilis), yeryüzünün yaşayan fosil ağaçlarından birisi olarak biliniyor. Wollemi çamının en eski fosili 200 milyon yıl öncesine, jura dönemi tarihine dek uzanıyor. Bu nedenle Wollemi çamı, dünyada dinozorlar zamanından kalmış tek ve nadir bitkiler arasında yer alıyor. 1994 yılında Blue Mountains’da Wollemi Milli parkında (Avustralya) çalışan bir park görevlisi tarafından keşfedilmiş olması ve doğal ortamda sadece 80 yetişkin ağacın bulunması, Wollemi çamını dünyanın en kapsamlı koruma projelerinin merkezine yerleştiriyor. Bu sebeple dünyanın değişik botanik bahçelerinde ve arboretumlarında koruma amaçlı yetiştirilen Wollemi çamı, İngiltere Kraliyet Botanik Bahçesinden (KEW) Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesine getirilip, serada büyütüldükten sonra sergilenmeye başlandı.


Gezi kapsamında Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Müdür Yardımcısı Salih Sercan Kanoğlu tarafından gerçekleştirilen kısa film gösteriminde botanik bahçesinin kuruluşuyla ilgili bilgiler edinen öğrenciler, Kurumun Bilim Danışmanı ve Orman Botaniği ve Dendroloji konusunda kitapları bulunan Prof. Dr. Rahim ANŞİN’le tanıştı ve bahçe hakkında kısa bir bilgi aldı. Sonrasında Doç. Dr. Necmi Aksoy, Uzman Serdar Aslan ve yüksek lisans öğrencileri Ahmet Ayteğin ve Yavuz Zorlu gözetiminde öğrenciler; Mesire Adası, Merkez Ada, Ertuğrul Adası, İstanbul Adası, Anadolu Adası, Arboretum Adasını gezdi. Ders kapsamında bu adalarda bulunan açık tohumlu (Gymnospermae) bitki taksonlarından; ardıçlar, su sedirleri, bataklık servileri, çamlar, göknarlar, ladinler, mazılar, sekoyalar, ginkgoları ve mamut ağaçları öğrencilere uygulamalı olarak anlatıldı.


Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Botaniği Anabilim Dalı öğretim üyeleri, öğretim elemanları ve lisansüstü öğrencileri; Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi kurucusu Ali Nihat Gökyiğit ve çalışanlarına; gelenekselleşen bu gezilere ve Fakülte lisans öğrencilerine staj yapmaları konusunda göstermiş oldukları ilgi ve destekten dolayı teşekkür etti.


Ziyaret sonunda Müdür Yardımcısı Salih Sercan Kanoğlu tarafından Düzce Üniversitesi kampüsüne dikilmek üzere demir ağacı ve dişbudak fidanları hediye edildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas Parktaki detay havadan bakıldığında fark ediliyor Sivas’ın Şarkışla ilçesindeki atıl alan Şarkışla Belediyesi tarafından millet bahçesine dönüştürüldü, parktaki ilginç ayrıntı ise havadan bakıldığında fark edilebiliyor. Sivas’ın Şarkışla Belediyesi, ilçede atıl bir durumda bulunan ve işlevini kaybeden sulama göletini Millet Bahçesine çevirdi. İlginç bir mimari ile hazırlanan proje ile birlikte sulama göletinin yerine yapılan havuz, tepeden bakıldığında AK Parti amblemini andırıyor. 150 bin metrekare alana inşa edilen ve mesire alanı olarak da kullanıma açılan Şarkışla Millet Bahçesi, ilçe halkına ve il dışından gelen misafirlerini ağırlıyor. “Tepeden bakıldığında ampule benziyor” Millet Bahçesi’nin olduğu alanın daha öncelerde atıl bir durumda olduğunu ifade eden Bekir Candemir, “Şarkışla Millet Bahçesi’ndeyiz. Aynı zamanda mesire alanı olarak da geçiyor. 7 yıldır burası atıl bir durumdaydı. Çevresinde bulunan yerler hasarlıydı, kırıktı. Çardaklar yakılmıştı, tekrardan burayı halkımıza kazandırdık. İnsanlarımızı tekrardan buraya topladık. Ailelerin yoğunlukla buraya geldiği bir mesire alanı oldu. Artık eskisi gibi olmadığı için herkes güvenle gelebiliyor. Buraya gelen aileler rahatlıkla pikniklerini yapabiliyorlar, çocuklarımız da eğlenebiliyor. Tepeden bakıldığında ampule benziyor. Siyasi bir parti amblemini andırıyor. Arama motoruna ‘Ampul Park’ yazınca buradaki park çıkıyor” dedi. Millet Bahçesi’ne ilk defa geldiğini ifade eden Yağız Şimşek, “Millet Bahçesi çok güzel. İlk defa geldim ben. Çocuklarımızın oynayabileceği, bizim oturabileceğimiz yerler çok güzel. Çok hoşumuza gitti. Gerçekten çok beğendik, yapanların eline sağlık” dedi.
İstanbul Turkcell’e ‘Türkiye’nin En İyi İş Yeri’ ödülü Odağına her zaman insanı koyan Turkcell, en geniş katılımlı iş yeri araştırmalarından Kincentric Best Employers 2024 programında bir kez daha ‘Türkiye’nin En İyi İş Yeri’ seçildi. Operatör bu ödüle ‘çalışan bağlılığı’, ‘çeviklik’, ‘bağlı kılan liderlik’ ve ‘yetenek’ alanlarındaki yüksek performansıyla layık görüldü. Turkcell, insan odaklı kurum kültürünün başarısını global ölçekteki çalışmalarla tescillemeyi sürdürüyor. İnsan kaynakları ve yönetim danışmanlığı alanında dünyanın önde gelen şirketlerinden Kincentric’in uyguladığı Best Employers programında daha önce de ödüllendirilen operatör, bir kez daha ‘Türkiye’nin En İyi İş Yeri’ seçildi. Dünya genelinde 78 farklı ülkede 20 yılı aşkın süredir, Türkiye’de ise 2006 yılından bu yana uygulanan program kapsamında şirketler, ‘çalışan bağlılığı’, ‘çeviklik’, ‘bağlı kılan liderlik’ ve ‘yetenek’ kriterlerine göre değerlendiriliyor. “Çalışanlarımızı hayatın her alanında destekliyoruz” Turkcell İnsan ve İş Destekten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Erkan Durdu, alanında en geniş katılımlı programlardan biri olan Kincentric Best Employers programında bir kez daha ‘Türkiye’nin En İyi İş Yeri’ seçilmekten gurur duyduklarını belirterek, şunları söyledi: “Global ölçekte yapılan bu çalışma, çalışanlarımızın Turkcell kurum kültüründen duyduğu memnuniyeti ortaya koyması açısından çok değerli. Ülkemizde esnek çalışmayı ilk uygulayan şirketlerden biri olarak, çalışanlarımızı hayatın her alanında desteklemeyi sorumluluğumuz olarak görüyoruz. İşe alım süreçlerinden başlayarak çalışanlarımıza en iyi deneyimi yaşatmak istiyoruz. Takım ruhu ve motivasyon bizim için çok önemli. Güçlü altyapımız ve yüksek teknoloji yeteneklerimizle sektörde fark oluşturan pek çok uygulamayı hayata geçiriyor ve çalışan memnuniyetinde çıtayı her zaman daha yükseğe koyuyoruz. Bu vesileyle Turkcell’e gönülden bağlı tüm çalışma arkadaşlarıma bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum. Nitelikli insan kaynağımızla, Türkiye Yüzyılını Dijitalin Yüzyılı yapma yolculuğumuza devam edeceğiz.”