ÇEVRE - 23 Mart 2018 Cuma 10:40

Düzce Üniversitesi’nde Dünya Ormancılık Su ve Meteoroloji günleri etkinlikleri başladı

A
A
A
Düzce Üniversitesi’nde Dünya Ormancılık Su ve Meteoroloji günleri etkinlikleri başladı

Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi, Dünya Ormancılık, Su ve Meteoroloji Günleri ve Orman Haftası kapsamında farkındalık etkinlikleri başlattı.

Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi, Dünya Ormancılık, Su ve Meteoroloji Günleri ve Orman Haftası kapsamında farkındalık etkinlikleri başlattı.


Sürdürülebilir bir hayat için, doğal ekosistemi korumak amacıyla başlatılan farkındalık etkinlikleri kapsamında Orman Fakültesi sergi alanında kurulan; “Doğa ve Bilim, İstanbul’da Bahçe ve Çiçek, Ahşap Oyuncak, ve Biyolojik Çeşitlilik “sergileri, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haldun Müderrisoğlu, öğretim elemanları ve öğrencilerin katılımıyla açıldı. Stantları ziyaret eden Rektör Çakar, katılımcı firma temsilcilerine teşekkür belgesi takdim etti.


Gerçekleştirilen sergi açılışının ardından Orman Fakültesi Konferans Salonu’nda “Bir Doğa ve Kültür Mirası Belgrad Ormanı" başlıklı konferans gerçekleştirildi.


Konferansın ilk sunumunu gerçekleştiren İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Silvikültür Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Hüseyin Çolak, ormanların faydasının yeni yeni anlaşıldığını belirterek orman alanlarından su ihtiyacının karşılanabileceğinin, bundan yedi yüz yıl önce Roma döneminde öğrenildiğini katılımcılarla paylaştı.


Hem kültür mirası, hem de orman çeşitliliği açısında Belgrad ormanının büyük bir öneme sahip olduğunu dile getiren Prof. Dr. Çolak, buradaki 5 bin dekarlık küçük bir alanın; 18 ağaç, 41 çalı, 169 kuş ve 53 memeli türüne barınaklık yaptığını vurguladı. Belgrad ormanının tarih boyunca hem kültürel, hem de biyolojik çeşitlilik bakımından bütün Avrupa’nın ve dünyanın ilgisini çektiğini ifade eden misafir konuşmacı, “Bu biyolojik çeşitlilik ve zenginlik, yıllar önce farkına varılmıştır. Belgrad ormanının UNESCO karma miras listesine girmesi gerekir. Bunun için gerekli olan birçok özelliği ve çeşitliliği içerisinde barındırıyor.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.


İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Peyzaj Planlama ve Tasarım Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üy. Simay Kırca ise; yaptığı sunumda, Belgrad Ormanı’nın tarih öncesinden beri var olduğunu belirterek, Bizans ve Osmanlı döneminde şehir suyunun sağlanmasında, su kaynak merkezi olarak kullanıldığının ve buraların titizlikle korunduğunun altını çizdi. Osmanlı İmparatorluğu zamanında Belgrad Ormanı’nda Mimar Sinan tarafından 27 adet su kemeri ile 4 adet bentin yapıldığını katılımcılarla paylaşan Simay Kırca, şehre su sağlamak için 9 yılda tamamlanan bu yapıların mimarlık ve mühendislik açısından eşsiz olduğunu belirtti. Konuşmacı, kültür mirasının korunmasına önem verilmesi gerektiğini söyleyerek sözlerini sonlandırdı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Tekin ve beraberindeki çocukları kabul etti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve beraberindeki çocukları Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve beraberindeki çocukları Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabine toplantısının yapıldığı salonda kabul etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından çocuklarla bir süre sohbet etti. Çocukların kendisiyle fotoğraf çektirme isteğini kırmayan Erdoğan, programın sonunda çocuklarla toplu fotoğraf çektirdi. Programa katılan çocuklara ise saat hediye edildi. “23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı tebrik ediyorum” Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle yayımladığı mesajında, "Türkiye Büyük Millet Meclisimizin açılışının 104’üncü yıl dönümünü ve gözümüzün nuru evlatlarımızın 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı tebrik ediyorum. Geleceğimizin teminatı yavrularımızın her gününün bayram neşesi içinde geçmesini temenni ediyorum. Büyük Millet Meclisimizin ilk Başkanı, Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere ülkemizin bugünlere gelmesinde katkısı olan herkesi saygıyla anıyorum. İstiklalimiz ve istikbalimiz uğrunda gözlerini kırpmadan canlarını feda eden kahraman şehitlerimizin her birine Allah’tan rahmet niyaz ediyorum" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM 104’üncü açılış yıl dönümü idrak ettiklerini vurgulayarak, "Bundan tam 104 sene önce Ankara’da dualarla, tekbirlerle salavatlarla açılan Büyük Millet Meclisimiz, milletimizin ve devletimizin hürriyet mücadelesinin sembolü oldu. Bağımsızlığımıza giden yolda, ilk meclisimiz öncülük ve liderlik etti. 23 Nisan 1920’de meclisin açılmasıyla başlayan milli mücadele, 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyetin ilanı ile birlikte zafere ulaştı. Tarihimizdeki böylesine önemli bir günün, istikbalimizin teminatı olan siz çocuklara hediye edilmesi elbette tesadüf değildir. Bu devletimizin sadece çocuklara değil aynı zamanda kendi geleceğine verdiği önemin de bir göstergesidir. Biliyorsunuz, biz de ’Türkiye Yüzyılı’ vizyonumuzu sizlere emanet ettik. Türkiye Cumhurbaşkanı olarak, her birinizin bu emaneti en güzel şekilde taşıyacağınıza yürekten inanıyorum. Sizlere her alanda güçlü, müreffeh ve itibarlı bir ülke bırakmak için canla başla çalışmaya devam edeceğiz. Siz evlatlarımızın da çalışkanlığınızla, başarılarınızla, heyecanınızla, ufkunuz ve umutlarınızla Türkiye’yi çok daha ileriye götüreceğinizden asla şüphe duymuyorum" şeklinde konuştu.