SAĞLIK - 23 Haziran 2018 Cumartesi 11:15

Makedonya’da tedavi imkanı bulamadığı hastalığı için Türkiye’ye geldi

A
A
A
Makedonya’da tedavi imkanı bulamadığı hastalığı için Türkiye’ye geldi

DÜZCE(İHA) – Makedonya’nın Üsküp kentinde yaşayan ve ülkesinde tedavi imkanı olmayan 8 yaşındaki epilepsi hastası Betim Sejfullaji, tedavisi için ailesiyle birlikte Düzce Üniversitesine geldi.

DÜZCE(İHA) – Makedonya’nın Üsküp kentinde yaşayan ve ülkesinde tedavi imkanı olmayan 8 yaşındaki epilepsi hastası Betim Sejfullaji, tedavisi için ailesiyle birlikte Düzce Üniversitesine geldi.


Makedonya’da yaşayan 8 yaşındaki epilepsi hastası Betim Sejfullaji, ülkesinde tedavi şartlarının bulunmaması nedeniyle tedavisi için Türkiye’ye geldi. Beyaz Ay Derneği Düzce Şubesi’nin Üsküp kentinde engelli öğrencilerin eğitim gördüğü okula yaptığı malzeme yardımı kampanyası sırasında Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar ve Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay ile tanışan anne Neriman Sejfullaji, oğlunun tedavisi için yardım istedi. Sejfullaji ailesi, çocuklarının tedavisi için Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’dan tedavi masraflarının karşılanması ve gerekli genetik testlerin yapılması için aldıkları davet sonrasında Türkiye’ye geldi. Düzce Üniversitesinde tedavi altına alınan Betim Sejfullaji’nin genetik testleri için gerekli olan tedavi süreci başlatıldı.



"Betim’i sağlıklı bir yaşama uğurlayacağız”


8 yaşındaki Betim’in tedavi süreci hakkında bilgi veren Prof. Dr. Çakar, "Makedonya ziyaretimizde engelli çocukların eğitim gördüğü okula gittik ve malzemeleri götürdük. Betim ile yolumuz orada kesişti. Annesi ile diyalog kurduk ve bir genetik probleminin olabileceğini, gelişimi ile ilgili bazı sorunlarının olduğunu ancak Makedonya’da bu imkanların bulunmadığını nasıl yardımcı olacağımı sorduğunda, geldik burada hangi testlerin yapılması gerektiği bilgilerini bize iletti. Biz de başhekimimiz ile birlikte değerlendirerek hastanemiz imkanları ile ülkemizin imkanlarıyla ve sponsorlar sayesinde bu genetik testlerin tamamını burada yapabileceğimizi ve çocuğumuzun 8 yaşına gelene kadar bilemediğimiz problemlerinin neler olabileceğini ortaya çıkarmayı düşünüyoruz. Hastanemizde misafir ediyoruz. Ülkemizin sosyal devlet olduğunu, ülkemizin tüm olanakları ile sağlıktan, sosyal hizmetler noktasına varıncaya kadar ne kadar gelişmiş olduğunu güzel imkanların olduğunu da görmüş olduk. Umuyoruz ki Betim’i sağlıklı bir yaşama uğurlayacağız” dedi.



"Makedonya’da tedavi imkanı yok"


Betim Sejfullaji’nin annesi Neriman Sejfullaji, oğlunun ilk başlarda konuşamadığını belirterek, “Sonrasında konuşmaya başladı. Biz 2013 yılında doktora gittik ve Betim’in epilepsi hastalığı olduğunu öğrendik. Doktorumuz bize genetik testler yapmak istedi ancak ama bu olanak Makedonya’da yok. Biz yurt dışında alalım istedik. Daha sonra kısmet oldu ve Düzce Üniversitesi Rektörü Nigar Hanım ile görüştük. Daha burada genetik testler için harekete geçtiler. Bu genetik testlerin Makedonya’da yapılması imkansız. Sadece yurt dışında yapılıyordu. Biz Düzce’ye geldik” diye konuştu.


Düzce’de misafir edilen Betim Sejfullaji, genetik testler için gerekli kan alımı ve tedavisinin ardından ise Makedonya’ya uğurlandı. Test sonuçlarına göre Betim Sejfullaji’nin tedavisine Düzce Üniversitesinde başlanılacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Konuşmak için ormana götürdüğü ortağını öldüren şahıs tutuklandı Samsun’da konuşmak için ormanlık alana götürdüğü ortağını tabancayla vurarak öldüren şahıs çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Olay, Samsun’un Canik ilçesi Hasköy Mahallesi’ndeki ormanlık alanda meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, 16 Nisan Salı saat 23.00’ten itibaren Muhammet Tuncel’den (26) haber alamayan yakınları polise kayıp başvurusunda bulundu. Samsun Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ve Canik İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerince yapılan araştırmada, kayıp şahsın iş ortağı Harun S. (27) ile en son beraber olduğu ve akabinde kaybolduğu tespit edildi. Polis tarafından gözaltına alınan Harun S., birlikte cam balkon işi yaptıkları ortağı Muhammet Tuncel ile konuşmak için Hasköy Mahallesi’nde ormanlık alana gittiklerini, kavga etmeleri neticesinde silahla ateş etmek suretiyle onu öldürdüğünü itiraf etti. Harun S.’nin olay yerini göstermesi üzerine kayıp gencin cansız bedeni ormanlık alanda bulundu ve otopsi için Adli Tıp Kurumu Samsun Grup Başkanlığına gönderildi. Gözaltına alınan Harun S., tartışmanın ’alacak-verecek’ anlaşmazlığından kaynaklandığını savundu. Polisteki sorgusu tamamlanan zanlı Samsun Adliyesine sevk edildi. Zanlı, "Aramızda alacak verecek anlaşmazlığı vardı. Benden habersiz iş yaptığımız yerden alacakları topluyordu. Bu yüzden aramızda sıkıntı vardı. Konuşmak için ormanlık alana gittik. Tartışma sırasında bana silah çekti. Tekme atarak elindeki silahı yere düşündüm. Silahı yerden alıp kendimi korumak için belinden aşağıya ateş ettim. Yere düştüğünü gördüm. Koşarak arabaya gittim, araca bindim. Seyir halindeyken silah kucağımdaydı. Aracı durdurdum rastgele tarlaya doğru attım. Polis beni yakaladığında korkumdan farklı ifade verdim. Ancak daha sonra doğruları söyleyip olay yerini polise gösterdim. Çok pişmanım" dedi. Çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuklanan Harun S., Samsun T Tipi Kapalı Cezaevine gönderildi. Harun S. ile Muhammet Tuncel’in 10 yıldır arkadaş, 7 aydır da ortak oldukları öğrenildi.
Samsun Öğrencilere Vezirköprü ormanlarında eğitim SAMSUN (İHA) – Samsun’un Vezirköprü ilçesinde öğrenciler, arazi tatbikatı uygulamaları dersini ormanda aldı. Vezirköprü Meslek Yüksek Okulu Ormancılık ve Orman Ürünleri Programı öğrencileri, arazi tatbikatı uygulamaları dersi kapsamında Vezirköprü Orman İşletme Müdürlüğünü ziyaret etti. Vezirköprü Orman İşletme Müdürlüğü İşletme Şefi Oğuzhan Cindoruk tarafından orman yangınları hakkında bilgi alan öğrencilere yangınlarında kullanılan ekipmanlar tanıtıldı. Orman sahalarında incelemede bulunan öğrenciler, Şahinkaya İşletme Şefi Ahmet Çelik tarafından orman zararlarına karşı kullanılan biyolojik ve biyoteknik mücadeleler hakkında bilgilendirildi. Dümrek İşletme Şefi M. Musab Parlak tarafından tohum bahçesi, yangın emniyet ve yangınlarda kullanılan havuzlar hakkında bilgi alan öğrenciler daha sonra Dümrek Yangın Gözetleme Kulesine giderek İşletme Şefi Ekin Akçay’dan da gözetleme kulesinde 7/24 yapılan gözetlemeler ve yangınlarda ilk müdahalenin önemi dersini aldılar. Vezirköprü merkez deposunda depo şefi Mine Çoruh tarafından depo işleri hakkında depolarda tutulan defterler, gelen orman emvallerini işleyişi hakkında bilgiler verdi. Arazi uygulamasına Ormancılık ve Orman Ürünleri Öğretim Görevlisi Dr. Cemile Çakır, Vezirköprü Orman İşletme Müdür Yardımcısı Ali Sürmen, Vezirköprü Orman İşletme Şefleri ve öğrenciler katıldı.