KÜLTÜR SANAT - 17 Nisan 2018 Salı 12:18

MÜSİAD Dost meclisinde Kardüz konuşuldu

A
A
A
MÜSİAD Dost meclisinde Kardüz konuşuldu

MÜSİAD Düzce Şubesi Kardüz Yaylasının turizme kazandırılması için Avusturya örneğini gündeme taşıdı.

MÜSİAD Düzce Şubesi Kardüz Yaylasının turizme kazandırılması için Avusturya örneğini gündeme taşıdı. Avusturya Salszburg Kayak Federasyon Başkanı Barti Gensbichler, yörenin işlenmemiş bir elmas, bir pırlanta olduğunu vurguladı.


MÜSİAD tarafından gerçekleştirilen Nisan Ayı Dost Meclisi Toplantısının gündemini Kardüz Yaylası ve yatırım fırsatları oluşturdu. Toplantının açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Düzce Şubesi Başkanı İsa Şengüloğlu, Kardüz’ün Düzce turizmine kazandırılması için çaba harcadıklarını belirterek “Bu ayki gündemimiz Kardüz Yaylası ve yatırım fırsatları. Bundan 1.5 ay önce Kardüz’de incelemelerde bulunduk. Kardüz’ün Düzce turizmine kazandırılması için bir girişimde bulunduk” dedi.



Düzce’ye yatırım yapılmalı


Düzce Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Derneği Başkanı Erkan Dinçer ise Düzce’nin turizm potansiyelini ortaya çıkaracak yatırımlar yapılması gerektiğine dikkat çekerek “Daha evvel Avusturya, İsviçre ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde gezmiş biri olarak edindiğim tecrübeler neticesinde fikirlerimi Saffet Durmuş ile paylaştım. Kendisi 25 yıl Avusturya’da yaşadı. Bu paylaşım sonrasında neden Düzce4de Avusturya veya Fransa’dakine benzer bir kayak merkezi yapılmıyor dedik. Barti Gensbichler’i Avusturya’dan Düzce’ye davet ettik. Kendisi daha önce Düzce’ye 3 kez gelmiş. Buranın turizm açısından bakir bir coğrafya olduğunu belirtiyor. Düzce’de bir an önce turizm faaliyetleri için girişimde bulunulması gerektiğini söylüyor. Koreliler kendisinin tecrübelerinden faydalanmış ve 6 yılda ciddi bir mesafe kat etmişler. Bende Düzce’nin turizm potansiyeli varken bu şehri Bursa gibi, İstanbul gibi sanayide kaybeden bir şehir haline getirelim. Allah bu bölgeye her türlü turizm güzelliğini vermiş. Bizde bu turizm güzelliklerini ortaya çıkaracak yatırımlar yapalım” diye konuştu.


Toplantıya katılan Belediye Başkanı Dursun Ay Kardüz’de yılın her ayında kar olduğunu hatırlattı ve “Kardüz’e bir tesis yapmak çok ekonomik bir girişim olacak. Bu çalışmayı tebrik ediyorum” dedi.



Düzce bir pırlanta


Toplantının ana konuğu Avusturya Salszburg Kayak Federasyon Başkanı Barti Gensbichler Düzce’nin işlenmemiş bir pırlanta olduğunu kaydetti. Atılacak doğru adımlarla kısa sürede yörenin parmakla gösterilecek bir turizm merkezi haline gelebileceğini belirten Gensbichler şöyle konuştu: “Ben Düzce’de 4. defa bulunuyorum. Biz severek Düzce’ye geliyoruz. Kardüz’ü gördük. Düzce’de bizdekine benzer bir kayak merkezi kurulmasını istiyoruz ve bu konuda sizlere yardımcı olmak istiyoruz. Sadece kar ve tesisler yetmiyor. Türkiye’de kayak yapmak için mutlaka bir konsept gerekiyor. Ben Saalbach’tayı. Buranın nüfusu 2 bin 900. Çok küçük bir yer. Düzce’nin 400 bin nüfusu var. Turistler aslında Düzce’de sizin evinizde. Bu insanları motive etmemiz lazım. Kayaktan ziyade, burası harika bir yöre. Ben burayı bir elmas olarak, işlenmemiş bir pırlanta olarak görüyorum. Bu pırlantanın işlenmesi gerekiyor. 30 km çapında her şeyiniz var. Deniz var, dağlar var, doğa var, burada turistlerin sevebileceği her şey var. Her şey hazır, sadece bir adım atılması gerekiyor. Biz Saalbach’ta da çok küçük adımlarla başladık. Köyümüz çok fakirdi. Bizimde öncülerimiz, vizyon sahibi insanlarımız oldu. Kayak ile ilgili müteşebbislik onlar zamanında başladı. 1950’de ilk teleferiğimizi yaptık. İnsanların talepleri bu teleferikle arttı. Teleferikten sonar otel yapıldı. Adım adım büyüdük. Şuan Saalbach Avusturya’nın en büyük turizm alanı. Auvsutrya’nın Salszburg’u dünyanın en iyi turizm yerlerinden biridir. Düzce yöresine baktığımızda İstanbul ve Ankara’nın ortasındasınız. Tanıtım yapılması şart. Burada otoban var. Yüksek hızlı tren olması da çok güzel olur. Burada kış ve yaz turizmi kombine edilebilir. Bisiklet turları, golf, doğa yürüyüşleri, yüzme kombine edilebilir. Bizim şuanda Saalbach’ta yatak sayımız 20 bin. Tüm geçimimizi turizmden sağlıyoruz. Biz 5 aylık kış döneminde 1.6 milyon turist ağırlıyoruz. Yazın bu sayı 800 bin oluyor. Sizde adım adım bu işe başlayıp gelecek 15 yıl içerisinde parmakla gösterilecek bir yöre olabilirsiniz.”



Yatırımcının Düzceli olmasını istiyoruz


Kardüz’ü Kültür Turizm Koruma Gelişim Bölgesi ilan edildiğini hatırlatan İl Kültür ve Turizm Müdürü Özcan Budak, Bakanlığın ilana çıkması halinde yurt geleni ve yırt dışından yatırımcılara buranın tahsis edileceğini belirtti. Bu yatırımcının Düzceli olmasını istediklerini ifade eden Budak şöyle devam etti: “Biz Salszburg’a iki kez gittik. Düzce’nin Salszburg’tan hiçbir farkı yok. Düzce’nin coğrafyası çok farklı. Biz 2013 yılında Kardüz’ün Kültür Turizm Koruma Gelişim Bölgesi ilan edilmesi için başvuruda bulunduk. Bir yıl içerisinde 2014 yılında Bakanlar Kurulu Kardüz’ü Kültür Turizm Koruma Gelişim Bölgesi ilan etti. Bu Türkiye’de bir ilk. Bakanlığımızdan gelen ödeneklerle Kardüz’ün yolu yapılıyor. Saçmalıpınar’a kadar sıcak asfalt yapılacak. Saçmalıpınar’dan Kardüz yaylasına kadar olan 10 kilometrelik kısım orman yolu iyileştirme çalışması şeklinde tamamlanacak. Elektriğimiz de mevcut. Bakanlığımız tahsis yoluna gidecek. Maliye Bakanlığından arazinin tahsisi alındıktan sonra ilana çıkılacak. İlana çıktıktan sonra ülke genelinden yada yırt dışından yatırımcılar projelerini bakanlığımıza sunarak burayı alabilir. Biz Düzceli iş adamlarının bu yatırımı yapmasını istiyoruz. İlimizdeki avantajları kendimiz fırsata çevirelim. Şuanda Kardüz yatırımcısını bekliyor. Hemen yanımızda Kartalkaya, Kartepe var. Kartalkaya’da bizi örnek alarak Kültür Turizm Koruma Gelişim Bölgesi çalışmalarına başladılar. Daha ilan edilmedi. Kartepe yeni müracaat etti. Biz planlı ve aşama aşama gidiyoruz.”


Toplantının sonunda Avusturya Salszburg Federasyon Başkanı Barti Gensbichler katılımcıların sorularını yanıtladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Ruhsatsız tabanca ile yakalandı, “Taşımıyorum bozuk” diyerek tüfek ruhsatı gösterdi Aksaray’da ruhsatsız tabanca ile yakalanmasına rağmen önce “Taşımıyorum” deyip inkar eden, sonra da “Bozuk” diyen sürücü bir de “Ruhsatım var” diyerek tabanca yerine tüfek ruhsatı gösterdi. Olay Gülağaç Yolu Kireçlik Mevkiinde yaşandı. Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde gece yarısı bekçilerin de katıldığı asayiş ve trafik uygulaması yapan İl Emniyet Müdürlüğü asayiş ile trafik şubesi ekipleri şüphe üzerine Gülağaç ilçesinden Aksaray merkez istikametine seyreden Ali B. (38) idaresindeki 51 ACV 230 plakalı otomobile "dur" ihtarında bulundu. Sürücüsü ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirildikten sonra araçta arama yapan bekçiler araç içerisine gizlenmiş bir adet tabanca buldu. Kullandığı araçta tabancayla birlikte yakalanmasına rağmen “Taşımıyorum” diyen sürücü Ali B. daha sonra tabancanın bozuk olduğunu belirterek işlem yapılmasından kaçmak istedi. 2 ayrı bahanesiyle başarılı olamayan sürücü bu kez de “Ruhsatım var” diyerek yakalattığı tabanca yerine tüfek ruhsatı gösterdi. 3 ayrı bahanesiyle işlemden kaçamayan sürücü son olarak tabancayı kabullenerek “Benim, tamir için taşıyorum” dedi. Tabancaya bekçiler tarafından dolu boş kontrolü yapıldıktan sonra el konulurken ruhsatsız tabanca taşımaktan gözaltına alınan sürücü adli işlemler için polis merkezine götürüldü.
Bartın Bartın’daki feci yangının tanıkları yaşanan dehşeti anlattı Bartın’da 1 kişinin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı yangında şok detaylar ortaya çıkarken, olayın tanıkları ise yaşanan dehşeti anlattı. Bartın’ın Kayadibikavlak Köyü Örencik Mahallesi’nde bulunan tek katlı bir evde saat 20.30 sıralarında kesin sebebi henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Bitişiğindeki eve de sıçrayan yangında Tevfik Çetinbağ hayatını kaybederken, eşi Seher Çetinbağ, ile kardeşi Selim Çetinbağ ağır şekilde yaralandı. Olay yerine itfaiye, jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekiplerinin yaklaşık 2 saat süren çalışmalarının ardından yangın söndürülürken, iki ev de kullanılamaz hale geldi. Yaralılar ambulansla hastaneye kaldırılırken, durumlarının ağır olduğu belirtildi. Boş tüpü itfaiye evden uzaklaştırdı Yangın esnasında Bartın Merkez İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, bölgede geniş güvenlik tedbirleri alındı. Yangının tamamen söndürülmesinin ardından nöbetçi savcı ve olay yeri inceleme ekipleri, evin içerisinde, çevresinde detaylı inceleme yaptı. Evin kapısının önündeki boş tüp ise, ekiplerin incelemesinin ardından bir itfaiye eri tarafından kapının önünden alınarak, yola çıkartıldı Faciada şok detaylar Facianın ardından olayla ilgili sır perdesi de aralanmaya başladı. Yanarak ölen Tevfik Çetinbağ’ın yatalak hasta olduğu ve yangından kaçamadığı öğrenildi. Patlama esnasında kocasıyla birlikte evde bulunan Seher Çetinbağ’ın patlamanın hemen ardından yardım istemek için dışarı çıktığı ve kocasının kardeşi olan Selim Çetinbağ ile birlikte yatalak eşini kurtarmak için alevlerin arasına girdiği belirtildi. Alevlerin arasında kalan Seher Çetinbağ ve kaynı Selim Çetinbağ, Tevfik Çetinbağ’ı kurtarmayı başaramazken, kendileri de ağır bir şekilde yaralandı. "Gaz sızıntısı" iddiası Yapılan ilk incelemelerde, Seher Çetinbağ’ın olaydan birkaç saat önce tüp değişimi yaptığı belirlendi. Dolu tüpü kendisini ocağa monte ettiği ileri sürülen Seher Çetinbağ’ın, yemek yapmak için tüpü açtıktan bir süre sonra tüpten sızan gazın alev aldığı ve patlamanın meydana geldiği tahmin ediliyor. Yangının kesin sebebinin ise itfaiye ve olay yeri inceleme ekiplerinin hazırladığı raporların tamamlanmasının ardından ortaya çıkacağı kaydedildi. Patlama sesine irkildiler Alevlerin kül ettiği evlerin yaklaşık 5 metre uzağındaki evde oturan Belma Çetinbağ ve yengesi Fatma Çetinbağ, o anlarda yaşanan dehşeti anlattı. Yangında amcasını kaybeden ve babası yaralanan Belma Çetinbağ, yemek yerken patlama sesi ile irkildiklerini kaydetti. Patlama sesinin ardından dışarı çıktıklarında ise amcasının kaldığı evin alevlerin arasında kaldığını gördüğünü kaydeden Belma Çetinbağ, “Akşam yemeği yiyorduk. Ben yan evdeki üst kattaydım. Bir yerde bir patlama gibi bir ses oldu. Ben yengeme, soba gibi bir şey patladı dedim. Yengem dışarı çıktı. Ev yanıyor diye bağırmaya başladı. Dışarı çıktım ben de, baktım ahşap ev birden alev almış” dedi. Kurtarmak isterken alevlerin arasında kaldılar Babası ve yengesinin yatalak amcasını kurtarmak için alevlerin sardığı eve girince yaralandığını söyleyen Belma Çetinbağ, “Babamla yengem de, sakat amcamı kurtarmak için eve girmişler ama kurtaramamışlar. Zaten ev bir anda alev aldı. Evde 2 kişi vardı, amcamla yengem vardı. Tüp patlayınca yengem, dışarı çıkıp bizimkileri mi çağırdı, ne olduğunu tam olarak bilmiyorum. Babamla, yengem tekrar amcamı kurtarmak için girmişler içeri. Sonuç olarak ikisi de yandı. Onlar da şu an hastanede. Amcam tamamen yandı. Yengem de yanmış olarak içeriden çıktı. Ambulans hastaneye götürdü. Amcam sakattı, sol tarafı hiç tutmuyordu, yatalaktı, yatağa bağlıydı” diye konuştu. “Yengem büyük ihtimal tüpü tam takamadı” Patlamanın ve yangının tüp değişiminden sonra olduğunu kaydeden Belma Çetinbağ, “Yengemin bu akşam tüpü değiştirdiği söylenmişti. Büyük ihtimal tüpü tak takamadı, çakmağı çakınca öyle patlama oldu. Zaten yengem tüpü yeni değiştirmiş. Büyük ihtimal tüpten oldu. Tüpü tam takamadı herhalde” diye konuştu. ‘Emmi yanıyor’ diye bağırma sesi duydum” Emmi yanıyor diye bağırma sesi üzerine alevlerin arasında kalan amcası Tevfik Çetinbağ’ı kurtarmaya çalıştığını anlatan Fatma Çetinbağ ise, “Akşam yemeğini yiyorduk, o anda aniden bir dinamit patlaması gibi bir patlama oldu. Ben merdivenden aşağıya inerken baktım emminin evi alev almış. ‘Emmi yanıyor’ diye bağırma duydum. Kurtarmaya çalıştım, camı falan açtım ama kurtaramadık. Bir şey yapamadık, çok üzgünüm. Yemek yaparken mi olmuş bilmiyoruz. Tüp mü patladı bilmiyoruz. Ama akşamüstü, boş tüpü kapının ağzına koydu. Galiba tüpten oldu” diye konuştu. Olay yerinde yapılan incelemelerin tamamlanmasından sonra ise Tevfik Çetinbağ’ın yanan bedeni, ceset torbasına konularak, evden çıkartıldı. Çetinbağ’ın cesedi, evin önüne getirilen tabutun içerisine yerleştirildi. Tabuta konulan Tevfik Çetinbağ’ın cesedi jandarma, itfaiye ekipleri ve vatandaşlar tarafından cenaze aracına taşındı.