POLİTİKA - 15 Ocak 2012 Pazar 11:27

KARS`TA `TARIM SEKTÖRÜ ORTAK AKIL TOPLANTISI YAPILDI

A
A
A
KARS`TA `TARIM SEKTÖRÜ ORTAK AKIL TOPLANTISI YAPILDI

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker’inde katıldığı Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Konukevinde düzenlenen "Tarım Sektörü Ortak Akıl" toplantısı yapıldı.
Kars Valisi Ahmet Kara, KKTC 1’nci Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın vefatı nedeniyle yurt genelinde milli yas ilan edildiğini hatırlatması üzerine katılımcılar, 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, bu bölgenin kalkınmasıyla ilgili olarak hem genel bütçeden yaptıkları desteklerin, hem özel proje geliştirmek suretiyle, bu projelerden elde edilecek çabayla, elde edilecek sonuçlarla buranın kalkınmasına ve sorunlarının çözümüne katkı sağlayacaklarını söyledi.
Bakan Eker, "Normalde Türkiye’de hayvan başına kayıtlıysa şartları taşıyorsa 225 TL. destek veriyoruz. Ama bu bölgede etçil ırk yetiştiriliyorsa ilave 100 TL. daha para vereceğiz. Faizsiz kredi uygulamasında özellikle müracaatını yapmış, başlamış, kredi alacağı safhada yıl bitmesi sebebiyle sıkıntı yaşayan Türkiye’de ki üreticilerle ilgili sorunun da Ziraat Bankası nezdinde, ilgili hazine bakanımız nezdinde bunun çözümüyle ilgili çaba göstereceğiz" dedi.
KARS’A BENİM ÖDEDİĞİM DESTEK 23 MİLYON TL.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Kars’a kendisinin ödediği desteğin 23 milyon TL olduğunu belirtti.
Bakan mehmet Mehdi Eker, "Burada şehir içerisinde kentleşme açısından hayvancılık faaliyetinin daha derli toplu yapılması büyük bir ihtiyaç. Kars’ta şehir içerisinde hayvancılık yapan 800 civarında ahır var. Bu tabi hem şehircilik açısından, çevre sağlığı açısından iyi bir şey değil. Belirli şartları mutlaka yerine getirilmeli. Kars’ta 2002 yılında devlet 27 milyonTL. destek vermiş. Bugün yüzde 78’lik bir artışla 2011 yılında 48 milyon TL.’ye çıktı ve hükümetimiz döneminde verilen para 427 milyonTL.
Kars’a hayvancılık desteği 2002 yılında sadece 471 bin TL. 2011 yılında Kars’a sadece hayvancılık için benim ödediğim destek 23 milyonTL. 47 kat yapar. 47 kat hayvancılıkta bir artış var" diye konuştu.
Kars çiftçisinin Ziraat Bankası’ndan ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden aldığı toplam kredinin 4 milyon 200 bin TL. olduğunu, 2011 yılında 166,5 milyon TL. ödendiğine değinen Bakan Eker, özetle şunları söyledi:
"Burada önemli bir husus şu; 2002 yılında alınan kredinin yüzde 38’i geri geliyordu, şimdi yüzde 98’i geri geliyor. Demek ki kredi doğru yerde kullanılıyor, doğru yere geliyor. Kars ilinde kırsal kalkınma yatırımları çerçevesinde 22 tesise biz destek verdik. Bunların çoğunluğu hayvancılık tesisi, hayvancılığa dayalı işleme, paketleme tesisi. Bin 93 tanede makine ekipman projesine biz destek vermişiz. 10 milyon 800 bin TL. bunların toplamına hibe destek vermişiz."
Tarım Bakanlığı’nın Kars ilinde hibe destek vermek suretiyle yaptırdığı 22 tesisin her birinde 10 kişi çalıştığını ve 222 kişiye de istihdam sağlandığını ifade eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, "2002 yılında Kars ilinde 4 bin 95 hektar alanda yem bitkisi ekilişi yapılıyor. 2011 yılında 83 bin hektar yem bitkisi ekilişinden istifade ediliyor. Kars ilinde mera tespit ve tahdit çalışmalarına biz çok önem verdik. 1998-2002 arasında Kars ilinde mera tespiti yapılmamış, tahdit çalışması
da yapılmamış. 2002-2011 arasında 223 bin hektar alanda tespit, 180 bin hektar alanda da tahdit çalışması bakanlığımız tarafından yapıldı. Bu mera ıslahının birinci aşaması’’ şeklinde konuştu.
KAÜ Konuk Evi’nde yapılan toplantı daha sonra basına kapalı devam etti.
Bakan Eker, daha sonra AK Parti İl Başkanlığı’nı ziyaret ederek partililerle görüştü. Bakan Mehdi Eker, bu ziyaretin ardından da Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş’u makamında ziyaret ederek brifing aldı. Başkan Bozkuş, Kars’ta yapılan yatırımlar hakkında Bakan Eker’e bilgiler verdi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Kars’taki yoğun programın ardından karayolu ile Sarıkamış ilçesine haraket etti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir