ÇEVRE - 19 Ekim 2017 Perşembe 17:45

Avrupa, Ergene’den çıkan kurbağa bacaklarını yemiyor

A
A
A
Avrupa, Ergene’den çıkan kurbağa bacaklarını yemiyor

Edirne Genç İş Adamları Derneği Başkanı Hakan İnci, kirlilikten dolayı Ergene Nehrinden toplanan kurbağaların, Avrupa ülkelerine ihracat edilemediğini söyledi.

Edirne Genç İş Adamları Derneği Başkanı Hakan İnci, kirlilikten dolayı Ergene Nehrinden toplanan kurbağaların, Avrupa ülkelerine ihracat edilemediğini söyledi.


İnci, Edirne’de kurbağa ve salyangoz toplayarak geçimini sağlayan 40 kişiye yönelik düzenlenen "Kurbağalar, Prensler ve Prensesler" projesinin kapanış toplantısında, Ergene Nehrinin kirliliği ile ilgili bir itirafta da bulundu.


İnci, bir otelde düzenlediği toplantıda, "Ergene’de bir kirlilik olduğunu herkes biliyor. Orada kurbağa toplanamıyor kirlilikten dolayı. Orası onaylı bir avlık alan değil. Ergene Havzası’ndaki kurbağaları ise ihraç etmek mümkün değil. Uzunköprü’den topladığınız kurbağayı Avrupa’ya satamıyorsunuz. Ağır metaller nedeniyle bunların ihracatı mümkün değil” dedi.


Projeden bahseden İnci, “Edirne Genç İşadamları Derneği tarafından Edirne Kurbağa ve Salyangoz Toplayıcıları Derneği ve Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Edirne Şubesi ortaklığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı Dezavantajlı Grupların Sosyal Entegrasyonu ile İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Hibe Programı kapsamında uygulanan ‘Kurbağalar, Prensler ve Prensesler’ isimli proje kapsamında dezavantajlı grupta bulunan 40 kurbağa ve salyangoz toplayıcısına Mayıs -Haziran 2017’de kurbağa ve salyangoz toplayıcılığı ile ilgili teorik eğitimler verilerek istihdam kaliteleri arttırıldı. Akabinde, hedef kitledeki toplayıcıların yakınları olan dezavantajlı 130 kadına aile olma eğitimleri verildi. Bu eğitimler Temmuz-Ağustos 2017 tarihleri arasında beş yıldızlı bir otelin eğitim salonunda verilmiş, toplam 12 gün sürdü. Teorik eğitim alan kurbağa ve salyangoz toplayıcıları Eylül ayında İpsala’da bulunan bir balıkçılık tesislerinde uygulamalı iş başı eğitimleri verilerek uzmanlaşmalarına katkı sağlandı” dedi.



“Dünyanın en fakir insanları bu işi yapıyor”


Projede, kurbağa ve salyangoz toplayıp satarak geçimini sağlayan kişilerin eğitim aldığını belirten İnci, “Sektör içinde olmalarına rağmen eğitimlere katılan arkadaşlarımız yeni bilgiler öğrendi. Zorlukları olan bir projeydi ancak verimli oldu. Aile hayatına da pozitif katkı sağlandı. Dünyanın en fakir insanları bu işi yapıyor. Ama Fransa gibi Avrupa ülkelerinde bir kurbağa bacağı mönüsü 80 Euro’dan satılıyor. En zengin insanlar bunu tüketiyor” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Başkan Yıldız, ilk nikahını kıydı Mersin’in merkez ilçe Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, göreve başlamasının ardından ilk nikahını kıydı. 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri sonrası 1 Nisan sabahı Başkan Yıldız’a sosyal medya hesabından mesaj göndererek nikahlarını kıymalarını isteyen Makbule Keskin ve Mehmet Bulut çifti, mutluluklarını ve heyecanlarını gizleyemedi. Başkan Yıldız’a teşekkür eden genç çift, “Bu mutlu günümüzde bizi yalnız bırakmadınız. Teşekkür ederiz” dedi. Başkan Yıldız ise nikah töreninde Makbule ve Mehmet çiftinin verdiği “evet” cevabı sonrası aile cüzdanını her ikisine de teslim ederek tebrik etti. Genç çifte, sağlık, huzur ve mutluluk dolu bir ömür dileyerek, ailelerini de tebrik eden Başkan Yıldız; “Mehmet ve Makbule kardeşim, 1 Nisan sabahı sosyal medya hesabından bize mesaj göndererek, selamlarını ilettiler ve ’Başkanım sen mutlu oldun, kazandın. Bu kenti yöneteceksin. Sen de bizi mutlu edersen çok seviniriz’ diyerek nikahlarını kıymam için davet ettiler. Seve seve nikahlarını kıyacağımı kendilerine ilettim. Ben de çok mutlu oldum. Umarım bu nikah kendilerine bir ömür boyu mutluluk getirir. Çocuklarıyla, torunlarıyla mutlu bir hayat sürerler” diye konuştu. Başkan Yıldız ayrıca nikahın ardından genç çifte nasihatlerde de bulundu. Yıldız, “Artık bir ailesiniz. Aile bütünlüğünü korumak için hayatın her anında, her dakikasında, her saniyesinde birlikte karar vereceksiniz. 20 yıldır evli bir belediye başkanı olarak söylüyorum. Evlilik, aile kurmak, çocuk sahibi olmak çok güzel. Sizi bir daha kutluyorum” ifadelerini kullandı.
Konya Arkadaşını vurup pişman olunca hastane önüne bırakıp kaçtı Konya’da araç içerisinde alkol aldıkları arkadaşı tarafından tabanca ile vurulduktan sonra hastaneye bırakılan kişi hayatını kaybetti. Gözaltına alınan şüpheli ise emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildiği mahkemece tutuklandı. Olay, geçtiğimiz pazartesi günü meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Konya Şehir Hastanesine silahla vurulmuş halde 1 kişinin bırakıldığı ihbarı üzerine hastaneye Konya Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekipleri sevk edildi. Burada yapılan incelemede silahla vurulan kişinin 36 yaşındaki Ümit Kılınç olduğu belirlendi. Kılınç, burada yapılan bütün müdahalelere rağmen salı günü sabah saatlerinde kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Polis ekipleri, olay sonrası yaptığı güvenlik kamerası ve Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) üzerinden yapılan araç kontrol ve plaka çalışması sonrası Ümit Kılınç’ı bırakıp kaçan sürücünün kullandığı aracın 34 TC 4142 plakalı otomobil olduğunu belirledi. Olayla ilgili çalışma başlatan polis, araç sürücüsünün 29 yaşındaki Osman Y., olduğunu belirledi. Şüpheli, merkez Meram ilçesi Karadiğin Mahallesi istikametine kaçarken yakalanarak gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüpheli ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü. Osman Y., buradaki ilk ifadesinde, araçta birlikte alkol aldıklarını ardından tartışma çıktığını, çıkan tartışma sonrası Osman Y’nin aracından inen arkadaşı Ümit Kılınç’ı silahla vurduğunu ve pişman olup kurtarmak için hastaneye götürdüğünü söylediği öğrenildi. Osman Y., emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildiği adliyede çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.