- 25 Ağustos 2018 Cumartesi 09:39

Bu köyde her çocuğa “köstek” kesiliyor

A
A
A
Bu köyde her çocuğa “köstek” kesiliyor

Balkan göçmenlerin yoğun yaşadığı Trakya’nın bazı köylerinde “adım çöreği-köstek kesme” geleneği, uzun yıllardır devam ediyor.

Balkan göçmenlerin yoğun yaşadığı Trakya’nın bazı köylerinde “adım çöreği-köstek kesme” geleneği, uzun yıllardır devam ediyor.


Anneanneler yürümeye başlayan torunlarının yere sağlam basması, hayatta dik durması, yıkılmaması, korkusuzca, daima güvenli adımlarla hayatta ilerlemesi için “adım çöreği-köstek kesme” geleneğini kutluyor.


Edirne’nin Süloğlu İlçesine bağlı Akardere Köyünde anneanne Servet Arı, torunu Öykü Özügenç için “adım çöreği-köstek kesme” kutlaması düzenledi. Sabahın erken saatlerinde kutlamaya gelecek misafirler için köylü kadınlar, hamur kızartması, “yağlı çörek” hazırladı. Daha sonra pişirilen çörek, kek ve meyve suları, bir poşetin içine konarak kutlamaya gelecekler için hazır edildi. Konukların gelmesiyle “köstek kesme” kutlamasının yapılacağı yere doğru hareket edildi. Anne İpek Özügenç, kızı Öykü Özügenç’in ayaklarını kırmızı kurdele bağlayarak eline makas aldı. Köyün çocukları belli bir mesafeden Öykü Özügenç’in ayaklarında bağlı olan kırmızı kurdeleyi makasla kesmek için koşmaya başladı. Koşu yarışında birinci, ikinci ve üçüncü olanlara dede Mehmet Arı, para ödülü verdi.



“Çocuklara para dağıtacağız”


Öykü Özügenç’in anneannesi Servet Arı, yürümeye başlayan çocuklara “adım çöreği” yapıldığını belirterek, “O benim ilk torunum, çok heyecanlıyım. O bizim dünyamız. Çöreklerimiz pişiyor. Birazdan çocuklar koşacak, onlara para dağıtacağız. Komşularımız gelecek, onlara çörek dağıtacağız. Yiyip eğleneceğiz” dedi.



“Almanya’da ‘adım çöreği’ yaptım”


Öykü Özügenç’in büyükannesi Emine Güngör, Almanya’da yaşamasına rağmen çocuklarına “köstek kesme” kutlaması yaptığını ifade ederek, “Torunlarıma ‘adım çöreği’ yaptım. Bu gelenek unutulmaz, devam eder” dedi.



“Köydeki bütün çocuklara yapılıyor”


Öykü Özügenç’in annesi İpek Özügenç ise kendisine ve köydeki bütün çocuklara “köstek kesme” kutlaması yapıldığını, kızının ileride düşüp yaralanmaması için bir inanış olduğunu kaydetti.


Kutlamanın sonunda hazır edilen çörek,kek ve meyve suyu misafirlere ikram edildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Paycell’den yerli ödeme yöntemi TROY kart Dijital ödeme ve finansal hizmetler platformu Paycell, kartlı ödeme sistemlerinin yerli çözümü TROY’u Paycell Kart’la birleştirdi. Kullanıcılar Paycell uygulaması üzerinden TROY sanal kart oluşturarak, yurt içi alışverişlerinde kolay, hızlı ve güvenli bir deneyim yaşayabilecek. Türkiye’nin önde gelen finansal hizmetler platformu Paycell, inovatif çözümlerine bir yenisini daha ekledi. Bankalararası Kart Merkezi A.Ş. (BKM) tarafından kurulan ve işletilen yerli ve milli kart seçeneği olarak geliştirilen TROY kart, kullanıcıların ilgisine sunuldu. Kullanıcılar Paycell uygulaması üzerinden TROY sanal kart oluşturarak, bu kartı yurt içi alışverişlerinde kullanabilecek. Tüm finansal işlemler kullanıcının hizmetinde Verilen bilgilere göre; kullanıcılarına herhangi bir bankacılık sistemine dâhil olmadan tek uygulama üzerinden tüm finansal işlemlerini yapma ayrıcalığı sunan Paycell’de kolayca fatura ödenebiliyor, 7/24 para transferi yapılabiliyor, kayıtlı tüm kartlar dijital cüzdanla kontrol edebiliyor. Kullanıcılar ödemelerini ve para transfer işlemlerini kolayca yaparken, Colendi Menkul Değerler aracılığıyla Borsa İstanbul’daki şirketlerden hisse alım satım, Amerikan Borsalarına yatırım ve Emtia alım satım işlemleri gerçekleştirilebiliyor. Kullanıcılar ödemelerini, yatırımlarını ve para transfer işlemlerini yaparken, tüm kartlarını dijital cüzdanla kontrol edebiliyor. Paycell’den ya da Turkcell mağazaları ve anlaşmalı üye iş yerlerinden faturalarını ödeyen kullanıcılar, faturalarını ödedikçe puan da kazanıyor. Paycell, TR Karekod ile tüm müşterilerine kart bakiyeleri ile cüzdan üzerinden hızlı ödeme ödeme imkânı sağlarken, Turkcell kullanıcılarına harcamalarını faturalarına yansıtma ayrıcalığı sunuyor. Anında kullanıma hazır ön ödemeli Paycell Kart yalnızca telefon numarasıyla aktive edilerek tüm alışverişlerde kullanılabiliyor. Paycell uygulaması bugüne kadar 26 milyondan fazla kez indirildi ve uygulama aracılığıyla 8,5 milyondan fazla alışveriş yapıldı. Ayrıca Paycell’in işyerleri için özel avantajlarla sunduğu Sanal POS, Android POS, Vitrin ve Linkle Ödeme çözümleri, müşterilerine yenilikçi ve güvenli ödeme kabul ürünleriyle hizmet vermek isteyen işletmelerin tercihi oluyor.
Çanakkale Çanakkale Valiliği’nden sağanak yağış uyarısı Çanakkale’de akşam saatlerinde etkili olması beklenen sağanak yağış nedeniyle Çanakkale Valiliği, vatandaşların sel, su baskını, yıldırım gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olması konusunda uyarıda bulunuldu. Çanakkale’de olumsuz hava şartları nedeniyle motosiklet, motokurye, scooter ve elektrikli scooterlerin trafiğe çıkışı valilik tarafından yasaklandı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından Çanakkale’nin batı kesimlerinde sağanağın akşam saatlerinden itibaren etkili olmasının beklendiği belirtildi. Çanakkale Valiliği tarafından konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, “Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü tarafından 19 Nisan 2024 Cuma günü saat 21.00’de başlayarak 20 Nisan 2024 Cumartesi günü saat 06.00’ya kadar devam edecek ‘Çanakkale il genelinde beklenen gök gürültülü sağanak yağışlara dikkat’ meteorolojik uyarısı yapılmıştır. Çanakkale il genelinde yağışların yerel kuvvetli ve yer yer çok kuvvetli (30-70kg/m) olması beklenmektedir. Yaşanabilecek ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, kuvvetli rüzgâr ve kıyı kesimlerde hortum oluşma riski ile ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır. Kamu kurum ve kuruluşlarımız tarafından gerekli tedbirler alınmakla beraber vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği açısından dikkatli olmaları önemle rica olunur” denildi. Çanakkale’de olumsuz hava şartları nedeniyle motosiklet, motokurye, scooter ve elektrikli scooterlerin trafiğe çıkışı valilik tarafından yasaklandı. Çanakkale Valiliği yapılan açıklamada, “Çanakkale il genelinde beklenen olumsuz hava şartlarından dolayı 19 Nisan 2024 Cuma günü saat 21.00’den başlayarak 20 Nisan 2024 Cumartesi günü saat 06.00’ya kadar motosiklet, scooter, elektrikli scooter ve motokuryelerin trafiğe çıkması tedbiren yasaklanmıştır” ifadelerine yer verildi.