YEREL HABERLER - 18 Ağustos 2015 Salı 16:57

Edirne Belediyesi Geleceğin Başpehlivanlarını Yetiştiriyor

A
A
A
Edirne Belediyesi Geleceğin Başpehlivanlarını Yetiştiriyor

Edirne Belediyesi güreşçisi Atakan Makas, Balıkesir’in Kurtdere Güreşleri’nde Deste Küçük Boy’da birinci oldu. Edirne Belediye Başkanı Gürkan, "Edirne’den geleceğin başpehlivanlarını yetiştirmek istiyoruz" dedi.
Edirne Belediyesi güreşçisi Atakan Makas, 15-16 Ağustos 2015 tarihinde Balıkesir’de düzenlenen Kurtdere Güreşleri’ne katıldı. Deste Küçük Boyda yarışan Atakan Makas, rakiplerine üstünlük sağlayarak, birinci oldu. Geçtiğimiz günlerde Güreş Milli Takımına da seçilen Makas, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ile bir araya geldi. Edirne Belediye Başkanlığı makamında gerçekleştirilen ziyarete, başarılı güreşçi Atakan Makas, Belediye Meclis Üyesi Erkan Makas, Edirne Belediyesi Güreş Takımı Antrenörü Talat Çelik katıldı.
2 ay önce düzenlenen Kulüpler Arası Türkiye Şampiyonası’nda da Türkiye üçüncüsü olduğunu dile getiren Atakan Makas, "Sırbistan’da düzenlenen seçmelere katılarak, burada ülkemi temsil edeceğim" diye konuştu.
YAĞLI GÜREŞ’İN OLİMPİYATI KIRKPINAR
Yağlı güreşlerin dünyadaki merkezinin Edirne olduğunu ifade eden Başkan Gürkan, "Kırkpınar Yağlı Güreşleri, yağlı güreşin olimpiyatıdır. Kırkpınar’da şampiyon olan, hangi kategoride olursa olsun, bir anlamda o kişiyi olimpiyat şampiyonu sayabiliriz. Bu yıl Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali’nin 654’üncüsünü düzenledik. Çok da başarılı bir organizasyon oldu. Bu yıl Kırkpınar’a katılan pehlivan sayısında bütün zamanların rekorunu kırdık. 1924 pehlivan katıldı. 653. Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali’nde bu sayı 1725’ti. Bu yıl 1924 pehlivanla geçen yıl kırdığımız rekoru ekarte ettik. 2016 yılında da Kırkpınar’a katılan pehlivan sayısının 2 bine ulaşacağına inanıyorum" dedi.
GÜRKAN: "PEHLİVANLARIMIZIN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ"
Yağlı güreşlerde dereceye girmek için belli bir alt yapının olması gerektiğine değinen Başkan Gürkan, "Yağlı güreşlerin yapıldığı bir şehrin, Türkiye’deki bütün yağlı güreş pehlivanlarının toplandığı bir şehrin dereceye girememesi bizi gerçekten üzüyordu. Ama yağlı güreş öyle bir şey ki birden başpehlivan olamıyorsunuz. Bunun bir zamanı var. Bunun bir alt yapısının olması gerekiyor. Keşke bu alt yapıya geçtiğimiz yıllarda önem verilseydi. Biz Edirne Belediyesi olarak, bu alt yapıya önem veriyoruz. Geleceğin başpehlivanlarını yetiştirmeye çalışıyoruz. Bu yıl Kırkpınar’da Ufuk Yanık, Deste Orta Boy’da başpehlivan oldu. O da gelecek vaat eden pehlivanlardan biri. Atakan Makas 15 yaşında, gencecik bir evladımız. Atakan’ı küçüklüğünden beri biliyorum. İlk Lalapaşa Güreşleri’nde karşılaşmıştık. Yine kendi yaşının üstündeki bir boyda birinci olmuştu. Atakan’da üst üste iki derece yaparak çok önemli bir başarı eldi etti. Tabi bunların en önemlisi de Türk Mili takımına girmiş olması. Yakında Sırbistan’a gidecek. Ülkemiz adına yarışacak. Hem Edirne’yi hem Türkiye’yi temsil edecek. Güreş Milli Takımı’nda bir Edirnelinin olması bizim için ayrı bir gurur kaynağı. Ben Atakan’ın orada da başarılı olacağını düşünüyorum. İnşallah hem Ufuk Yanık’ı hem de Atakan Makas’ı Kırkpınar Yağlı Güreşleri başpehlivanı olarak altın kemeri boynuna takıyor oluruz. Pehlivanlarımızın dün de yanındaydık bugün de yanında olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
"BAŞARI GRAFİĞİMİZ DAHA DA ARTACAK"
Edirne Belediyesi’nin 654 yıllık muhteşem bir geleneğe ev sahipliği yaptığını belirten Başkan Gürkan, "Bu yüzden güreşe çok ağırlık vermeliyiz. Tabi ki yağlı güreşler sadece Edirne’ye değil tüm Türkiye’ye ait ama biz tüm Türkiye’ye adına ev sahipliği yapıyoruz. Antalya’dan, Manisa’dan, Kocaeli’nden gelip burada güreşmeleri çok doğal, ama başarı kategorisinde Edirne’den bir pehlivanın olmaması bizim için çok üzücüydü. Bunun için özel çalışmalar yaptık. Biz onlardan sadece güreşip, başarılı olmalarını istiyoruz. Onlar da bizim yüzümüzü kara çıkarmıyorlar. Bu başarı grafiği inşallah daha da artar" dedi.
Edirne Belediyesi Güreş Takımı Antrenörü Talat Çelik ise, Kurtdere Güreşleri’ne 20 pehlivanla katıldıklarını söyledi. Çelik, "Serkan Uğdüler, büyük orta boyda son 8’e kaldı. Atakan Makas Deste Küçük Boyda birinci oldu. Bize destek olan ve birlikte çalıştığımız antrenörler, Habil Kara, Aziz Özcan, Mustafa Hatipler, Şamil Doğudelen, Turhan Aslantürk ve Tamer Ergül’e teşekkür ederim" şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Bahçeşehir Koleji, FIBA Europe Cup’ta ikinci oldu Bahçeşehir Koleji, FIBA Europe Cup final rövanş maçında evinde karşılaştığı Alman ekibi NINERS Chemnitz’i uzatmalarda 105-95’lik skorla mağlup etti. İlk müsabakayı 85-74 kaybeden kırmızı-lacivertliler bu sonuçla sezonu 2. olarak tamamladı. FIBA Europe Cup final rövanş maçında Bahçeşehir Koleji, Ülker Etkinlik ve Spor Salonu’nda Alman takımı NINERS Chemnitz ile karşılaştı. Karşılıklı sayılarla geçilen ilk periyodu Chemnitz 19-18 önde tamamladı. İkinci periyotta savunmada rakibini durduran, hücumda daha etki olan kırmızı-lacivertliler bir ara farkı 19 sayıya çıkarsa da devreye 55-38 önde girdi. Üçüncü periyotta hücumda sayı bulmakta zorlanan Bahçeşehir Koleji farkı koruyamadı. Alman temsilcisi etkili hücumlarının yanında birçok kez de serbest atış noktasına geldi ve periyot 67-67 sona erdi. Son periyotta taraftarının da desteğiyle öne geçen kırmızı-lacivertliler istediği farkı yakaladı ve uzatma periyoduna geçildi (95-84). Bahçeşehir Koleji, uzatmalarda parkeden 105-95’lik skorla galip ayrılsa da Almanya’daki ilk maçı 85-74 kaybettiği için sezonu ikinci olarak tamamladı. Müsabakanın en skoreri Chemnitz’te 29 sayı ile oynayan Kaza Kajami olurken, Bahçeşehir Koleji’nde ise Jerry Boutsiele 24 sayı ile katkı verdi. Karşılaşmayı Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu, Türkiye Basketbol Federasyonu Başkan Vekili Ömer Onan, TBF yöneticileri ve Eyüpspor Teknik Direktörü Arda Turan da tribünden takip etti. Salon: Ülker Etkinlik ve Spor Hakemler: Luis Castillo, Nicolas Maestre, Martin Horozov Bahçeşehir Koleji: Muhammed Baygül, George Earl Kell III 21, Jerry Boutsiele 24, Egehan Arna 3, Tony Taylor 20, Phil Scrubb 12, Berkay Candan 3, Tyler Cavanaugh 15, Axel Bouteille 7 Başantrenör: Dejan Radonjic Chemnitz: Aher Uguak 8, Jeffery Garrett 8, Wesley Van Beck 10, Jonas Richter 7, DeAndre Lansdowne 10, Kaza Kajami 29, Tylor Ongwae 4, Ousman Krubally 12, Dominic Lockhart 4, Kevin Yebo 3 Başantrenör: Rodrigo Pastore 1. Periyot: 19-18 (NINERS Chemnitz lehine) Devre: 55-38 (Bahçeşehir Koleji lehine) 3. Periyot: 67-67 Normal süre: 95-84 (Bahçeşehir Koleji lehine) 5 faul alanlar: Kevin Yebo (33.13), Jonas Richter (33. 32), Ousman Krubally (38.52), Jeffery Garrett (41.43) (NINERS Chemnitz)
Trabzon Ziraat Türkiye Kupası: Trabzonspor: 2 - Fatih Karagümrük: 1 (İlk yarı) Ziraat Türkiye Kupası Yarı Final İlk maçında Trabzonspor ile Fatih Karagümrük karşılaşıyor. Müsabakanın ilk yarısı bordo-mavili ekibin 2-1 üstünlüğü ile tamamlandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 15. dakikada sağ taraftan rakiplerinden sıyrılarak ceza sahası içine giren Visca, şutunda top Sirigu’nun sağından ağlara gitti. 1-0 21. dakikada Mendes’in ceza sahası dışından vuruşunda kaleci Uğurcan Çakır, topu kornere çeldi. 22. dakikada ceza sahası içinde Rohden’in pasında Mendes topu filelere gönderdi. 1-1 41. dakikada Mendy’nin penaltı noktasına gönderdiği topa gelişine vuran Denswill’in şutunda meşin yuvarlak kaleci Sirigu’nin solundan ağlarla buluştu. 2-1 Hakemler: Ali Şansalan, Murat Tuğberk Curbay, Süleyman Özay Trabzonspor: Uğurcan Çakır, Meunier, Mendy, Denswill, Eren Elmalı, Berat Özdemir, Bardhi, Fountas, Visca, Pepe, Enis Destan Yedekler: Muhammet Taha Tepe, Baniya, Fernandez, Umut Bozok, Kerem Şen, Umut Güneş, Onuachu, Göktan Gürpüz, Arif Boşluk, Orsic Teknik Direktör: Abdullah Avcı Fatih Karagümrük: Sirigu, Veseli, Biraschi, Ceccherini, Levent Mercan, Rohden, Feghouli, Emre Mor, Eysseric, Mendes, Güven Yalçın Yedekler: Emre Bilgin, Can Keleş, Emir Tintiş, Nazım Sangare, Salih Dursun, Vinicius, Adnan Uğur, Paoletti, Adnan Uğur, Tarık Tuğyan, Teklic Teknik Direktör: Tolunay Kafkas Goller: Visca (dk. 15), Denswill (dk. 41) (Trabzonspor), Mendes (dk. 22) (Fatih Karagümrük) Kırmızı kart: Enis Destan (dk. 44) (Trabzonspor) Sarı kartlar: Eren Elmalı, Fountas (Trabzonspor), Biraschi, Emre Mor (Fatih Karagümrük)