GENEL - 10 Nisan 2015 Cuma 13:46

Edirne'de Tarihi Köprüler Aydınlatılacak

A
A
A
Edirne'de Tarihi Köprüler Aydınlatılacak

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Türkiye’deki tarihi köprülerin aydınlatılmasına örnek teşkil edecek projeye imza atacaklarını ifade ederek, Edirne’deki tarihi köprüleri aydınlatarak ışığından da yararlanacaklarını söyledi. Vali Şahin, Tunca Köprüsü’nü aydınlatma projesinin hazır olduğunu ve yaklaşık 1 milyon liraya mal olacak projenin bir sponsor tarafından karşılanacağını belirtti.
Tarihi Tunca Köprüsü’nü aydınlatma projesinin hazır olduğunu dile getiren Vali Şahin, "İspanya’da aydınlatılması yapılan köprüler incelendi ve Tunca Nehri gece aydınlatılması projesi kabul edildi. Öyle bir proje oldu ki Türkiye’deki tarihi köprülerin aydınlatılmasına da örnek teşkil edecek" dedi.
PROJE ONAYLANDI
Osmanlı İmparatorluğu’na 92 yıl başkentlik yapan payitaht kent Edirne’de, tarihi köprülerin aydınlatılması son 14 yılda yapılan onlarca ihale ve projeye rağmen bir türlü gerçekleştirilememişti. Kentte göreve başladığı tarihten itibaren karanlıkta olan tarihi köprülerin ışıklandırılması için yoğun çaba harcayan Vali Şahin, son hazırladıkları Tunca Köprüsü projesinin, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun onayından geçtiğini söyledi.
"İLK OLARAK TUNCA KÖPRÜSÜ AYDINLATILACAK"
Tarihi Tunca Köprüsü’nün aydınlatma projesini, ABD’de Beyaz Saray’ın aydınlatma işlerini de yapan Philips tarafından sponsorize edileceğini belirten Vali Şahin, "Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nda 14 yıla yakındır bu konu tartışıldı ancak bir sonuca erişilemedi. Bunu öğrendiğimde şaşırdım, üzüldüm. Belli ki uygun proje sunulmamıştı. Biz de 2 proje hazırladık ancak kabul görmedi. ABD’den Beyaz Saray’ı aydınlatan firmayı bulduk. Firmanın yetkililerle görüşerek 8 aya yakın üzerinde tartıştık. İspanya’da aydınlatılması yapılan köprüler incelendi ve Tunca Nehri gece aydınlatılması projesi kuruldan geçerek kabul edildi. Öyle bir proje oldu ki Türkiye’deki tarihi köprülerin aydınlatılmasına da örnek teşkil edecek. Yaklaşık 750 bin lira ile 1 milyon lira arasında bir maliyeti oldu. Tunca Köprüsü’nün aydınlatılması bir ayda tamamlanacak. Daha sonra da Meriç Köprüsü’ne başlanacak. Bu nehirler Edirne’ye bereket sunan nehirler. Nehrin bereketinden yararlandığımız gibi ışığından da yararlanacağız" ifadelerini kullandı.
TARİHİ KÖPRÜLERİN TAMAMININ AYDINLATILMASI HEDEFLENİYOR
Edirne ile Karaağaç Mahallesi’ni birbirine bağlayan ve Tunca Nehri üzerinde 1613 yılında inşa edilen tarihi köprüyü mimar Mehmet Ağa yaptı. Asıl adı Defterdar Ekmekçizade Ahmet Paşa olan köprü halk arasında ’Tunca Köprüsü’ olarak anılıyor. İlk etapta Tunca Köprüsü’nün daha sonra ise Meriç, Gazmihal, II. Beyazıd, Fatih, Saraçhane, Kanuni, Yalnız Göz, Uzunköprü, Yeni İmaret, Yıldırım gibi tarihi köprülerin de aydınlatılması bekleniyor.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.