ÇEVRE - 24 Ekim 2014 Cuma 17:21

Eski Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman İnci:

A
A
A
Eski Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman İnci:

Eski Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman İnci, Ergene Nehri ile sulanan ve üretilen tüm ürünlerde belirli ve net olarak ağır metallerin toksik düzeyde olduğunun kanıtlandığını ve bunların belgeli olarak yayımlandığını söyledi.
Trakya Üniversite Balkan Yerleşkesi’nde düzenlenen 17. Ulusal Halk Sağlığı Kongresi’ndeki sunumunun ardından basın mensuplarının Ergene Nehri ve kirlilik durumu ile ilgili sorularını yanıtlayan eski rektör ve Üroloji ve Patoloji Uzmanı Prof. Dr. Osman İnci, Ergene Nehri’nde mevcut kirliliğin artarak devam ettiğini kaydetti.
"ERGENE SUYU İLE YETİŞTİRİLEN ÜRÜNLERDE BULUNAN AĞIR METALLER TOKSİK DÜZEYDE"
İnci, Ergene Nehri’nin kirlilik oranının giderek arttığını ve nehir suyu ile sulanan arazilerden elde edilen ürünlerde ağır metallerin toksik düzeyinde olduğunun kanıtlandığını dile getirerek, "Çeltik üreticileri son bir başvuru yaparak suç duyurusunda bulunmuşlar. Ben bu dosyayı alan savcımızdan özellikle rica ediyorum, lütfen suç duyurusunu ciddiye alsınlar, belgelerin ve bilimsel verilerin hukukun dosyalarına girmesine fırsat versinler. Artık o su ile üretilen tüm ürünlerde belirli ve net olarak ağır metallerin toksik düzeyde olduğu kanıtlanmıştır. Bu yalnızca çeltiğe özgü değildir. Patates, soğan, biber, maydanoz, ayçiçeği ve buğdayda da tespit edilmiştir. Bu belgeli olarak yayımlandı" dedi.
İŞBİLEN: "GEÇMİŞTE ERGENE İLE İLGİLİ VERİLEN VAATLER HAYAL OLDU"
Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen de Ergene Nehri’nde yapılan son ölçümlerde nehirdeki kirlilik oranın kritik seviyelerde olduğunu belirterek, "Son alınan örnekler göre, nehirdeki su 4. derece çok kirli su hükmünde. Kirliliğin bitirilmesi için hukuken ve bilimsel yönde çalışmaların hızlı şekilde yapılması gerekiyor. Geçmiş yıllarda Ergene’nin temizliği ile ilgili yapılan açıklamaların tamamı hayal oldu. O zaman da bunun hayal olacağını söyledik. Hala bugünkü rakamlarla 4. sınıf kirli su analizini yapıyorsak biz, bu iş hayaldir" ifadelerini kullandı.
Türkiye Barolar Birliği Çevre ve Kent Komisyonu Üyesi ve Ergene Platformu Dönem Sözcüsü Bülent Kaçar ise Ergene Nehri’nde yaşanan kirliliğin sonlandırılması için hukuksal anlamda mücadelelerini sürdürdüklerini belirtti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir