YEREL HABERLER - 30 Mart 2017 Perşembe 13:40

Fatih Sultan Mehmet Han, Edirne’de anıldı

A
A
A
Fatih Sultan Mehmet Han, Edirne’de anıldı

Fatih Sultan Mehmet Han’ın doğumunun 585’inci yılı kapsamında Edirne Valiliği ve Trakya Üniversitesi öncülüğünde, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi katkıları ile "Edirneli 2’nci Mehmed ve Medeniyetler Bağlamında Edirne Sempozyumu" düzenlendi.

Fatih Sultan Mehmet Han’ın doğumunun 585’inci yılı kapsamında Edirne Valiliği ve Trakya Üniversitesi öncülüğünde, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi katkıları ile "Edirneli 2’nci Mehmed ve Medeniyetler Bağlamında Edirne Sempozyumu" düzenlendi.


Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezinde düzenlenen sempozyum da Fatih Sultan Mehmet’in eğitimi, hükümdarlık dönemi, şehzadelerin sünnet düğünleri, askeri dehası, teknoloji, lojistik, malzeme ve günümüze yansımaları anlatıldı. Sempozyuma, Edirne Vali Yardımcısı Mustafa Karslıoğlu, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahameddin Başar, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, Prof. Dr. Abdülkadir Özcan, Prof. Dr. Fevzi Yılmaz ve Yrd. Doç. Dr. Fatma Kaytaz ve Edirne kamu kurum ve kuruluş müdürleri katıldı.


Sempozyumda Vali Yardımcısı Mustafa Karslıoğlu, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman’a tablo; Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman ise, Vali Yardımcısı Mustafa Karslıoğlu’na, Belediye Başkanı Recep Gürkan’a ve Trakya Üniversitesi Rektörü Erhan Tabakoğlu’na Fatih’in 31 Mart’ta İstanbul’u fethinde kullandığı mini Şahi topları maketi armağan etti.



"Fatih, Türk milletinin yolunu aydınlattı"


Fatih’in Edirne’de doğduğunu ve tarihe geçtiğini söyleyen Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Musa Duman, "Millet Fatih gibi kahramanlardan çok şey öğrenir, zaten farklı oldukları için kahraman deriz. Fatih Sultan Mehmet Han’dan sonraki fertler olarak bizler neler öğrendik? Çok şeyler öğrendik. Devlet geleneği olmayan ilk defa onun döneminde yaşanan, teknolojide o zamana o kadar olmamış ve onun zamanında olan eğitim konusun da ve özel hayatında yaşadığı ve yaşadığı ilklerin adamı. 12 yaşında lazım olduğu için tahta çıkan ve sonra gerektiği için tahttan vazgeçmiş, gerektiği zaman tahta geçmiş bir sultan, devlet geleneğimizde bunu öğrenmiş. Tahta geçtikten sonra bir fetih gerçekleştirmiş. Edirne’den yolla çıkıp İstanbul gibi bir başkenti fethederek çağları değiştirmiş. Ne zaman değiştirmiş 21 yaşında iken. Türk milletinin yolunu aydınlatan devlet adamlarından biri oldu" dedi.



"Tekrar ayağa kalkmış, kendine gelmiş bir ülkeyiz"


Kültürü tekrar gün yüzüne çıkarmanın önemli olduğunu belirten Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, "’Konstantinopolis mutlaka fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne güzel komutan, o ordu ne güzel ordudur.’ Sevgili peygamberimizin müjdelediği Fatih Sultan Mehmet, Edirne’de doğdu, büyüdü, tahta çıktı ve o güzel ordusunu burada hazırladı. Bu Hadis-i Şerif ile belgelenmiş, şereflenmiş çok değerli Edirne’ye hoş geldiniz. Rumeli topraklarını geçip Edirne’yi aldıktan sonra da başkentliği Bursa’da bırakmadı, geldi Edirne’ye kurdu. Buradan çıkarak İstanbul’u fethetti. 92 yıl bir başkentlik dönemi görüyoruz. Bu dönemde Edirne’de bir medeniyet ortaya çıktı. Bu medeniyet her anlamda Batı medeniyetlerine üstün geldi. Önce akınlarda üstün geldi, ilimde üstün geldi, sanatta üstün geldi, askerlikte üstün geldi. Önce gönüller fethedildi, akıllar fethedildi sonra topraklar fethedildi. Bu 92 yıl boyunca Edirne’de ne yaşandığını çok iyi anlamak zorundayız. Çünkü burada bir çağı kapatıp bir çağı açan övgüye layık bir şey vardır. Bu yaşanmış kültürü tekrar gün yüzüne çıkarmak için böyle bir toplantı organize ettik. 500 yıl 600 yıl bu topraklarda gerçekten çok huzurlu zamanlar geçirildi. Zayıflamasıyla birlikte maalesef bir Balkan İmparatorluğu olmuş Osmanlı, Balkanları kaybetti. Çanakkale Savaşı ve Kurtuluş Savaşı yaşandı. Gazi Mustafa Kemal ile tekrar Anadolu’dan başlayarak milletimiz toparlandı. Şimdi artık tekrar ayağa kalkmış, kendine gelmiş bir ülkeyiz" ifadelerini kaydetti.



"Fatih ile Edirne’nin turizm kimliğine katkı sağlamak amacımız"


Fatih’in tarihi ve kültürel varlığının bilinmeyen yönünün ortaya çıkarılmasının önemine değinen Vali Yardımcısı Mustafa Karslıoğlu, "Sayın Valimiz Günay Özdemir önderliğinde Edirne’nin bilinmeyen yönünü ortaya çıkarıp tarihi ve kültürel varlığına destek olmak üzere Fatih Sultan Mehmet 585’inci yıldönümü kutlama etkinliklerini başlattık. Bu çalışmalarımızda bize İstanbul’daki Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitemiz ve Trakya Üniversitemizin büyük katkıları oldu. Burada Fatih Sultan Mehmet’in çok yönlü kimliği gün boyunca tartışılacak. Bugünkü çalışmalar ile Edirne’nin özellikle turizm kimliğine bir derece katmayı Valilik olarak amaçlamaktayız" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Kızılay Başkanı Hatay’da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Hatay Güzelburç’taki Kızılay Yaşam Merkezi’nde depremzedelerle iftar sofrasında bir araya geldi. Ramazan ayının yardımlaşma ruhunu öne çıkaran Yılmaz, son depremzede yuvasına kavuşana kadar desteklerinin süreceğini belirtti. Deprem bölgesinde ilk günden itibaren varlığını hissettiren Türk Kızılay’ı Ramazan ayında da afetzede vatandaşları unutmuyor. Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Hatay’ın Güzelburç bölgesinde bulunan Kızılay Yaşam Merkezi konteyner kentinde vatandaşlarla iftar sofrasında bir araya geldi. "Hatay’da son depremzede yuvasına kavuşup, yastığa başını huzurla koyana kadar biz buradaki vatandaşlarımızın, kardeşlerimizin ellerini bırakmayacağız" Ramazan ayının; rahmet, bereket, yardımlaşma ve iyilik ayı olduğunu belirten Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, "Biz bugün burada zor günleri birlikte atlatmaya çalışıyoruz. Türk Kızılay’ı olarak her zaman söylediğimiz bir konu var; son depremzede yuvasına kavuşup, yastığa başını huzurla koyana kadar biz buradaki vatandaşlarımızın, kardeşlerimizin ellerini bırakmayacağız. Ramazan ayındayız, Ramazan ayı; rahmet, bereket, yardımlaşma ve iyilik ayı ama aynı zamanda Ramazan ayı sevdiklerimizle bir araya gelme ve bir sofranın etrafında buluşma ayı. O nedenle biz bugün burada Hatay’da kardeşlerimizle bir ekmeği bölüşeceğiz, beraber iftarımızı açacağız. Birbirimizi dinleyerek bu zor günleri atlatmak adına bir aşama daha ilerlemiş olacağız. Ben zor günlerin geçeceğine inanıyorum. Son 1 sene de gördüğümüz şu ki herkes tünelin ucundaki ışığı görmüş durumda bu da zor günlerin geçeceğine inancı pekiştiriyor. Bu günlerde biz halkımızla bir arada olmaya devam edeceğiz. Tekrar herkesin Ramazanı hayırlı olsun" şeklinde konuştu.