SAĞLIK - 17 Mart 2017 Cuma 17:51

Glokom, körlük nedenleri arasında birinci

A
A
A
Glokom, körlük nedenleri arasında birinci

Edirne Sultan 1.

Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Emre Sübay, glokom hastalığının her 40 kişiden 1 kişide görüldüğünü ve zamanında önlem alınmazsa kalıcı körlük ile sonuçlanabileceğini belirtti.


Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom hastalığı her 40 kişiden 1 kişide görülüyor. Zamanında önlem alınmadığında kalıcı körlükle sonuçlanabiliyor. Glokom hastalığının erken tanısı ve tedavisinin önemine dikkat çeken Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Emre Sübay, 40 yaş üstü insanlarda ve ailesinde glokom hastaları olan insanların yıllık muayenelere gelmesinin önemli olduğunu söyledi.



“Körlük nedenleri arasında birinci”


Körlük nedenleri arasında ilk sıralarda yer aldığını belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Emre Sübay, “Glokom, halk arasında göz tansiyonu olarak da bilinir. İlerleyici, sinsi ve kronik bir hastalıktır. Dünyada körlük nedenleri arasında en önemli hastalıklardan biridir. Her kırk insandan birinde görülmektedir” dedi.



“Herhangi bir bulgu göstermez”


Opr. Dr. Emre Sübay, “Göz içi basıncının belirli bir seviyeyi aşmasıyla birlikte göz sinirine basınç yapmasıyla görme sinirinde bir hasar oluşur. Ve bu hasarda görüş alanımızda hasarlanmaya ve görüş alanımızı daraltmaya başlar. Bu hastalığın mekanizması da bu şekildedir. Herhangi bir bulgu vermez, o yüzden periyodik muayeneler de tanısı konur. Ailesel geçiş, aile öyküsü mevcuttur. 40 yaşından sonrada herkesin yıllık periyodik muayenelere gelmeleri gerekir” ifadelerini kullandı.



“Erken tanısı ve tedavisi önemli”


Glokom tedavisinin ilaçlarla mümkün olduğunu belirten Opr. Dr. Emre Sübay, “Tedavi damla olarak yapılabilir. Göz içi basıncını kontrol edemediğimiz zamanlarda cerrahiye başvururuz. Göze glokomun verdiği hasar, geri dönüşsüzdür. Bu yüzden hastaların erken tanısı ve tedavisi önemlidir. 40 yaş üstü insanlarda ve ailesinde glokom hastaları olan insanların yıllık muayenelere gelmesi önerilmektedir” diye konuştu.



“Çok sinsi bir hastalık”


Opr. Dr. Emre Sübay, glokom hastalığının dikkatli bir göz muayenesi ile teşhis edilebileceğini belirterek, “Göz tansiyonu yani glokom hastalığı çok sinsi bir hastalıktır, çok fazla belirti vermez. İnsanın baktığı yerde değil, etraf tarafta daralma yaptığı için çok fazla insan bunu hissedemez. O yüzden kızarıklık, yanma, batma gibi bir şikayette pek oluşmaz. Çok nadiren glokom kriz denilen özel bir glokom tipinde yüksek seviyede ağrı oluşur. Fakat bu daha az görünen bir tiptir. Rutin muayenede ölçtüğümüz kornea kalınlığı, göz içi basıncı, görme sinir analizi, görme alanı testleriyle biz glokom olup olmadığını tespit edip, buna göre tedaviye başlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir