GENEL - 10 Eylül 2017 Pazar 16:13

Gönüllüler bu kez de gurbetçilerin çöplerini temizledi

A
A
A
Gönüllüler bu kez de gurbetçilerin çöplerini temizledi

Edirne’de geçtiğimiz haftalarda Kapıkule yolunda gurbetçilerin bıraktığı çöplerle ülke gündemine oturan duyarsızlığın ardından Edirne Doğa Sporları Kulübü (EDOSK) Başkan Yardımcısı Orkun Akman ve bir grup gönüllü kolları sıvayarak örnek bir davranışa imza attı.

Edirne’de geçtiğimiz haftalarda Kapıkule yolunda gurbetçilerin bıraktığı çöplerle ülke gündemine oturan duyarsızlığın ardından Edirne Doğa Sporları Kulübü (EDOSK) Başkan Yardımcısı Orkun Akman ve bir grup gönüllü kolları sıvayarak örnek bir davranışa imza attı.


Akman, sosyal medyadan oluşturduğu etkinlikte Türk ve Yunan doğaseverlerden oluşan 10 kişilik ekibi bir araya getirerek iki ülke arasındaki tampon bölgede bulunan çöp yığınlarını temizledi. Gurbetçilerin yoğun olarak çalıştıkları ülkelere dönüş yaptığı dönemde doğa ve çevre temalı programlarıyla tanınan aktivist Güven İslamoğlu’nun Kapıkule yolundan paylaştığı bir fotoğraf ülke gündemine oturarak çevre duyarsızlığını gözler önüne sermişti. Söz konusu paylaşımın ardından çöpler toplanırken, bu durum Edirneli doğaseverleri de harekete geçirdi.


EDOSK Başkan Yardımcısı Orkun Akman, sosyal medyadan doğa dostu 10 gönüllü aradığını söyleyerek Yunanistan-Edirne arasındaki tampon bölgedeki çöp yığınlarını temizleme çağrısı yaptı. Akman’ın, “Peki tampon bölgedeki pislikleri kim temizleyecek? Edirne’den en az 10 gönüllü arıyorum çöp toplamak için. Bisikletlerimizle çıkıp Kastanies’ta frappe içip döneceğiz. Ne dersiniz?” şeklinde paylaşımı birçok kişi tarafından beğenilip ilgi görmüştü. Akman’ın çağrısına kulak veren 10 gönüllü Pazarkule Sınırı’nda buluştu. Yol kenarındaki çöpleri toplamak için kolları sıvayan Türk-Yunan doğaseverler yaklaşık 2 saatlik süreçte 300 kiloya yakın çöp toplayarak örnek bir davranışa imza attı. EDOSK Başkan Yardımcısı Orkun Akman konuyla ilgili yaptığı açıklamada amaçlarının çevreye karşı duyarlılık kazandırmak olduğunu söyledi.



"Sosyal medyadan bir araya geldik"


Geçtiğimiz ay Kapıkule yolundaki manzaranın bir daha yaşanmaması ve insanlara farkındalık kazandırma hedefiyle bu etkinliği düzenlediğini belirten Akman, “Bilindiği üzere Avrupa’ya açılan kara sınır kapıları geçtiğimiz ay çok yoğun günler yaşadı. Kilometrelerce uzun araç kuyrukları oluştu. Bu da bir takım sıkıntıları beraberinde getirdi. Özellikle etrafa çöp atma konusunda bir takım sıkıntılar oldu. Biz de sosyal medyada Türk ve Yunan doğaseverler toplanıp bir araya gelerek böyle bir kampanya başlattık” dedi.


Etkinlik süresince yoldan geçen Yunan ve Türk vatandaşların da zaman zaman durup kendilerine destek verdiğini, çöp topladığını söyleyen Akman, “Türk tarafının da Yunan tarafının da dokunamadığı ara sınırdaki tampon bölgedeki çöpleri hem Türk hem de Yunan 10 doğaseverle birlikte toplama işine koyulduk. Etkinliğin devamında bisikletle ve yaya olarak da katılan oldu. Sonunda hep birlikte karşı tarafa geçip Yunanistan’da vakit geçirdikten sonra geri döndük” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.