YEREL HABERLER - 22 Haziran 2015 Pazartesi 13:12

Mimarlardan 'engelsiz Edirne' Çalışması

A
A
A
Mimarlardan 'engelsiz Edirne' Çalışması

Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası Birliği (TMMOB) İstanbul Büyükkent Şubesi Edirne Temsilciliği, Trakya Üniversitesi ve Edirne Belediyesi ortaklığında bu yıl üçüncüsü düzenlenen ’Engelsiz Edirne’ adlı atölye çalışması düzenlenen toplantıyla başladı.
Mimarlar Odası Edirne Temsilciliği binasında yapılan toplantıda konuşma yapan Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Edirne Temsilciliği Başkanı Turgut Çakır, bu yılki atölye çalışmalarında, son yıllarda insan hakları çerçevesinde değerlendirilmekte olan ’Erişilebilirlik’ kavramından yola çıktıklarını kaydederek, kentte kamusal alanların kullanımında erişilebilirliği irdelemeyi hedeflediklerini söyledi.
Çakır, "Kamusal alanların ’Evrensel Tasarım’ kapsamında düzenlenmesi gerekmektedir. Bu kapsamda kentimizde iki çalışma alanı belirlendi. Biri tarihi bir aks olan Saraçlar Caddesi, diğeri ise yeni imar planları ile oluşturulan Zübeyde Hanım Caddesi. Bu kamusal alanların Evrensel Tasarımı kapsamında mevcut durum analizlerinin yapılması ve alanlara ilişkin herkesin kullanımına uygun, engelsiz yeni önerilerin geliştirilmesi amaçlanmaktadır" dedi.
"ÇAĞDAŞ KENT TANIMIMI ÇARPITIYORLAR"
Projenin tanıtım toplantısına katılan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, "Benim için ’Çağdaş Kent’ tanımı, ’Engelli bir vatandaşın evinden çıkıp, gün boyu tüm işlerini rahatça halledip, tekrardan evine dönebildiği’ bir oluşumdur. Bazı çevreler bu yorumumu çarpıtıp hemen ’Edirne böyle bir kent mi?’ diye soruyor. Ben böyle bir kent olduğunu iddia etmiyorum. Ancak bu yönde çalışmalarımızı küçük veya büyük adımlarla sürdürüyoruz. Bir çırpıda halledilecek işler değil, fakat iyi niyetli ve gayretliyiz. Bu bağlamda arkadaşlarımızın yaptığı atölyelere de destek veriyoruz. Önümüzdeki süreçte buna yönelik, çalışmalarımız ve teşviklerimiz devam edecek. Mesela Saraçlar Caddesi’nde ve bu gibi bir çok caddede, kim bulunduğu alanın yenilemesini yapmak isterse projesini belediye olarak biz çizip vereceğiz. Tüm bunlar göz önüne alındığında, bir kenti gördüğünüz gibi sadece belediye başkanları yönetmez. Kent birçok yapı taşı üzerinde birlik ve beraberlikle yönetilir. Biz bu kenti hep beraber yönetiyoruz. Önümüzdeki dönemde de her yaştan, her statüden vatandaşa yönelik çalışmalarımız devam edecek" şeklinde konuştu.
Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Sennur Akansel emeği geçen herkese teşekkür ederken, Edirne Bedensel Engellileri ve Ailelerini Koruma Derneği (EBED) Başkanı Dilek Kaynak, çalışmaların empati kurularak yapılması gerektiğini söyledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Bandırma’da kapalı yöntemle prostat ameliyatı Balıkesir’in Bandırma ilçesinde Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tıp fakültesi kurulmasıyla birlikte üroloji kliniği güncel sağlık hizmetlerine devam ediyor. Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tıp fakültesinin kurulması ve hastanenin eğitim ve araştırma hastanesi statüsüne geçmesiyle birlikte üroloji kliniği, en güncel sağlık hizmetlerini sunmaya devam ediyor. Daha önce açık cerrahi ile Bandırma’da çeşitli ilklere imza atan üroloji kliniği, bölgede önemli bir üroloji merkezi haline gelmeye devam ediyor. Son olarak, laparoskopik (kapalı yöntem ile) prostat kanseri ameliyatı başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Aykut Başer, hastanenin Bandırma ve çevresine en güncel tedavi yöntemleriyle yüksek kalitede sağlık hizmeti sunduğunu belirterek laparoskopik cerrahi hakkında şunları söyledi: "Laparoskopik radikal prostatektomi, prostat kanseri tedavisinde sıkça kullanılan bir cerrahi yöntemdir. Bu yöntemde, cerrah küçük kesiler yaparak bir kamera ve cerrahi aletler aracılığıyla prostat bezini çıkarır. Laparoskopik cerrahi, geleneksel açık cerrahiye kıyasla daha az invazif bir yöntemdir, bu da daha az kan kaybı, daha az ağrı ve daha hızlı iyileşme süreci anlamına gelir. Laparoskopik radikal prostatektomi, prostat kanseri olan erkekler için etkili bir tedavi seçeneği olabilir. Ancak, her hasta için uygun olmayabilir ve tedavi seçenekleri, hastanın bireysel durumuna ve kanserin evresine bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle, prostat kanseri teşhisi konmuş hastaların, hatta tüm ürolojik kanserlerinde dahil tedavi seçenekleri hakkında hastanemize başvurarak detaylı bir şekilde bilgi almaları önemlidir."