SAĞLIK - 03 Nisan 2018 Salı 16:14

Parkinson tedavisinde jel tanıtımı yapıldı

A
A
A
Parkinson tedavisinde jel tanıtımı yapıldı

Trakya Üniversitesinde, Parkinson Tedavisinde Levodopa+Kardidopa İntestinal Jel bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Trakya Üniversitesinde, Parkinson Tedavisinde Levodopa+Kardidopa İntestinal Jel bilgilendirme toplantısı yapıldı.


Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sibel Güler tarafından Başhekimlik toplantı salonunda Parkinson hastalığının tedavisinde kullanılan "Levodopa+Kardidopa İntestinal Jel Uygulaması" hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.


Parkinson’un nörodejeneratif hastalıklar içerisinde Alzheimer hastalığından sonra en sık görülen ikinci hastalık olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Sibel Güler, 65 yaş üzeri nüfusta her 100 kişiden birinde Parkinson hastalığının gelişme riski olduğunu belirtti. Doç Dr. Güler, Türkiye’de ise yaklaşık 110 bin Parkinson hastası olduğu tahmin edilmesine karşın, hastane ve ilaç kayıtlarında ancak 60 bin hastanın takip edildiğinin gözlendiğini ifade etti.


Doç. Dr. Güler, "Multidisipliner bir yöntem olan Karbidopa/Levodopa tedavisi için aday olan hastalara hasta takip formuyla hastanın genel özgeçmişi, kullanmış olduğu tedaviler ve bu tedaviye uygunluğu değerlendirilmektedir. Uygun kabul edilen hastalar Gastroenteroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Ali Rıza Soylu hocamıza yönlendirilmektedir. Öncesinde nazojejunel tüp takılarak hesap edilen Karbidopa/Levodopa intestinal jel dozu ile ilacın etkinliği 48 saatlik test dozu ile netlik kazandıktan sonra kalıcı PEG-J denilen kalıcı perkütan endoskopik gastrojejunostomi sistemi uygulanmaktadır" dedi.



"Uykularım düzeldi, korkulu rüyalar görüyordum onlar geçti"


Doç. Dr. Güler ile birlikte bilgilendirme toplantısına katılan ve tedavi sürecinde yaşadıklarını ve iyileşme durumlarını anlatan hastalardan Mehmet Esmer, "Bu tedaviye başlamadan önce oral ilaçlar kullanıyordum. Günde 19 ilaç kullanıyordum. Buna rağmen hareketlerimde kısıtlamalar, kilitlenmeler ve titremeler oluyordu. Bu makineyi taktığımız zaman önemli faydasını gördüm ve ilaçlardan kurtuldum. Makineyi kullanmada hiçbir zorluk çekmiyor, hatta vücuduma bağlı olduğunu hissetmiyorum. Günlük faaliyetlerime eskisi gibi devam edebiliyorum. Normal insan gibi yürüyor, konuşuyor ve hayatıma devam ediyorum. Uykularım düzeldi, korkulu rüyalar görüyordum onlar geçti. Bir sene önce beni tanıyanlar şimdi gördüklerinde şaşırıyorlar ve gençleştiğimi söylüyorlar. Hafızam genişledi ve unutkanlıklarım kalmadı. Eskiden canlı rüyalar görüyordum ve uykumda duvarlara tekme attığım oluyordu. Sibel Hocam’a çok teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa CHP Genel Başkanı Özel halk buluşmasının finalini Turgutlu’da yapacak CHP Genel Başkanı Özgür Özel halk buluşmalarının finalini memleketi Manisa’nın Turgutlu ilçesinde gerçekleştirecek. Halk buluşması 29 Mart Cuma günü saat 17.30’da Koza Parkı Kavşağı’ında gerçekleşecek. Görkemli bir final ile seçim çalışmalarının noktalamak isteyen Turgutlu Belediye Başkan Adayı ve mevcut Belediye Başkanı Çetin Akın, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i ve Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ferdi Zeyrek’i Turgutlu’da ağırlayacak. Halk buluşması aynı zamanda CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile Turgutlu Belediye Başkan Adayı ve mevcut Belediye Başkanı Çetin Akın’ın seçim kampanyasındaki son halk buluşması olacak. Büyük halk buluşması 29 Mart Cuma günü saat 17.30’da Koza Parkı Kavşağı’ında gerçekleşecek. “Tarihi bir buluşma olacak” Turgutlu Belediye Başkan Adayı ve mevcut Belediye Başkanı Çetin Akın, “Aylardır çok güzel bir kampanya yürütüyoruz. 31 Mart yerel seçimlerinin son halk buluşmasını Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel’in ve Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ferdi Zeyrek’in katılımı ile Turgutlu’muzda yapacağız. Bu yönüyle tarihi bir buluşma olacak. Turgutlu’muzda ve Manisa’mızda umut zirvede, heyecan yüksek; kazanmaya hazırız. Tüm hemşehrilerimi 29 Mart Cuma günü saat 17.30’da Koza Parkı Kavşağı’ında gerçekleştirecek olduğumuz büyük buluşmaya davet ediyorum” dedi.