YEREL HABERLER - 02 Mayıs 2016 Pazartesi 14:30

Şahin Lise Öğrencilerine Trakyaka'yı Anlattı

A
A
A
Şahin Lise Öğrencilerine Trakyaka'yı Anlattı

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Edirne 80.Yıl Lisesi öğrencileriyle bir araya geldi. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği sohbet sırasında Trakya Kalkınma Ajansı’nın destekleri konusunda sorduğu isabetli sorular dikkat çekti.
Edirne 80. Yıl Lisesi öğrencileriyle bir araya gelen Genel Sekreter Şahin, Trakya Kalkınma Ajansı’nın faaliyetleri, 2014-2023 Bölge Planı ve Kalkınma çalışmalarıyla ilgili öğrencilere konferans verdi. Genel Sekreter Şahin kalkınma ajansının faaliyetlerini anlatarak, “Ofislerimiz aracılığıyla bölgemizin sosyo-ekonomik, kültürel kalkınması için farklı çalışmalar yapıyoruz. Bugün burada bulunmamın ana sebebi ise sizlere Bölge Planı çalışmalarımızı anlatmak. Ajansımız 2010-2013 dönemi Bölge Planı çalışmalarının tamamlanmasının hemen ardından 2014-2023 dönemi Bölge Planı hazırlıklarına başlamıştır. Amacımız her zaman katılımcılığı önemseyen ve bilimsel bilgilere dayanan bir Bölge Planı hazırlamak olmuştur. Ajans uzmanları 2014-2023 Bölge Planı’na altlık oluşturarak hazırlık aşamasını planlamıştır. Çok sayıda araştırma projesi, ilçe çalıştayları ve çok sayıda tematik çalıştay 3 bin civarında katılımcı ile birlikte gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak Trakya Kalkınma Ajansı TR21 Trakya Bölgesi’nin tanımak adına önemli adımlar atmıştır” dedi.
Henüz taslak halinde olan 2014-2023 dönemi Bölge Planı’nın ajansın en önemli eserlerinden bir tanesi olduğunu vurgulayan Şahin, şöyle devam etti:
“2014 -2023 Bölge Planı temel olarak üç ayak üzerine kurulmuştur. 1) İnsan ve Toplum, 2) Yaşam ve Çevre ve 3) Üretim ve Ekonomi. İlk eksen bölgemizde insan kaynaklarının niteliğinin arttırılması, girişimciliğin geliştirilmesi ve eğitim altyapısının geliştirilmesi ve diğer ilgili hedefleri içermektedir. İkinci eksen Trakya Bölgesinde çevresi ile uyum içinde yaşanılabilir şehirlerin ve yerleşim yerlerinin oluşturulmasına ilişkin hedefleri içermektedir. Üretim ve ekonomi ekseni ise Bölgemizin ürettiği ürünlerde teknoloji seviyesinin arttırılması ve katma değerli üretime geçiş ile ilgili hedefleri içermektedir. Ayrıca Ajansımız herhangi bir çağrıya çıkmadan kendi başlatacağı girişimlerle diğer kuruluşlara proje fikri götürebileceği Güdümlü projeleri hayata geçirme isteğindedir. Bu konuda Edirne için Tunca Nehri ile ilgili bir çalışmamız öneri halindedir ve üzerine çalışmaya devam ediyoruz. Projenin tahmini bütçesi 12 milyon civarındadır. Çok ortaklı bir projedir. Ajansın sağlayacağı destek 5 milyon TL’dir. Diğer illerimiz için de güdümlü projeler geliştireceğiz. Kalkınma Ajansımızın sağlamış olduğu mali desteklerle gerçekleştirilen tüm projeler Bölge Planımızın amaçlarına hizmet etmektedir ve bölge sakinlerine iyi örnekler sunulması amaçlanmaktadır.”
Soru-cevap kısmı ve toplu fotoğraf çekimi sonrası konferans sona erdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Bolu’da 7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi düzenlendi Bolu’da "7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi" düzenlendi. Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Fatma Deniz Sayıner modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgileri katılımcılara aktardı. Bolu Koru Otel’de geleneksel hale gelen Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi’nin 7’ncisi düzenlendi. Kongre’nin oluşturulmasında büyük payda sahibi olan Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Deniz Sayıner’in öncülüğünde bir araya gelen doğum hekimlerinin yanı sıra perinatoloji uzmanları, ebeler, hemşireler, yenidoğan hekimleri ve doğuma katkı sağlayan birçok branş uzmanı da kongrede yerini aldı. Kongrede Türkiye’de ve dünyada modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgiler, araştırma sonuçları ve deneyimlerin paylaşıldığı bilimsel oturumlar yapıldı. 3 gün sürecek olan kongrede, doğuma yönelik kurslar ve bilgilendirme toplantıları yapılacak. “Doğum konusu birçok konuya göre az ilgi görüyor” Türkiye’de sadece doğumun ele alındığı en büyük bilimsel toplantı olma özelliğini taşıyan 7. Uluslararası Bolu Koru Gebelik, Doğum ve Lohusalık Kongresi’nin başkanlığını yürüten Prof. Dr. Aydan Biri, “Bu 7’ncisi olmakla birlikte en çok heyecan duyduğum kongre oldu. Her geçen yıl birbirini tekrar etmemek adına zaten çok geniş ve sonsuz olan bu kongrede bir kez daha sizinle olmaktan çok büyük keyif duyuyorum. Konumuz doğum ve içerisinde çok fazla bileşen var. Doğumsal birleşim ya da bir bebeği ilgilendiren bir süreç, toplumun esası temeli ve koruyucu sağlık bakımı. Kongrede çok fazla insanı bir araya getiriyoruz. Ama çok da zor oluyor bu kongreler. Daha önce de söylediğim bir şey var ana işimiz olan doğum, özellikle kadın doğum hekimlerinin polikliniklerinin yüzde 80’i doğum, ancak buna rağmen birçok konuya göre çok daha az ilgi görüyor. Bu yıl ben çok çünkü bu konu doğrultusunda doktor arkadaşlarımızın da ana konumuzun doğum olduğuna dair inancı arttı. Her ne kadar hala akademisyen arkadaşlarımızın ‘Doğum da moda oldu’ demesine rağmen mesleğe bakışımızın çarptırıldığı bir dönemdeyiz” dedi. “Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez” Bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelere ihtiyaç olduğunu söyleyen Prof. Dr. Deniz Sayıner, “Eğitim bizim vazgeçilmezimiz olmalı. Çünkü en büyük güç bilgi gücüdür. Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez. Hiçbir silah, hiçbir teknoloji bilginin karşısında duramaz. O nedenle sürekli bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelerin yetişmesine ve ebelere ihtiyaç duyduğumuzu söylemem lazım. Ve tabii ki böyle bir ebeliği dizayn etmek için de birlik olmaya ihtiyaç vardır. Kurucu üyelerinden biri olmaktan onur duyduğum, gerçekten birlikte yürümekten gurur duyduğum yol arkadaşlarımın olduğu Anadolu Ebeler Derneği. Bu dernekle birlikte örgütlenmek, mesleğine sahip çıkmak mesleki örgütün içinde olmak son derece önemli” diye konuştu.