GENEL - 14 Mayıs 2017 Pazar 17:39

Tarihi Elektrik Fabrikası Kültür Merkezi ve Nikah Salonu açıldı

A
A
A
Tarihi Elektrik Fabrikası Kültür Merkezi ve Nikah Salonu açıldı

Edirne Belediyesi tarafından restore edilen, Kültür Merkezi ve Nikah Salonu olarak kullanılması planlanan tarihi elektrik fabrikası binası törenle hizmete açıldı.

Edirne Belediyesi tarafından restore edilen, Kültür Merkezi ve Nikah Salonu olarak kullanılması planlanan tarihi elektrik fabrikası binası törenle hizmete açıldı.


Edirne Belediyesi’nin, Fatih Sultan Mehmed’in hocası olan İslam alimi Muhammed Bin Kutbüddin-i İzniki’nin türbesinin üzerine düğün salonu yaptığı iddiası sonrası vatandaşlar büyük tepki göstermişti. Basına yansıyan haberler sonrası açıklama yapan Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Müzesi tarafından söz konusu alanda 4 kez kazı yapıldığını ancak Tatarhaniler Kabristanı’nda, büyük İslam alimi Muhammed bin Kutbüddin-i İzniki Hazretleri’nin türbesinin olduğunu simgeleyen bir taşa rastlanılmadığını söylemişti.



“Vatandaşlarımızın burası ile ilgili çok haklı hassasiyetleri var”


Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, eski elektrik fabrikasının bulunduğu alanda Tatarhaniler Mezarlığı olması nedeniyle, bazı vatandaşların endişelerinin olduğunu belirterek, “Bazı vatandaşlarımızın, yurttaşlarımızın burası ile ilgili hassasiyetleri var. Bunlar çok da haklı hassasiyetler. Bunlara emin olunuz ki bu şehrin belediye başkanı olarak da vatandaş Recep Gürkan olarak da çok saygı duyuyorum” dedi.



“Asla ve asla alkol, müzik ve eğlence olmayacak”


Gürkan, Kültür Merkezi ve Nikah Salonu olarak restore edilen binada, müzik, eğlence ve alkolün asla olmayacağının altını çizerek, “Bu hassasiyet nedeniyle herkes bunu böyle bilsin ki, bu binada kültürel etkinlikler yapılacak, panel, konferans, seminer, sempozyum gibi... Nikah kıyılacak ama asla ve asla eğlence hiç olmayacak. Burada müzikli gösteriler hiç olmayacak. Burada alkol hiç olmayacak. Burada bu toprağı vatan yapmak için canını vermiş bütün aziz ecdadımızın ruhlarını incitecek hiçbir etkinlik olmayacak” ifadelerini kullandı.



“Mezarlığın ruhuna aykırı bir şey yapılmayacak”


Bölgenin Tatarhaniler Mezarlığı olması nedeniyle çok fazla hassasiyet göstererek, yapılan tepkiler doğrultusunda hareket etmeye çok önem verdiklerine değinen Gürkan, şöyle konuştu:


“O vatandaşlarımız, mezarlıklarla ilgili hassasiyeti olan vatandaşlarımız burada herhangi bir mezarlığın ruhuna aykırı, yapısına aykırı bir şey olmaması için mücadele ettiler, ediyorlar. Buna da saygı duyuyorum. Ama şunu çok gönül rahatlığıyla da söylemek isterim, bu bölgede özellikle elektrik fabrikasının bahçesinde, Edirne Müzesi tarafından dört kez kazı yapıldı. Bu dört kazının hiçbirinde de burada önemli bir zatın, Muhammed Bin Kutbüddin-i İzniki Hazretleri’nin mezarının olmadığı raporlandı.”



“Muhammed Bin Kutbüddin-i İzniki Hazretleri’nin türbesini ilk ben yapardım”


Gürkan, Tatarhaniler Kabristanı’nda İslam alimi Muhammed bin Kutbüddin-i İzniki Hazretleri’nin, yapılan kazı çalışmaları sonrası türbesinin olmamasının üzüntü verici olduğunu belirterek, “Değerli yurttaşlarım şunu bilsinler ki, rahmetli Muhammed Bin Kutbüddin-i İzniki Hazretleri’nin burada türbesi olsaydı buna ilk sahip çıkacak, Edirneliler adına Edirne halkı adına ben olurdum. Ben sahip çıkardım o türbeye. Bulunduğu yere türbesini de büyük bir gururla ve mutlulukla da koyardım, yapardım, dikerdim. Çünkü Edirneliler, bazılarının sandığı gibi dinden çıkmış ya da dini hassasiyetleri olmayan insanlar değildir. Burada bütün kazılarda maalesef ki çok isterdim olmasını maalesef, Muhammed Bin Kutbüddin-i İzniki Hazretleri’nin bir türbesi bulunamadı. Ama biz bu 96 dönümlük alanın tümünü imar planlarımıza Tatarhaniler Mezarlığı olarak işledik. Ve gördüğünüz bu güzel bahçede Edirne Müzesi ile belediyemizin ortak çalışmaları devam ediyor. Çok yakında o dönemin mezar taşlarından bir sergileme alanı yapacağız. El Makam taşını koyacağız, açıklamalı bir taş da koyacağız. Biz ecdadı ile gurur duyan insanlarız. Biz ecdadından utanan, sıkılan, rahatsız olan insanlar değiliz” şeklinde konuştu.


Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın konuşmasının ardından il protokolü Kültür Merkezi ve Nikah Salonu olarak hizmet verecek olan binanın açılışını gerçekleştirdi ve Murat ile Sevcan Tuncinar çiftinin nikahını kıydı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.