- 24 Nisan 2018 Salı 10:54

Arkadaşının babasını dinledi renk seçip, konuşan dolap yaptı

A
A
A
Arkadaşının babasını dinledi renk seçip, konuşan dolap yaptı

Elazığ’da orta okul öğrencisi, görme engelliler için renk seçimi yapabilen ve seçtiği rengi sesli olarak aktarabilen dolap tasarladı.

Elazığ’da orta okul öğrencisi, görme engelliler için renk seçimi yapabilen ve seçtiği rengi sesli olarak aktarabilen dolap tasarladı.


TOKİ Fırat Ortaokulunda son sınıfta eğitim gören Niran Eren, bir arkadaşından görme engelli babasının yaşadığı sıkıntıları dinledi. Bunun üzerine Eren, öğretmeninden de destek alarak, görme engelliler için renk seçimi yapabilen ve seçtiği rengi sesli olarak aktarabilen dolap tasarladı. 2 rengi algılayan ve geliştirilmeye müsait olan proje ile TUBİTAK 12. Ortaokul Araştırma Projeleri Bölge Yarışmasına katılan Eren, fizik dalında bölge birincisi oldu.


Görme engellilerin kıyafet seçimini kendilerinin yapamadığını belirten Niran Eren, “2013 yılında babamın görevi gereği Erzurum’a taşınmıştık. Aynı apartmanda bulunduğumuz arkadaşımın babası görme engelliydi. Arkadaşımın babası asansöre binerken, merdivenden inerken arkadaşım yardım ediyordu. Bir gün arkadaşımla konuştuğumda babasının kıyafetlerini giydiği zaman bile aile fertlerinden yardım aldığını öğrendim. Bu durum üzerine bende böyle bir proje gerçekleştirdim. Bu projemin görme engellilere çok katkı sağlayacağını düşünüyorum" dedi.


Engelli olmanın duygularında engelli olduğu anlamına gelmediğine değinen Eren, onların da hissetmeleri ve zevk almaları gerektiğini, o yüzden yaptığı projenin o duyguyu verecek şekilde geliştirilebilir yönlerinin olduğuna dikkat çekti.


Projeyle şuanda iki rengi ayırabildiğini dile getiren Eren, “İleride yazılımları yüklenirse daha fazla renklere ayırabilir. Elbiseyi renk sensörüne okuttum ‘sarı kazak’ dedi. Renk sensöründe renk bilgisi aktarılıyor. Önceden bunların yazılımları yüklendi. Bunlar iki ayrı ses kartına gönderiliyor. Ses kartı da hoparlör yardımıyla görme engelliye duyurmuş oluyor” diye konuştu.


Geliştirilebilir olduğu için böyle bir projeyi yapmayı uygun gördüklerini aktaran Fen Bilgisi Öğretmeni Suna Gülçek ise, “TUBİTAK projelerine baktığımız zaman görme engelliler için projenin çok az olduğunu gördüm. Bu denenle böyle bir proje yapmayı uygun bulduk. Geliştirilebilir yönleri çok fazla. Şuanda biz kısıtlı olarak bir proje yaptık. Yine de patenti alındığı zaman daha ayrıntılı bir proje olabilir” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Şırnak Terörden temizlenen dağlarda yetişen şifalı otlar ilaç deposu gibi Şırnak dağlarından temizlenen terörün ardından oluşan huzurla birlikte vatandaşlar şifalı otları toplamak için dağlara akın etmeye başladı. Adeta ilaç deposu olan dağlarda bir çok hastalığa iyi gelen bitkiler yetişiyor. Beytüşşebap ilçesinde 3 bin metreye kadar çıkan karlı dağlarda bahar aylarında yetişen endemik bitki türleri binlerce hastaya şifa oluyor. Hengedan, bik ve ment otlarının yanı sıra, çevr, luşk, kenger, heliz, alilo ve daha bir çok bitkinin yetiştiği dağlara giden vatandaşlar günlerce topladıkları bitkileri at sırtında köylerine getiriyor. Zorlu yolculuk ve pancar toplama 2 gün sürüyor. 6 kilometre atların sırtında dağa çıkan köylüler burada kamp kurup geceyi dağlarda geçiriyor. Sabahın ilk ışıklarıyla pancara çıkan köylüler kilolarca pancarı toplayıp at sırtına yükleyerek köylerine getiriyor. Kimi topladığı bitkileri satıyor, kimisi de ilaç olarak kış aylarında tüketmek için saklıyor. İlkbahar aylarında 20 gün yetişen bu bitkileri toplama mesaisi günlerdir devam ediyor. Servet Ermağan, topladıkları bitkileri guatır ve kanser tedavisinde kullandıklarını söyledi. Ermağan, "Sabah yola çıktık 6 kilometre yol geldik burada pancarları toplayıp evimize götürüyoruz. Bu bitkiler guatır ve kanser ilacı olarak kullanılıyor’’ dedi. Caner Gükçe isimli bir genç ise "Günler önce buraya çıkıyoruz. Dün kamp kurduk, uyuduk, sabah pancar topladık. Her sene olduğu gibi bu yılda geldik. Kimisi topladıklarını satıyor, kimisi ilaç olarak götürüyor’’ diye konuştu.
İstanbul lifebox’tan kullanıcılarına A Milli Takım’la tanışma fırsatı Türkiye’nin önde gelen dijital operatörlerinden Turkcell’in bireysel bulut depolama servisi lifebox, spor tutkunu kullanıcılarına A Milli Takım futbolcularıyla antrenmanda tanışma fırsatı sunuyor. Futbolseverler, 31 Temmuz tarihine kadar lifebox uygulamasından başvurularını yapıp çekilişe katılabilecekler. Türkiye Futbol Federasyonu iş birliğiyle gerçekleşen proje kapsamında, lifebox’ta ücretli paketi olan mevcut veya yeni abonelerin katılabileceği bir çekiliş düzenlenecek. Kullanıcılar, 31 Temmuz tarihine kadar lifebox uygulamasındaki keşfet bölümünden başvurularını yapıp, çekilişe katılabilecekler. Çekiliş sonunda şanslı üç kullanıcı, A Milli Futbol Takımı’yla Riva Tesisleri’ndeki antrenmanda bir araya gelerek, özel bir deneyim yaşayacak. Gelişmiş teknolojileriyle kullanıcılarına sade ve kolay bir deneyim sağlayan lifebox’da kullanıcılar, otomatik yedekleme özelliği ile tüm fotoğraf ve videolarını ister Wi-Fi isterlerse hücresel veri ile yedekleyebiliyor ve verilerini orijinal kalitede saklayabiliyorlar. Ayrıca lifebox’a yedekledikleri rehberi telefonlarına geri yükleyebiliyor ve tekrarlayan kayıtları teke düşürebiliyorlar. lifebox yapay zekâ yardımıyla kişi, nesne, zaman ve konum tanımanın yanı sıra seçtiği fotoğraflar arasından otomatik hikâyeler oluşturabiliyor. Fotoğraf düzenleme özelliği ile görselleri özel filtre, efekt ve çerçevelerle özgünleştirebilen lifebox çıkartmalarla da anılara eğlence katıyor. lifebox, kullanıcıları sosyal medyada paylaşacağı fotoğrafa karar veremediği zaman ise platformun Photopick fotoğraf analizi özelliğini kullanarak hangisinin daha çok beğeni alacağını görebiliyor.