POLİTİKA - 31 Mart 2017 Cuma 00:16

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum:

A
A
A
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum:

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, anayasa değişikliğinin sistem içi bir revizyon olmadığını bir sistem reformu olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, anayasa değişikliğinin sistem içi bir revizyon olmadığını bir sistem reformu olduğunu söyledi.


Elazığ AK Parti İl Teşkilatı tarafından “Her Yönüyle Cumhurbaşkanlığı Sistemi” konulu panel düzenlendi. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum’un konuşmacı olarak yer aldığı panele Vali Murat Zorluoğlu, AK Parti Elazığ Milletvekilleri Ejder Açıkkapı, Tahir Öztürk, Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, AK Parti Elazığ İl Başkanı Ramazan Gürgöze, MHP Elazığ İl Başkanı Oğuzhan Demir, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, STK Temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.


Anayasa değişikliğinin sistem içi bir revizyon olmadığını bir sistem reformu olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, "Bu sistem değişikliği ile birlikte Türkiye’de hukuk anlayışı da değişecek. Hukuk ve devlet yalnız başına bir anlam ifade etmez. Hukukta, devlette millet içindir. İşte bu anayasa değişikliği ile Türkiye’de hukuk anlayışında radikal bir dönüşüm yapılacak" dedi.


Yeni anayasa değişikliğinin iki tane yönünün olduğunu dile getiren Uçum, "Bunlardan birincisi hakları güçlendirme, diğeri ise hükümet modeline ilişkin yönü. Hakları güçlendirme yönüyle temsilde adalet güçlenecek. Milletvekili sayısının 600’e çıkması ile temsil adaleti bakımından, seçilme yaşının düşürülmesi ise temsil hakkında eksikliğin giderilmesi bakımından önemli. Bu sistemle yargı birliği sağlanacak ve askeri yargıda kalkacak. Rütbeye göre yargılama mercileri ortadan kaldırılacak. Bu değişiklikle birlikte sıkı yönetim kaldırılacak. Sıkı yönetim dönemlerinde seçilmiş iradenin, askeri yetki dönemlerine son verilecek. Seçilmiş irade ile askeri bürokrasi arasında sorun görülen problemler ortadan kalkacak. Bizim askerimiz seçilmiş iradenin kontrolünde olacak. Askerin özerk bir yanı olmayacak gerçek anlamda bir memur olacak" şeklinde konuştu.


Parlamenter sistemde partiye oy vermenin milletvekili adayına oy vermenin önüne geçtiğini de aktaran Uçum, "Bizim önerdiğimiz cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde halk bir sandıkta hükümeti doğrudan kuracak. Halk hükümeti doğrudan kurduğu zaman milletvekili seçiminde tercihini adaylar üzerinden yapacak. Cumhurbaşkanımız yaptığı açıklamada, ’ Artık halkın benimsemediği, tanımadığı, desteklemediği adayların milletvekili olma ihtimali ortadan kalkıyor’ dedi. Bunun sebebi de yeni sistemle birlikte halkın hükümet kurulacak mı kurulmayacak mı endişesinin ortadan kalkmasıdır. Halk bu endişeden kurtulunca milletvekili seçimlerinde de milletvekili adayı üzerinden tercih yapma imkanına sahip olacak" ifadelerini kullandı.


Anayasa değişikliğinin devleti millete emanet etme değişikliği olduğunu ifade eden Uçam,"Bu önerilen değişiklik milli egemenliğin laf olmaktan çıkarır hakikaten bütün boyutlarıyla hayata geçirme değişikliğidir. Anayasa değişikliği bir reform başlangıcıdır. Bu reform devam ettiği sürece devlet millet bütünleşmesi ve halkın devletine giden yolunda önemli adımlar atılacaktır" diye kaydetti.


Konuşmanın ardından panel soru cevapla sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara 20 ilde FETÖ’ye yönelik olarak son bir hafta içinde düzenlenen “Kıskaç-11” operasyonlarında 70 şüpheli yakalandı İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde FETÖ’ye yönelik olarak son bir hafta içinde düzenlenen “Kıskaç-11” operasyonlarında 70 şüphelinin yakalandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 20 ilde FETÖ’ye yönelik olarak son bir hafta içinde düzenlenen “Kıskaç-11” operasyonlarında 70 şüphelinin yakalandığını belirterek,"FETÖ’cülere göz açtırmayacağız. Aziz milletimizin huzuru, birlik ve beraberliği için güvenlik güçlerimizin üstün gayretleriyle operasyonlarımız kararlılıkla devam edecek" ifadesini kullandı. Yerlikaya operasyonlarla ilgili şunları kaydetti: "Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Başkanlığı, TEM Daire Başkanlığı, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinesinde; İl Emniyet Müdürlükleri, TEM ve KOM Şube Müdürlüklerince yapılan çalışmalar sonucu; Aksaray, Bolu, Gaziantep, Sakarya, Muğla, Mersin, Manisa, İstanbul, Kayseri, Kars, Erzurum, İzmir, Elazığ, Adana, Uşak, Denizli, Sivas, Mardin, Edirne ve Bursa’da FETÖ’ye yönelik eş zamanlı olarak düzenlenen ’Kıskaç-11’ operasyonlarında şüphelilerin: Örgütün sözde ’Emniyet Mahrem Yapılanması’ içerisinde faaliyette bulundukları, örgütün kripto haberleşme programı “ByLock” kullanıcısı oldukları, ankesörlü telefonlarla iletişim kurdukları, örgütün ’Gaybubet Evi’ olarak adlandırdıkları hücre evlerinde barındıkları, ifade ve teşhislerde adlarının geçtiği, FETÖ soruşturmaları kapsamında haklarında kesinleşmiş hapis cezası ile aranma kaydı bulunduğu tespit edildi. Operasyonlar sonucu, çok sayıda dijital materyale el konuldu. Operasyonları gerçekleştiren Kahraman Polislerimizi tebrik ediyorum. Allah ayağınıza taş değdirmesin. Milletimizin duası sizinle."
Balıkesir 3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde Galatasaraylı taraftarlar bu yıl da iftar geleneği bozmadı. Pandemi nedeniyle Sındırgı Belediyesi tarafından evlere dağıtılan iftar yemeklerinin bir gününü üstlenen taraftarlar bu yıl Cumhuriyet Meydanı’nda toplu iftar yemeği düzenledi. Düzenlenen yemeğe yalnızca Galatasaray taraftarları değil tüm taraftarlar kendi takımlarının formalarıyla birlikte katılarak dostluk sergiledi. Galatasaray taraftarı Serkan Çakmak, “Bugün Sındırgılı Galatasaraylılar olarak iftar yemeği düzenledik. İftar yemeğimize sadece Galatasaraylılar değil, Fenerbahçeliler, Beşiktaşlılar bütün taraftarlar burada birlik ve beraberlik içinde çok güzel bir organizasyon oldu. Herkese teşekkür ediyorum. Emeği geçenlerden Allah razı olsun sağ olun var olun“ şeklinde konuşurken Sındırgı’nın Aziz Yıldırım’ı Arif Gezgin, “Galatasaraylıların yaptığı bir iftar programına bir Fenerbahçeli olarak katılmaktan şeref ve mutluluk duyarım. Allah kabul etsin. Futbol sahada, dostluk her yerde.” dedi. Galatasaraylılar Derneği üyesi ve Milliyetçi Hareket Partisi Sındırgı İlçe Başkanı Hasan Aslan, “Sındırgı Galatasaraylılar Derneği üyesiyim. Bugün dernek olarak bir iftar programı düzenledik. Ama program sadece bize değil. Tüm diğer takımları da davet ettik. Gayet de güzel kardeşlik ortamının olduğu herkesin katılım sağladığı bol katılımlı bir iftar programı oldu. Katılan herkese teşekkür ediyoruz. Herkesin Ramazan ayını kutluyoruz. Şimdiden herkesin Ramazan Bayramı da kutlu olsun. Teşekkür ediyorum“ dedi. Fenerbahçe forması ile dostluk örneğine ortak olan Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, “İşte güzellik bu. Herkes formasını giyip buraya iftara katıldı. Bizler de buradayız. Ebedi dostluk, ezeli rekabet her zaman bu ülkede kazanan olacaktır” şeklinde konuştu.