YEREL HABERLER - 29 Mayıs 2017 Pazartesi 13:26

Elazığ’da "Yenilikçi Girişimcilik Gelişim Programı"

A
A
A
Elazığ’da "Yenilikçi Girişimcilik Gelişim Programı"

Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) Elazığ Yatırım Destek Ofisi tarafından ‘Yenilikçi Girişimcilik Gelişim Programı’ düzenlendi.

Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) Elazığ Yatırım Destek Ofisi tarafından ‘Yenilikçi Girişimcilik Gelişim Programı’ düzenlendi.


FKA Elazığ Yatırım Destek Ofisi tarafından organize edilen ve 2 gün süren ‘Yenilikçi Girişimcilik Gelişim Programı’ tamamlandı. Program kapsamında katılımcılar ilk gün FKA Genel Sekreteri Mesut Öztop ve Elazığ Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Abdulvahap Yoğunlu ile birlikte, Vali Murat Zorluoğlu, Elazığ TSO Başkanı İdris Alan, Fırat Üniversitesi (FÜ) Rektörü Kutbeddin Demirdağ, İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Bağlıtaş ve Elazığ OSB Başkanı Suat Öztürk ile görüşme gerçekleştirdi. Görüşmelerde, ilin yatırım ortamı, fırsatları, girişimcilik potansiyeli ve ilde yapılacak yeni yatırımlar değerlendirildiği belirtildi.


Programın ikinci gününde ise FKA ve FÜ işbirliğiyle düzenlenen ’Fırat Girişim Kampı’ programına katılan girişimciler, iş fikirlerini TÜSİAD, FKA ve FÜ’nün Teknokent yetkililerine anlattı. Yapılan görüşmeler sonrasında girişimcilere iş fikirlerini hayata geçirmeleri yolları noktasında tavsiyeler veren uzmanlar, yatırımcı bağlantılarının da kurulduğunu belirtti.


FKA Genel Sekreteri Mesut Öztop, Elazığ’ın ve özelde Fırat Üniversitesinin ‘Yenilikçi girişimcilik’ alanındaki potansiyeline dikkat çekti.


FÜ Mühendislik ve Teknoloji Fakültelerinin girişimcilik yönündeki potansiyelinin Elazığ’ın kalkınması için önemli bir kaldıraç olacağını aktaran Öztop, “Kış aylarında üniversitemiz ve KOSGEB ile işbirliği içinde ’Fırat Girişim Kampı’ etkinliğimizi tamamladık. Bu etkinlik kapsamında başarılı olan girişimci adaylarımıza sertifikaları verildi. Kampın son ama bence en önemli ayağı olarak da değerli hemşehrimiz Nüket Küçükel’in önderliğinde ve TÜSİAD işbirliğiyle girişimci-yatırımcı buluşması tertipledik. Girişimcilik faaliyetlerinde kişisel ve kurumsal iş ağlarına erişim olanakları, maddi desteğin çok ötesinde olabiliyor. Bugün de girişimcilerimiz böylesi değerli bir iş çevresiyle tanıştılar. Önümüzdeki aylarda benzer etkinlikleri diğer bölge illerimizde de devam ettireceğiz” dedi.


’Yenilikçi Girişimcilik Gelişim Programı’na Güven Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜSİAD Sağlık Çalışma Grubu Başkanı Nüket Küçükel Ezberci, TÜSİAD Ankara Temsilcisi Eray AKDAĞ, Genel Sekreter Ebru Dicle ve Bölgesel Kalkınma Politikaları Bölümü Sorumlusu Ceren Aydın Ergün’ün katıldığı bildirildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bayburt Bayburt’ta 4 kişinin yaralandığı trafik kazası güvenlik kamerasına yansıdı Bayburt’ta iki otomobilin çarpıştığı ve 4 kişinin yaralandığı trafik kazası, güvenlik kamerasına yansıdı. Kaza, Bayburt merkez Tuzcuzade Mahallesi, Sıla Kent Konutları önünde meydana geldi. Kazada ikisi sürücü olmak üzere toplam 4 kişi yaralandı. Camları, aynaları paramparça olan, kaput kısmı tamamen hurdaya dönen iki aracın karıştığı kaza ise etrafta bulunan iş yeri güvenlik kameralarına yansıdı. Bayburt merkez Köprülü Kavşak yönüne seyir halinde bulunan 69 AG 003 plakalı otomobil, şehir merkezi istikametine gelen 69 AS 030 plakalı otomobile dönüş yaptığı esnada çarptı. Çarpmanın etkisiyle yoldan çıkan otomobil etrafta marketin, evlerin bulunduğu yola devrildi. 69 AS 030 plakalı otomobil içerisinde bulunan 1’i sürücü 3 kişi, 69 AG 003 plakalı otomobildeki sürücü yaralandı. Market çalışanlarının ve etraftan geçen vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Devrilen otomobilde sıkışan bir kişi ve diğer 2 yaralı araçtan çıkarıldı, sağlık ekiplerince yaralılara ilk müdahaleleri olay yerinde yapıldı. Yaralılar ambulanslarla Bayburt Devlet Hastanesine tedavileri yapılmak üzere götürüldü. Hurdaya dönen otomobil, olay yerine çağrılan çekici yardımıyla yoldan kaldırıldı. İş yeri güvenlik kameraları tarafından saniye saniye kaydedilen görüntülerde, anayoldan gelen 69 AG 003 plakalı kırmızı aracın, hatalı dönüş yapan 69 AS 030 plakalı araca sert bir şekilde çarptığı görüldü.
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.