EKONOMİ - 27 Eylül 2017 Çarşamba 17:10

Üzümler yarıştı, birinciler çapa makinesi kazandı

A
A
A
Üzümler yarıştı, birinciler çapa makinesi kazandı

Elazığ’da bu yıl ikincisi düzenlenen ‘Üzüm Festivali’nde yarışan ve birinci gelen üzümler, sahiplerine çapa makinesi kazandırdı.

Elazığ’da bu yıl ikincisi düzenlenen ‘Üzüm Festivali’nde yarışan ve birinci gelen üzümler, sahiplerine çapa makinesi kazandırdı.


Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından üzüm üreticilerinin sorunlarının giderilmesi ve Elazığ’da yetişen üzümlerin tanıtılması amacıyla bu yıl ikincisi düzenlenen üzüm festivali, merkeze bağlı Koruk köyünde yapıldı. Organize edilen festival kapsamında Koruk köyü ve çevre köylerde yetiştirilen üzümler sergilendi. Üzümlerini festival alanına getiren 26 üzüm yetiştiricisi birincilik için yarıştı. Üzümler jüri üyeleri tarafından görüntü, tat ve aroma bakımından değerlendirildi. Değerlendirmelerin ardından 26 üzüm yetiştiricisi arasından beyaz üzümde birinci olan Erkan Efe ve siyah üzümde birinci olan Hıdır Şahin’e çapa makinası hediye edildi.


Elazığ’ın tarım ve hayvancılık bakımından daha ileri gitmesi gerektiğini belirten Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, “Üzüm üreticilerimiz üretim ile ilgili sorunlarını dile getirdiler. Benim bir tavsiyem var. Üzüm üreticileri derneğimiz zaten aktif ve dinamik durumda. Üzüm üreticilerimizle nihai tüketici arasındaki kişileri aradan kaldıralım. Üzüm üreticiler birliğimiz bütün bu çalışmaları alsın. Birliğimiz, üzümle ilgili yapılacak çalışmaların kaynağı olmalıdır. Üzüm nihai ürün haline gelirse köylümüz, hemşehrimiz ve üreticilerimiz bundan faydalanmış olur. Tarlada komisyonculara sattığımız üzümlerden köylümüz para kazanamaz. Üzüm ileri ürün haline geldiğinde ve bundan köylümüz desteklendiğinde inanıyorum ki sizler zahmetinizin karşılığını alacaksınız” dedi.



"Elazığ’da üzümün 85 bin ton rekoltesi var"


Yıl boyunca üreticilerin çektikleri zorlukların giderilmesi adına üzüm festivali düzenlediklerini aktaran Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Turan Karahan, “Elazığ toprak yapısı, coğrafyası, su potansiyeli ve kültürüyle tam bir tarım ve hayvancılık kentidir. Bu potansiyeli daha da geliştirmek, hem ulusal hem de uluslararası platformda gerekli tanıtımını sağlamak üzere organizasyonlar yapıyoruz. İlimiz için bu potansiyellerden en önemlisi üzüm ürünüdür. Yaklaşık 110 dönümlük alanda yıllık 85 bin ton civarında rekoltesi olan ve Türkiye’de sayılı iller arasında yer alan üretimimiz mevcut” diye konuştu.


Festival kapsamında ürünlerini sergileyen üzüm yetiştiricisi Eyüp Kabafiğ, “Biz burada boğaz kere, öküzgözü, beyaz üzüm ve kösetevek üzüm türlerini yetiştiriyoruz. Bununda sermayesi hayli pahalı ve satma konusunda sorun yaşıyoruz. Alıcılar kendi istediği fiyatlardan üzüm alıyorlar. En büyük sorunumuz üzümün satışıyla ilgili. Üzümlerimizi tanıtmak için yetkililerimiz böyle bir festival düzenledi. Bu sayede herkes kendi üzümünü getirip festivale katıldı” diyerek düşüncelerini aktardı.


Düzenlenen festivale Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Vali Yardımcısı Mustafa Gür, AK Parti Elazığ İl Başkanı Ramazan Gürgöze, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Turan Karahan, kurum müdürleri, üreticiler ve vatandaşlar katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kars SERKA bölgeye 14 yılda 1 milyar 280 milyon yatırım sağladı Merkezi Kars’ta bulunan Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) 14 yılda bölge turizmine 1 Milyar 280 Milyon TL yatırım sağladı. Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı’yı kapsayan TRA2 Bölgesi’nde turizmin gelişmesi için Serhat Kalkınma Ajansı 14 yıl boyunca önemli destekler verdi. Ajans; proje teklif çağrısı, güdümlü proje desteği, fizibilite desteği ve teknik destek kapsamında toplam 134 projeye destek sağlayarak bölgeye 1 milyar 92 milyon TL yatırım yapılmasını sağladı. Desteklenen projelerle bölgeye 1.092 milyar TL yatırım yapılırken, bu yatırımların 625.5 milyon TL’si Ajans desteğidir. Ayrıca, Kars Valiliği himayelerinde Ajans tarafından hazırlanan ve uygulanan Tarihi Kimliğiyle Kars Kenti Projesi; Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği mali iş birliği çerçevesinde finanse edilen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın otoritesi olduğu Rekabetçi Sektörler Operasyonel Programı kapsamında yaklaşık 188 milyon TL destek aldı. Ajansın katkılarıyla hayata geçen projeler arasında; Otel, restoran, kafe gibi turizm işletmeleri, Tarihi binaların restorasyonu, Turistik alanların altyapısının geliştirilmesi, Yöresel ürünlerin tanıtımı ve pazarlanması ve Turizme yönelik eğitimler ve kurslar yer alıyor. Serhat Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle TRA2 Bölgesi’nde turizm önemli bir kalkınma sektörü haline geldi. Bölgeye gelen turist sayısı ve turizmden elde edilen gelir artarken, yeni istihdam imkânları da oluşturuldu. Ajans, TRA2 Bölgesi’nin turizm potansiyelinin daha da iyi değerlendirilmesi için çalışmalarına devam ediyor.
İstanbul İstanbul’da kesinleşmiş hapis cezası ile çeşitli suçlardan aranma kaydı bulunan 215 şahıs yakalandı İstanbul’da kesinleşmiş hapis cezası ile çeşitli suçlardan aranma kaydı bulunan 215 şahıs, polis ekiplerince yakalanarak gözaltına alındı. Asayiş Şube Müdürlüğü Aranan Şahıslar Büro Amirliği ekiplerince, kesinleşmiş hapis cezası ile aranan tüm hükümlü şahıslar ile özellikle "hırsızlık, dolandırıcılık, yağma, kasten öldürme ve cinsel saldırı/istismar" gibi suçlarından aranma kaydı bulunan şahısların yakalanması ve adli makamlara sevki amacıyla, il genelinde şube müdürlüklerine bağlı ekipler ile ilçe emniyet müdürlüklerinin katılımıyla 900 ekip, bin 800 personel görevlendirildi. Görevlendirilen ekipler, 750 şahsın adresine operasyon düzenlendi. Operasyon çerçevesinde, aralarında Dudu U. (16 ayrı suçtan aranması ayrıca hırsızlık suçundan 40 yıl hapis cezası bulunan Dudu U., birden fazla kişi ile tehdit suçundan 20 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası bulunan Musa K., uyuşturucu madde ticareti yapma suçundan 15 yıl 2 ay 15 gün cezası bulunan Hakan Ö. ve ruhsatsız silah ticareti suçundan 15 yıl 1 ay 15 gün cezası bulunan Yavuz A. isimli şahıslar olmak üzere aranan toplam 215 şahıs yakalandı. Bunlardan 86 şahsın kesinleşmiş hapis cezasının olduğu, 129 şahsın ise ifadeye yönelik arandığı tespit edildi. Yakalanan şahıslar gerekli işlemlerin yapılması için bölge Polis Merkezi Amirliklerine teslim edildi.
Çorum Stajını tamamlayan Kaymakam Akpay, avukat oldu Çorum’un Osmancık Kaymakamı Ayhan Akpay, stajını tamamlayarak avukat oldu. 1996 yılında girdiği Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 2000 yılında mezun oldu. Avukatlık stajını başarıyla tamlayan Kaymakam Ayhan Akpay için Çorum Barosu’nda tören düzenlendi. Yemin töreninin ardından Akpay’a avukatlık ruhsatını Baro Başkanı Av. Turan Kalıpçı takdim etti. Baro Başkanı Kalıpçı tarafından avukatlık cüppesi giydirilen Akpay’ı bu mutlu gününde eşi ve çocukları da yalnız bırakmadı. 1979 yılında Niğde’de doğan Akpay, ilkokulu Divarlı Kasabası İlkokulunda, ortaokul ve liseyi Çiftlik ilçesinde okudu. 1996 yılında girdiği Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 2000 yılında mezun oldu. 2003 yılında İngiltere Exeter Üniversitesinde bir yıl süre ile dil eğitimi aldı ve İngiltere kamu kurumlarını yerinde inceledi. 2011 yılında İngiltere Keele Üniversitesinde Yüksek Lisans Eğitimini tamamladı. 2013 yılında Amerika Birleşik Devletleri National Defence Üniversitesinde Terörizm Eğitimi aldı. 2001 yılında Balıkesir Kaymakam Adayı olarak atandı. Sırasıyla; Kırıkkale Sulakyurt Kaymakam Vekili, Aydın Yenipazar Kaymakam Vekili, Çorum Boğazkale Kaymakamı, Hakkâri Çukurca Kaymakamı, Erzincan Vali Yardımcısı, Bilgi İşlem Dairesi Başkan Yardımcısı, Afyonkarahisar Bolvadin Kaymakamı ve Adıyaman Vali Yardımcısı olarak görev yaptı. İyi derecede İngilizce bilen Ayhan Akpay evli ve iki çocuk babasıdır.