YEREL HABERLER - 13 Şubat 2013 Çarşamba 17:44

BURHANİYE`DEKİ OSB TOPLANTISINA VALİ TURHAN DA KATILDI

A
A
A
BURHANİYE`DEKİ OSB TOPLANTISINA VALİ TURHAN DA KATILDI

Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Burhaniye`de yapılacak olan Burhaniye Zeytin Organize Sanayi Bölgesi müteşebbis heyet toplantısına katıldı.
Burhaniye Öğretmen evinde yapılan toplantıda ilçede kurulması planlanan Zeytincilik İhtisas Organize Sanayi masaya yatırıldı. Öğretmen evinde düzenlenen toplantıya Vali Ahmet Turhan`ın yanı sıra Kaymakam Ali Uslanmaz, Belediye başkanı Fikret Akova, Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Sarıbaş, Zeytin Üreticileri Derneği Başkanı ı Yahya Ağacık, İş Adamı Necdet Uysal, Belediye meclis Üyesi Çetin Sözer, OSB Müdürü Mehmet Özerdoğan, Fabrikacı Halil Bağcı ve yetkililer katıldı. Vali Ahmet Turhan, Burhaniye ve Körfez zeytinciliği için büyük önem taşıyan bu projenin bir an evvel faaliyete geçmesi gerektiğinin altını çizdi. Vali Turhan, ``Bu proje zeytin ve zeytinyağı için büyük önem taşıyor. Bizim Balıkesir valiliği olarak amacımız körfeze sanayiyi sokmamak. Burada bacalı veya bacasız sanayi olmasına karşıyız. Bu bölgeyi ileride turizm konusunda tam bir destinasyon bölgesi olarak görüyoruz. Geçtiğimiz günlerde Burhaniye için bir Hollanda firması başvuru yaptı. Burhaniye`de yerini aldıklarını ve bir dinamit fabrikası kurmak istediklerini söylediler. Biz de karşı çıktık. Buna karşılık başka bölgeleri önerdik. Böylesine sanayi bölgelerine sizlerde karşı çıkmalısınız. İnsanlara yol gösterici olmalıyız. Bu nedenle bu Zeytincilik İhtisas Organize Sanayi Bölgesini bir an evvel hızlandırarak hayata geçirmemiz gerekir. Biz valilik olarak üzerimize düşeni yapacağız. Türkiye`nin bir 2023 vizyonu var. Bu bir devlet vizyonudur. Burada bir yatırım yapılacak. Bunu iyi değerlendirip yatırımı yapmalıyız`` dedi.
Daha sonra, Kaymakam Ali Uslanmaz giriş konuşmasını yaptı. Uslanmaz, ``Balıkesir il özel idaresinin yüzde 6, Burhaniye Belediyesi ve Ticaret Odasının da yüzde 12`lik payı ile birlikte yüzde 70`i OSB Yaşatma Derneğinin olduğu sanayi bölgesinin Ticaret Bakanlığının 2010 yılında onayı ile çalışmalara başlandı. Önce bölgede bulunan Roman vatandaşlarının bazıların tapuları olmadığını öğrendik. Bu vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için kendilerine tapuları verildi. Kamu yararı bulunan OSB arazisinin kamulaştırma işlemleri için geçtiğimiz Temmuz ayı içerisinde Burhaniye Belediyesine kamulaştırma yetkisi devredildi. Bu prosedürler tamamlandıktan sonra Burhaniye Zeytincilik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Balıkesir`in Körfezin ve dünyanın önde gelen yöresi olacaktır. Fabrikaların kurulması ile birlikte büyük çoğunluğu denize deşarj edilen zeytin kara suyunun arıtılarak çevrenin kirlenmesi önlenecek. 40 yeni zeytinyağı fabrikasının kurulması ile birlikte hesaplarımıza göre bin 200 kişiye isdihdam sağlanacaktır. 437 bin metre kare alan üzerine kurulacak olan Burhaniye Zeytincilik İhtisas İhtisas Organize Sanayi Bölgesinde şu ana kadar 92 dönüm yer kamulaştırıldı. 226 dönüm alanda ise kamulaştırma çalışmalarımız devam ediyor. Bölgede bulunan binalardan 25 adedi kamulaştırılırken, 40 adet bina için de kamulaştırma çalışmaları sürüyor. Bazı maliklerin kamulaştırmalara karşı çıkması üzerine 83 kişiyi mahkemeye vererek buraların alınması sağlanacak. Şu ana kadar 2 milyon 100 bin lira kamulaştırma bedeli ödendi`` dedi. Çevre mühendisi Sinem Erdoğdu ise, yaptığı sunumunda zeytin kara suyunun deniz ve bölge için zararlarını anlattı. Erdoğdu, ``Yeni kurulacak olan Zeytincilik İhtisas Organize Sanayi bölgesinde ciddi bir yatırım ile arıtma sorunu çözüldüğünde, İtalya, İspanya ve Yunanistan bizim zeytin karasuyu problemini nasıl çözdüğümüz öğrenmek için ülkemize gelecektir. Çünkü kara su problemi zeytin üretimi yapılan tüm ülkelerin başlıca sorunudur`` dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir