- 29 Ekim 2018 Pazartesi 14:15

29 Ekim Cumhuriyet Bayramının 95. yıl dönümü Erzincan’da coşkuyla kutlandı

A
A
A
29 Ekim Cumhuriyet Bayramının 95. yıl dönümü Erzincan’da coşkuyla kutlandı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramının 95.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramının 95. Yıl dönümü münasebetiyle Erzincan’da kutlama programı düzenlendi.


Program çerçevesinde Erzincan Valisi Ali Aslantaş, Valilik makamında tebrikleri kabul ederek, protokol mensuplarının Cumhuriyet bayramını kutladı. Valilik makamında gerçekleştirilen tebrik kabul merasiminin ardından Ordu Caddesi üzerindeki kutlama törenine geçildi. Düzenlenen törende Erzincan Valisi Ali Arslantaş, 3. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ali Ekiyor, Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, törene katılan Erzincanlıları bayramını kutlayarak, selamladılar.


Gerçekleştirilen selamlama merasiminin ardından tören; Saygı Duruşunda bulunulması ve 3.Ordu Komutanlığı Bölge Bandosu eşliğinde okunan İstiklal Marşı ile başladı. Ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Binali Yıldırım’ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramına ilişkin mesajları okundu. Akabinde iki öğrenci tarafından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramına yönelik şiirler okundu. Daha sonra ise günün anlam ve önemine binaen konuşma yapan Vali Arslantaş konuşmasına Yusuf Yanç isimli şairin “Seksen Yıl” isimli şiirinin; “Canlarımızı sebil ettik, umutlarımızı yitirmedik, müstemleke olmadık, olamazdık. Hürriyet sevdamızdan asla vazgeçmedik. Ulu çınarın ulu gövdesinde, ulu lider etrafında toplandık. Riyadan uzak, hakikate yakın olduk. İlan ettik bağımsızlık türkümüzü yedi düvele. Yaşadık vatan sevgisini yüreklerimizde. Erzincan’da, Erzurum’da, Samsun’da, Amasya’da, İzmir’de Türk’üz, Türkçe düşünür Türkçe yazar, Türkçe konuşuruz. İman dolu yüreğimiz. Maraş’ta Sütçü İmam, Antep’te Şahin Bey oluruz. İndirtmedik al bayrağımızı, en yücelere diktik. Zafer yürekten inananlarındır dedik.


İnancımızla, Sakarya’da, Kocatepe’de idik. Nice şehitlerin çocukları, Alparslanların, Fatihlerin torunları idik.” dizeleri ile başladı.


Vali Ali Arslantaş konuşmasının devamında; “İşte bugün ecdadın izinden giden halkımızın en büyük, en coşkulu en onurlu bayramını kutluyoruz. Bir asra yaklaşan Cumhuriyet’in ilanının 95. yılını kutluyoruz.


Bu anlamlı günün kutlanmasını sağlayan, canı pahasına vatanımızı koruyan Büyük Önder Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere vatanımızın yiğit evlatlarını rahmetle minnetle anıyorum, sizleri saygıyla muhabbetle selamlıyorum. Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun.


Bugün, milletimizin egemenlik hak ve yetkisini elde ettiği, ülke yönetiminde söz ve karar sahibi olduğu günün 95. yıldönümüdür. Bugün sadece ülkemizin bayramı değil. Bosna’nın, Filistin’in bayramıdır. Mazlumların hamisi büyük ve güçlü Türkiye’nin bayramıdır.


“Cumhuriyet fikren, ilmen bedenen kuvvetli, ahlaklı ve seciyeli muhafızlar ister.“ vecizesinden hareketle bugün karşı karşıya bulunduğumuz durum, her zamankinden daha fazla dikkatli olmamızı, daha çok çalışmamızı gerektiriyor.


Bir yandan bilim, fen ve teknoloji ile donanırken öte yandan yüksek ahlaki değerler hayatımızın olmazsa olmazı kabul edilmelidir. Bayram günlerini tatil günleri olarak değil, şuurlanma günleri olarak görmeliyiz.


Unutmayalım ki Cumhuriyet, ilim ve ahlakın, adalet ve faziletin iktidarıdır. Bunların fiilen yaşanmadığı yerlerde şekil ve iddia ne olursa olsun Cumhuriyet yoktur. Her hal ve şartta korumakla sorumlu olduğumuz Cumhuriyet bizden bu donanımı istiyor.


Yaşadığı toprakların rüyasını gören ve bu rüyaya tüm dünyayı ortak eden nesillerimiz tarihini iyi bilerek yetiştiği sürece büyük Türkiye mefkûremiz gerçek olacaktır. Sakın ümitsiz olmayın.


Çünkü bu kadar karanlığa rağmen 21. Yüzyıl aynı zamanda medeniyetimizin, insanlık değerlerimizin yeniden yükseldiği, üçyüz dörtyüz yıllık bir makasın kapanmaya başladığı bir yüzyıldır. Bu gün yaşananlar bu yükselişin doğum sancılarıdır.


İstiklal marşımızdaki ifadesiyle, tek dişi kalmış bir canavarın, sömürgeciliğe yaslanarak yükselmiş bir medeniyetin, bilgeliğe, merhamete ve vicdanlara dayanarak yükselmiş, kadim bir medeniyet karşısında erimeye başladığı bir yüzyıldır.


Artık dünyada tek ülkenin liderliği bir hayaldir. Tek bir ülkenin seçenek olduğu günler geride kalmıştır. Zaman zaman yaşadığımız geçici sıkıntılar kimsenin moralini bozmasın. Kimseyi umutsuzluğa sürüklemesin.


Bizde bir laf vardır. “Hırsız boş eve girmez.” Bu gün üzerimizde kurulmak istenen küresel baskının belki de en net tarifi budur. Türkiye’nin güçlenmesi birilerini panikletmiştir. Milletin iradesi, birliği, kalkınma azmi, gelecek hedefleri birilerini panikletmiştir.


Bizim evlatlarımızın insansız hava aracı yapması, helikopter yapması, yaptığı helikopteri ihraç etmesi, sipariş alması, bu araçlarla terörle mücadele etmemiz, PKK’nın DEAŞ’ın tepesine binmemiz, birilerini panikletmiştir.


Afrin’e giremezsin diyenlere karşı evlatlarımızın, Mehmetçiğimizin, jandarma özel harekâtımızın, polis özel harekâtımızın Afrin’in göbeğinde olması onların ezberlerini bozmuştur. Bir liderin etrafında, ayyıldızlı bayrağın altında kenetlenmemiz, dik durmamız birilerini panikletmiştir.


Huzur ve kardeşliğin sembolü şehri canda farklı renklerin, kimliklerin huzur ve güven içinde yaşaması Cumhuriyet’imizin kazanımlarındandır. Asırlardır al bayrağın gölgesinde yaşadığımız bu topraklar ilelebet bizim kalacaktır. Büyük mücadeleler sonunda kazanılmış Erzincan’ımızda yaşayan vatandaşlarımızın daha müreffeh bir hayat sürmeleri için el birliğiyle gönül birliğiyle şehrimizin ve ülkemizin kalkınmasına katkıda bulunuyoruz.


Bundan bir asır önce Erzincanlılar nasıl kenetlenerek, bir olarak yurdumuzu düşman işgalinden temizlediyse bugün de geçmişten aldığımız güçle istiklalimizi muhafaza etmek, istikbalimizi temin etmek için azim ve kararlılıkla çalışıyoruz. Devletimizin 2023, 2071 hedefleri istikametinde çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz.


Bu duygu ve düşünceler içinde, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’mızı tebrik ediyorum, dünya durdukça bu bayramların yepyeni meydanlarda, yepyeni ufuklarla ve yepyeni umutlarla sürüp gitmesini temenni ediyorum.” diye konuştu.


Vali Ali Arslantaş’ın konuşmasının ardından Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Halk Oyunları Kulübünce hazırlanan Zeybek Folklor oyunu gösterisi sunuldu. Tören geçişi ise Türk bayrakları ile Askeri bando marşlarının eşliğinde Bando, Ordu Tören Bölüğü, Tören Komutanı ve Karargâhı, Malûl ve Muharip Gazilerini, Okulların Bayrak ve Flamalarını, Ortaokulları, Liseleri, Askeri Birlik ve Meslek teşekkülleri ve Erzincan Belediyesi Mehter Takımının geçişi ile tören sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Fatih’te hareketli gece: Komşusunun kapısına balyoz ve matkapla saldırıp kapıyı ateşe verdi Fatih’te iddiaya göre, psikolojik sorunları olan bir kişi sesten rahatsız olduğu için üst komşusunun kapısını önce balyoz ve matkapla kırmaya çalıştı, başarılı olamayınca 4 kişinin bulunduğu evin dış kapısını ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay, saat 01.30 sıralarında Fatih İskenderpaşa Mahallesi Feyzullah Efendi Sokak’ta yaşandı. İddiaya göre, 5 katlı binanın 4’üncü katında oturan psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşularının çıkardığı sesten rahatsız olunca eline aldığı balyoz ve matkapla üst komşusunun kapısına vurarak açmaya çalıştı. 5’inci katta oturan komşuları neye uğradıklarını şaşırarak panik içinde polise haber verdi. Kapıyı balyoz ve matkapla açamayan saldırgan başarılı olamayınca kapıyı ateşe verdi. Özel harekat polisleri saldırganı etkisiz hale getirdi Olay yerine gelen polis ve itfaiye ekipleri balyoz saldırgana müdahale etmekte güçlük çekince olay yerine polis özel harekat ekipleri sevk edildi. Özel harekat ekiplerinin çalışmasıyla saldırgan etkisiz hale getirilirken dairede bulunan 4 kişi itfaiye ekiplerince evin camından merdiven aracıyla tahliye edildi. Binadan dışarı çıkmak istemeyen saldırgan polis özel harekat tarafından etkisiz hale getirilerek sedye ile binadan dışarı çıkarıldı. Sedye ile dışarı çıkarılan saldırgan ambulansla hastaneye kaldırıldı. Alt komşularının saldırısına uğrayan 4 kişi, saldırgandan şikayetçi olmak ve ifade vermek için polis merkezine götürüldü. Saldırı anında dairede olan ev sahibi Muhammet Enes, “Alt kattaki komşu eve matkapla içeri girmeye çalıştı, evin kapısını yaktı. Balyozla kapıya vurdu. Polisi aradık polis geldi. Camdan bağırıyorum ben polislere, yardımcı olsanıza adam kapıyı yakıyor. Adamı almıyorlar. Özel harekat geldi, tek bir adam ancak alabildi. Saldırgan benim alt komşum, daha önce hiçbir tartışma yaşamadık. Ruh hastası kendisi kuruluyor. Daha önce de biz polis çağırmıştık. Çevik kuvvet gelmişti kapıyı koçbaşıyla kırmıştı. Kapısını biz mi kırdık zannediyor artık. 2-3 akşamda bir geliyor. Daha önce 4-5 defa şikayetçi olduk. Birinci kattaki komşu onu da rahatsız ediyor, saldırıyor. O da şikayetçi oldu ama almıyorlar” dedi. Yanan kapı içeriden cep telefonu kamerasıyla anbean görüntülendi Görüntülerde, evde yaşayan 4 kişinin yaşadığı panik anları ve dışarıdan yanan kapının dumanlarının daireden içeri girdiği anlar görülüyor. Psikolojik sorunları olduğu iddia edilen saldırganın daha önce de aynı daireye matkapla saldırdığı iddia edildi. Hastaneye kaldırılan saldırganın hastanedeki işlemlerinin ardından ifadesi alınmak üzere polis merkezine götürüldüğü öğrenilirken ekiplerin olayla ilgili çalışmaları sürüyor.
Aksaray Aksaray’da kontrolden çıkan otobüs bahçe duvarına çarptı: 8 yaralı Aksaray’da önüne aniden bir otomobilin geçmesi üzerine fren yapan tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle kontrolden çıkan otobüs bir fabrikanın bahçe duvarına çarparak durabildi. Kazada otobüs sürücüsüyle birlikte toplam 8 kişi yaralandı. Kaza saat 02.00 sıralarında Aksaray - Adana Karayolunun 6. kilometresinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Ankara’dan Diyarbakır’a giden Muhammet T. (45) idaresindeki 42 EKB 68 plakalı demir profil yüklü tır, önüne aniden geçen Şammas A. (29) yönetimindeki 68 AE 610 plakalı otomobili son anda fark ederek ani fren yaptı. Ani fren yapmasıyla birlikte tırın arkasından seyreden İstanbul - Adıyaman seferini yapan Murat T. (43) idaresindeki 02 AG 525 plakalı yolcu otobüsü tıra arkadan çarptı. Çarpmanın etkisiyle kontrolden çıkan otobüs bir fabrikanın bahçe duvarına çarparak durabildi. 21 yolcunun bulunduğu otobüs kazasında otobüs şoförü ve 7 yolcu olmak üzere 8 kişi yaralandı. Kazayı gören diğer sürücüler durumu hemen 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda sağlık ve polis ekibi sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen sağlık ekiplerince ilk müdahalesi yapılan 3 yaralı ambulanslarla Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine kaldırılırken, hafif yaralanan 5 yolcuya olay yerinde ayakta müdahale yapıldı. Hastanede tedavi altına alınan otobüs sürücüsü ve 2 yolcunun da durumlarının iyi olduğu öğrenilirken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Yaşanan kazayı anlatan tır sürücüsü Muhammet T., “Şahin bir gitti bir geldi derken, ben tanımıyorum sürücüsünü ama önüme durdu. Durunca da ben fren yaptım. Çok sert fren yapmadım aslında yavaştım ben, otobüs de vurmuş arkamdan. Ben Ankara’dan Diyarbakır’a gidiyordum” dedi. Otobüste bunulan yolculardan Kadir Göçer (54) ise “Şahin taksi tırın önünde ani fren yaptı. Tır şoförü de ona vurmamak için ani fren yapıyor. Otobüste ona vurmamak için sağa kırınca duvara vuruyor. İyi ki de duvara vurmuş. Direk tıra vursaydı çok kötü olurdu” diye konuştu. Kazanın ardından yolcular otobüs firması tarafından olay yerine tahsis edilen servis minibüsü ile terminalde bulunan başka bir otobüse taşındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.