GENEL - 29 Ekim 2017 Pazar 22:20

Erzincan’da Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu

A
A
A
Erzincan’da Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu

29 Ekim Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 94’üncü yıl dönümü kutlama etkinlikleri münasebetiyle Erzincan Valiliği tarafından bir resepsiyon verildi.

29 Ekim Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 94’üncü yıl dönümü kutlama etkinlikleri münasebetiyle Erzincan Valiliği tarafından bir resepsiyon verildi.


Erzincan Polisevinde düzenlenen resepsiyona Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Eşi Hatice Arslantaş, 3. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Serdar Savaş, Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle, 3. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Kemal Başak, Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy ve eşleri, il protokolü, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, mülki ve askeri erkan, şehit yakınları ve gaziler ile çok sayıda davetli katıldı.


Erzincan Valisi Ali Arslantaş programda yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 94’ üncü yılını kutlayabilmenin ve bu yıl dönümlerinin ilelebet kutlanabilmesinin, bu vatanın bölünmez bütünlüğü, milletinin birliği ve bağımsızlığı için canlarını feda eden şehit ve gazilerin sayesinde olduğuna dikkat çekerek, bu bilincin genç nesillere aktarılması gerektiğini söyledi. Vali Arslantaş, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde 19 Mayıs 1919’da başlayan Milli Mücadelemiz, her türlü zorluğa ve imkânsızlığa rağmen, aziz milletimizin vatan sevgisi, hürriyet ve istiklal aşkıyla, bağımsızlığına kavuşabilmek için her safhası eşsiz kahramanlık destanlarıyla dolu büyük bir zaferle sonuçlanmıştır.


Bu büyük zaferin sonucunda ecdadımız tarafından bizlere, geçmişimize gururla, geleceğimize güvenle bakmamızı sağlayacak bir ülke ve Cumhuriyet armağan edilmiştir.


Bizlere bu gurur ve coşkuyu yaşatan Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, onun kahraman silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi sonsuz minnet, şükran ve rahmetle anıyorum.


Tam bağımsızlık ve millet egemenliğine dayanan Cumhuriyet’in temel hedefi; Türk Milletini, tüm kurum ve kurallarıyla hak ettiği ileri yaşam düzeyine kavuşturmaktır.


Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ”Ey yükselen yeni nesil, istikbal sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yaşatacak ve yükseltecek olan sizlersiniz” sözünü rehber edinip, hedefe ulaşmak istiyorsak; iyi eğitilmiş, donanımlı, tarihini, kültürünü bilen, yaşadığı coğrafyanın dinamiklerini okuyabilen bir nesil yetiştirmeliyiz.


Bu amaçla, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 94. yılını kutladığımız bugünde, eğitimden sağlığa, sanayileşmeden altyapıya, ekonomiye her alanda daha gelişmiş bir Türkiye için mesai kavramı gözetmeksizin, var gücümüzle çalışmalıyız.


Tarih boyunca Yunus Emre’den Mevlana’ya, Pir Sultan’dan Hacı Bektaş-ı Veli’ye kadar edindiğimiz hoşgörü ve birlikte yaşama duygusu, halkımızın kurduğu tüm devletlerin yönetim ve yaşam tecrübesi, bilim, teknik ve sanat alanındaki tüm birikimlerimiz, günümüze büyük önder Atatürk ve silah arkadaşları eli ile bu kazanımların esas sahibi olan halka tevdi edilmiştir.


Cumhuriyet bu sebeple halkın hakkının halka teslim edilmesidir. Bu anlayışla milletimizin müreffeh bir yaşam sürmesi için başta biz yöneticiler olmak üzere toplumun her kesimi özellikle bu toprakları vatan yapan mefkurenin nasıl hayat bulduğunu akıldan çıkarmamalıdır.


Tüm vatandaşlarımızı Cumhuriyet’in bizlere armağanı olan demokrasi kültürüyle kucaklamalı, farklılıklarımızı zenginlik kabul edip “önce vatan“ paydasında buluşturmalıyız. Ayrılırsak bölünürüz. Çanakkale’de, Sakarya’da, İnönü’de son olarak da 15 Temmuz’da bizleri bölmeye çalışan emperyal güçlere karşı bir olduk. Ve bu hayasızca akınlara karşı düşmanlara ibretlik dersler verdik.


Ne mutlu bize ki insanımız hürriyetine düşkün. Ne mutlu bize ki ülkemizin geleceği emin ellerde. Ne mutlu bize ki vatanına, bayrağına, devletine sahip çıkan, tüm kutsiyetlerinin bilincinde olan bir nesil yetişiyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kurulan Cumhuriyet bu nedenledir ki ilelebet payidar olacaktır” diye konuştu.


Erzincan Valisi Ali Arslantaş konuşmasının ardından Eşi Hatice Arslantaş, 3. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Serdar Savaş, Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle, 3. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Kemal Başak, Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy ve eşleri, programa katılan davetlilerin masasına misafir olarak, Cumhuriyet Bayramlarını kutladılar.


Programda son olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin 94’üncü kuruluş yıl dönümü pastası kesilerek, davetlilere ikram edildi. Ardından davetlilere havai fişek gösterisi sunuldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.