GENEL - 08 Eylül 2017 Cuma 08:47

Erzincan’da Eylül’de Kayısı hasadı

A
A
A
Erzincan’da Eylül’de Kayısı hasadı

Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen Mihralibey Kayısı çeşidi için Enstitü bahçesinde bahçe günü düzenlendi.

Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen Mihralibey Kayısı çeşidi için Enstitü bahçesinde bahçe günü düzenlendi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı tarafından finanse edilen Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Iğdır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yürütülen geç olgunlaşan Mihralibey Kayısı Çeşidinin Tanıtılması ve Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında bahçe günü düzenlendi.


Mihralibey Kayısısı son turfanda olarak tabir edilen ve Türkiye’de en son hasat edilen kayısı çeşidi olarak geliştirildi. Mihralibey kayısı çeşidinin hasadına 15 Eylül tarihinden sonra başlanıyor. Mihralibey Kayısı çeşidi için düzenlenen bahçe gününe Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Şahin, Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Birol Karadoğan ile meyvecilik konusunda çalışan tarım uzmanları katıldı.


Bahçe gününde konuşan Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Birol Karadoğan, enstitü tarafından yapılan arge çalışmaları kapsamında geliştirilen ve tescil ettirilen Mihralibey kayısında yürütülen çalışmaların başarıyla devam ettiğini söyledi. 20 yılı aşkın bir süredir yürütülen çalışmalarda başarılı bir süreci geride bıraktıklarını ifade eden Karadoğan, Mihralibey kayısı çeşidinin bölge için alternatif bir tür olacağını söyledi. Ülkede taze kayısının tamamen tükendiği bir dönemde hasada başlanan kayısı çeşidinin dikim alanlarının genişletilmesi için çalıştıklarını söyleyen Enstitü Müdürü Karadoğan, böyle bir dönemde hasadı gerçekleştirilen kayısının bölge çiftçisi için de iyi bir gelir kaynağı oluşturacağını söyledi.


Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Şahin ise Erzincan’ın meyvecilik ve sebzecilik açısından son derece uygun bir bölge olduğunu ifade ederek, çalışmaları daha da artıracaklarını söyledi. Bölgede daha fazla kapama meyve bahçesi kurulması gerektiğini ifade eden Şahin, Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ile İl Müdürlüğünün birlikte çalışarak yeni projelere imza atacaklarını ve çeşitli finans kaynaklarından sağlanacak kaynakla çalışmaların yürütüleceğini söyledi. Kalkınma ajansları ve Dap İdaresi gibi kurumların finansörlüğünde oluşturulacak projelerle bölgede meyvecilik sektörünün kısa zamanda gelişeceğini vurgulayan Şahin, Tarım Bakanlığının da bölgenin kalkınmasına yönelik projelere büyük destek verdiğini söyledi.


Bahçe gününde daha sonra Ziraat Mühendisi Kemal Çukadar, proje kapsamında bugüne kadar yapılan çalışmaların bir özetini sundu.


Katılımcılar daha sonra Mihralibey kayısı çeşidi ile kurulan demonstrasyon bahçesinde incelemelerde bulundu. Rengi aroması ve albenisi ile büyük beğeni toplayan Mihralibey Kayısının hasadına 15 Eylül tarihinden sonra başlanacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir