GENEL - 28 Eylül 2018 Cuma 10:09

Erzincan’da Şap Aşılama Kampanyası Başladı

A
A
A
Erzincan’da Şap Aşılama Kampanyası Başladı

Erzincan’da Tarım ve Orman Bakanlığının "Sağlıklı Hayvan, Güvenli Gıda, Sağlıklı İnsan" sloganı ile başlattığı kampanya kapsamında 2018 Sonbahar şap aşılama çalışması başladı.

Erzincan’da Tarım ve Orman Bakanlığının "Sağlıklı Hayvan, Güvenli Gıda, Sağlıklı İnsan" sloganı ile başlattığı kampanya kapsamında 2018 Sonbahar şap aşılama çalışması başladı.


Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şubesine bağlı teknik ekipler Erzincan genelinde Şap ve Brucella aşılamasına başladı. Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin de Merkeze bağlı Ganiefendi Çiftliği köyündeki aşılama çalışmalarına katıldı.


Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan Şahin "Şap aşısı ülkemizde büyük ekonomik kayıplara neden olan şap virüsünden korunmak için uygulanmaktadır. Hastalık hızlı bir yayılıma sahip olup, sığırlarda kalıcı olabilen verim düşüklüğü ve değer kaybı gibi çeşitli olumsuzluklara sebep olmakta, yayılımı ve etkisi itibarıyla özellikle süt hayvancılığına büyük darbe vurmaktadır. Bu nedenle işletmedeki hayvanların aşılanması zorunludur. İşletme sahibinin kampanya döneminde hayvanlarını aşılatmaması halinde idari para cezası uygulanır. Şap aşısı uygulanmamış olan hayvanlar il içinde işletmeden işletmeye nakledilemez, il dışı veteriner sağlık raporu düzenlenemez, buzağı desteklemesinden faydalanamazlar. Aşılamaya uygun tüm hayvanların aşılanması önem arz etmektedir. Şap Aşısı 2 aylıktan büyük tüm sığır cinsi hayvanlara uygulanmaktadır."Brucellanın konjuktival aşısı da; Brucella S19 aşısı 3 aylık aylıktan büyük dişi Buzağılara uygulanacaktır.Şap ve Brucella hastalığının ciddi ekonomik kayıplara neden olmasının yanı sıra Brucella halk sağlığını tehdit eden ciddi hastalıklar olduğu gerçeğini unutmadan, tüm yetiştiricilerimizin Aşı Kampanyası süresince bu konuda duyarlı olmasını ve aşılama kampanyasında etkin rol almasını bekliyoruz." dedi.


İşletme Sahibi Tamer Geyik de İl Müdürü Murat Şahin ve ekiplere duyarlı çalışmalarından dolayı teşekkür ederek, yapılan bu çalışmaların hayvancılık sektörünün geleceği yönünden son derece önemli olduğunun farkında olduklarını ifade etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Asırlık çiğdem aşı geleneği Çorum’da yaşatılıyor UNESCO’nun dünya kültür miras listesinde yer alan “çiğdem aşı” geleneği Çorum’da yüzyıllardır yaşatılmaya devam ediyor. Kültürel miraslarımızdan olan “Çiğdem aşı”” ve “Çocuk Oyunları’nın gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla Çorum Belediyesince şenlik düzenlendi. Kadeş Barış Meydanı’ndaki “Çiğdem Aşı ve Çocuk Oyunları Şenliği”, renkli görüntülere sahne oldu. Çiğdem aşısı geleneğinin ve çocuk oyunlarının yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılmasının hedeflendiği etkinliğe yoğun ilgi gösterildi. Şölen havasında geçen etkinlikte çocuklar okkelden, yakar topa, ip atlamadan misket oyununa kadar 20 farklı çocuk oyununu oynayarak gönüllerince eğlendi. Bizim büyük bir medeniyet ve millet olduğunuzu dile getiren Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, “Türk milleti tarihin gördüğü en büyük millet. Çünkü bizim geleceğimiz geçmişimize bağlı. Bizim geleceğimizin aydınlık olması medeniyet kodlarımızda değerlerimize yatanlara bağlı. Bu anlamda geçmişimizin, kültürel olarak medeniyetimizin yeniden ihyası bir restorasyon kadar benim için kıymetli. Bir tarihi meydan projesi neyse bizim için bir arastanın restorasyonu bizim için ne kadar kıymetli ise kalenin restorasyonu bir kültür projesi bizim için ne kadar değerli ise Çiğdem aşı ve geleneksel çocuk oyunları şenliği ile o kadar önemli. Gençlerimiz köklü geçmişlerini bilsin istiyoruz. Gençlerimiz merhamet şefkat medeniyetimizin kodlarına sahip çıksın istiyoruz. Gençlerimizin bir ayağının geçmişte olmasını diğer ayağıyla bilimde teknolojide fende sanatta kültürde harikalar oluştursunlar” dedi. Vali Zülkif Dağlı da, tarihi kimliğimizin yanı sıra unutulmaya ve terk edilmeye yönelen kültürel değerlerimizi yaşatmak ve oraya çıkarmanın önemli olduğunu söyledi. Günümüzdeki teknolojik yenilikler, sosyal hayattaki yeni trendler genç kuşakların farklı alanlara evrilmesine neden olduğuna dikkat çeken Vali Dağlı, “Bugünkü yaptığımız faaliyetlerin ne kadar önemli olduğunu anlıyoruz. Geleneklerimizi yaşatma, kültürel mirasımızı gelecek nesillere aktarmak amacıyla buradayız” diye konuştu. Çorum’un köklü geleneği olan çiğdem aşının baharın müjdecisi olduğunu hatırlatan Vali Dağlı, “Amacımız çocuklarımıza bunu öğretmek. Çiğdem çiçeği bu manada sadece bir bitki değil aynı zamanda umudu, yeniden doğuşun simgesi. Çiğdem aşı sadece bir yemek hazırlama süreci değil. Aynı zamanda birlikte olmak, paylaşmaktır” ifadelerini kullandı.
Düzce Bin 340 metre yol açıyor Düzce Belediyesi, kırsal mahallelerde altyapı çalışmalarını sürdürüyor. Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, 18 uygulaması tamamlanan yeni yerleşim alanlarında yeni imar yollarını açmak üzere yoğun çalışmalar yürütüyor. Düzce Belediyesi, şehir merkezi çevresinde trafik yükünü hafifletmek ve ulaşım süresini kısaltmak amacıyla çalışmalarını gece gündüz sürdürüyor. Hızla gelişen kentte, yeni yerleşim alanlarıyla beraber yol ihtiyacını karşılamak üzere Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri tarafından yoğun çalışmalar yürütülüyor. Darıcı, Ağa, Körpeşler, Arapçiftliği ve Yahyalar Mahallelerinin 18 uygulamaları tamamlanan yeni konutlaşma alanlarında, yeni imar yollarının açılması için iş makineleri çalışıyor. Darıcı Mahallesi’nde 20 metre genişliğinde 200 metre, 10 metre genişliğinde 400 metre olmak üzere toplam 600 metre uzunluğunda yeni yollar açılıyor. Bayramdan önce başlayan çalışmalar, bu hafta da yoğun şekilde devam ediyor. Ekiplerin çalışma yürüttüğü Ağa ve Arapçiftliği Mahallelerinde açılan 200 metre uzunluğundaki yollar 10 metre genişliğinde, Yahyalar’da açılan 300 metre uzunluğundaki yol ise 15 metre genişliğinde olacak. Körpeşler’de de 20 metre genişliğinde 110 metre, 10 metre genişliğinde 130 metre uzunluğunda yolların açılması için iş makineleri çalışıyor. Ekipler ayrıca mücavir alanda yer alan Muncurlu Köyü’nde daha önce açılan 12 metre genişliğindeki 150 metre uzunluğundaki yolda dolgu ve zemin iyileştirme çalışmaları gerçekleştiriyor.
Eskişehir Porsuk Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Altan Çetinkaya için anma töreni düzenlendi Bir süre önce hayatını kaybeden Eskişehir Teknik Üniversitesi Porsuk Meslek Yüksekokulu (PMYO) öğretim elemanı Öğr. Gör. Dr. Altan Çetinkaya için anma töreni düzenlendi. Tören Porsuk Meslek Yükseokulu Seminer Salonu’nda gerçekleştirildi. 9 Nisan 2024 Salı günü vefat eden Elektronik ve Otomasyon Bölümü Mekatronik Programı öğretim elemanı Öğretim Görevlisi Dr. Altan Çetinkaya için düzenlenen anma törenine, Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Özcan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Yunus Özdemir, Prof. Dr. Onur Kaya, PMYO Müdürü Prof. Dr. Süleyman Kaytakoğlu, Ulaştırma Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ömer Mete Koçkar, Merhum Öğr. Gör. Dr. Altan Çetinkaya’nın ailesi, sevenleri ve akademisyenler katıldı. “Onu hep mücadeleci ve başarılı akademik kişiliğiyle anacağız” PMYO Elektronik ve Otomasyon Bölümü Başkanı Doç. Dr. Burçin Yersel, “Altan Hocamızı kaybetmiş olmak, hepimizi derinden sarstı. Söylenecek çok fazla sözün olmadığı yerdeyiz. Onu hep mücadeleci ve başarılı akademik kişiliğiyle anacağız. Ailesine başsağlığı ve sabır diliyorum” dedi. “Zorluklarla mücadele etmeyi benimsemiş güçlü bir akademisyendi” PMYO Müdürü Prof. Dr. Süleyman Kaytakoğlu, Öğr. Gör. Dr. Altan Çetinkaya’nın zorluklarla mücadele etmeyi benimsemiş güçlü bir akademisyen olduğunu vurguladı. “Yaşadığı kalp rahatsızlığı nedeniyle aramızdan zamansız ayrılan Altan Hocamız, bugüne kadar çok sayıda ders yürütmüş, akademik danışmanlık yapmış, önemli bir Hocamızdı” şeklinde konuşan Prof. Dr. Kaytakoğlu, “Hocamızın ailesine ve yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyor, törene katılan herkese teşekkür ediyorum” dedi. “Gerek insanî yönü gerek akademik yönüyle değerli bir hocamızdı” Rektör Prof. Dr. Adnan Özcan, “Altan Hocamızın aramızdan zamansız ayrılışı hepimizi üzüntüye boğdu. Oldukça kıymetli ve önemli bir akademisyenimiz olmasının yanı sıra kendisinin doktora sürecinde yer almış; birebir çalışma fırsatı bulmuştum. Bu nedenle üzüntüsünü daha derinden hissediyorum” dedi. Gerek insanî yönü gerek bugüne kadar Üniversitemiz bünyesinde sergilediği akademik becerileriyle bir çok katkı sağlamış olan değerli bir Hocamızdı. Ailesine ve yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum” ifadelerini kullandı. Rektör Prof. Dr. Özcan, PMYO Müdürü Prof. Dr. Kaytakoğlu Ve PMYO Elektronik Ve Otomasyon Bölümü Başkanı Doç. Dr. Burçin Yersel’in Ardından Prof. Dr. Hüseyin Koca, Prof. Dr. Ömer Mete Koçkar, Prof. Dr. Ensar Taçyıldız, Öğr. Gör. Dr. Yiğit Türe Ve Öğr. Gör. Sinan Güven Söz Alarak Öğr. Gör. Dr. Altan Çetinkaya’nın vefatından duydukları üzüntüyü dile getirdiler. Konferans Salonundaki programın ardından tören katılımcıları ve ailesi tarafından Öğr. Gör. Dr. Altan Çetinkaya’nın çalışma masasına karanfil bırakıldı.