YEREL HABERLER - 18 Ağustos 2017 Cuma 09:36

Kadın çiftçilere sertifikaları verildi

A
A
A
Kadın çiftçilere sertifikaları verildi

Kadın çiftçilerin üretime katkılarını yükseltmek ve tarımsal verimi arttırmak amacıyla kadın çiftçilere yönelik eğitim çalışmaları kapsamında Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Erzincan Çalışma ve İşkur İl Müdürlüğü ve Erzincan Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen kurs kapsamında Merkeze bağlı Balıbeyi köyünde 25 kadın çiftçiye, sağım teknikleri ve hijyen eğitimi verildi.

Kadın çiftçilerin üretime katkılarını yükseltmek ve tarımsal verimi arttırmak amacıyla kadın çiftçilere yönelik eğitim çalışmaları kapsamında Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Erzincan Çalışma ve İşkur İl Müdürlüğü ve Erzincan Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen kurs kapsamında Merkeze bağlı Balıbeyi köyünde 25 kadın çiftçiye, sağım teknikleri ve hijyen eğitimi verildi. Eğitime katılan bayanlara düzenlenen törenle sertifika verildi.


Düzenlenen törene İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Şahin, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ömer Faruk Çelik, Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Hürriyet Taşçı, şube müdürleri ve kursiyerler katıldı.


Törende konuşan İşkur İl Müdürü Ömer Faruk Çelik, son derece faydalı bir eğitim programını geride bıraktıklarını ifade ederek önümüzdeki yıllarda bu tarz eğitim programlarının devam ettirileceğini söyledi.


Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Şahin, kurum olarak kadın çiftçilerin eğitimine önem verdiklerini ifade ederek eğitim projesi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Katkılarından dolayı Erzincan Çalışma ve İşkur İl Müdürlüğü ile Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğüne teşekkür eden İl Müdürü Murat Şahin, açılan bu kursun kadın çiftçiler açısından son derece önemli olduğunu söyledi. Balıbeyi köyünde kadın üreticilere yönelik başlatılan eğitim çalışmalarının, diğer köylerde de devam edeceğini belirten İl Müdürü Şahin şunları kaydetti: "İl müdürlüğü olarak, tarımın her döneminde aktif rol alan kadınlarımızla 2017 yılı eğitimlerine başlamış bulunmaktayız. Bu kapsamda Balıbeyi köyünde 35 kadın çiftçinin katılımı ile kadınlarımıza sağım teknikleri ve hijyeni, hijyenik süt üretimi, sütün çeşitli şekillerde değerlendirilmesi, ahır bakımı ve temizliği ile ilgili eğitim verildi."


İl Müdürü Murat Şahin gerek üretilen sütün kalitesinin artırılması gerekse sağlıklı ve güvenilir gıda açısından verilen eğitimlerin son derece büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Talep gelmesi durumunda tarımın her konusunda eğitim vermeye hazır olduklarını belirten İl Müdürü Şahin, tarımda kadının aktif rol oynadığını dolayısıyla kadınların hedef kitlelerden biri olduğuna dikkat çekti.


Törende daha sonra kadın kursiyerlere sertifikaları verildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Trabzon hasır bileziği fiyatları artan altın fiyatları ile birlikte tarihi zirvesinde Özellikle İran ile İsrail arasındaki gerilimin altın fiyatlarında artışa neden olması ile birlikte coğrafi işaretli Trabzon hasır bileziğinin fiyatı da tarihinin en yüksek fiyatlarına ulaştı. Gram altın fiyatlarının son dönemde İran ve İsrail arasındaki gerilimden ötürü 2 bin 500 liranın üzerine çıktığı Trabzon’da coğrafi işaretli Trabzon hasır bileziğini düğün sezonu öncesi almak da zorlaşıyor. Vatandaşlar güvenli liman olarak gördüğü altından yine vazgeçmeyerek kuyumcuların yolunu tutarken, konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Trabzon Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Ali Yazıcı, Ortadoğu’daki gerilimin devam etmesi halinde ons ve buna bağlı olarak gram altın fiyatlarındaki artışın da devam edeceğini söyledi. Yazıcı "Bu sıralar altın fiyatları yukarı doğru gitmekte ve hızlıca yükselmekte. Özellikle İran-İsrail savaşının başlaması ile beraber altın fiyatlarında yükselişin başladığını görmekteyiz. Ons değerinin özellikle 2 bin 370-2 bin 400 dolar seviyelerini görmesi, doların da 33 TL seviyelerini görmesi ile beraber altının TL bazındaki karşılığı yaklaşık 2 bin 600 TL’yi geçiyor. Dün vatandaşlar tarafından yoğun bir işlem yapıldı. Özellikle külçe altının veya sarrafi altın dediğimiz ürünlerin bu anlamda çok büyük rağbet gördüğünü gözlemlemekteyiz. Çünkü küçük yatırımcılar özellikle maaş yatış dönemleri olan ayın 1-2’si ve 15-16’sı gibi tarihlerde maaşlarını alıp hemen 3-5 gram alıyor. Ancak dünkü yoğunluğa bakıldığı zaman hareketlilik bayağı yoğundu. Bu da küçük yatırımcının en önemli güvenilir limanının altın olduğunu tekrar görmemizi sağlıyor. Önümüzdeki aylarda eğer bu jeopolitik durumlarda tekrar değişiklik olursa, Ortadoğu’da herhangi bir savaş çığırtkanlığı olduğunda en güvenilir yatırımın altın oluşundan ötürü tüm dünya ülkelerinin merkez bankaları düzeyinde altına dönüş yapacağını görmekteyiz. Rakamların ise Ons değerinin 3000 dolar seviyesinde olabileceğini, doların ise 35-40 TL seviyesinde olabileceğini öngörüyoruz. Ama inşallah bu şekilde olmaz" dedi. Altının gram fiyatının her geçen gün artması en çok dünyaca üne sahip coğrafi işaretli Trabzon Hasır Bileziğini etkiledi. 2 sene öncesine kadar 120 bin TL civarında alınabilen setin bugün en düşük 300 bin TL’ye kadar alıcı bulduğunu belirten Yazıcı, "Önümüzdeki haziran ayında başlayacak olan düğün sezonu bu ay erken başladı. Hasır takımları geçtiğimiz yıl ile kıyaslarsak yüzde yüz bir artış sağladı. En düşük hasır bilezik fiyatı 300 bin liradan alıcı bulurken en yüksek hasır bilezik fiyatı takım olarak bakıldığında 650-750 bin lira seviyesinde görmekteyiz. Gram olarak bakıldığında bileziğin bugün satış fiyatı 2584 TL, külçe altın dediğimiz yani 24 ayar sarrafi altın 2730 TL, hasır bileziğin satışı 3026 TL, çeyrek altın 4685 TL ve Cumhuriyet altını ise 18 bin 700 TL seviyesinde işlem görüyor" diye konuştu.
İstanbul Av sezonunun son günlerinde balıkçıların yüzü güldü Denizlerde 4.5 ay sürecek olan avlanma yasağı başladı. Av sezonun son günleri bereketli geçerken, büyük ve bol miktarda ağlara takılan Karadeniz somonu ve istavrit, balıkçıların yüzünü güldürdü. Karadeniz somonunun kilogramı Beylikdüzü’nde bulunan Balıkçı Kenan’da 120 liraya, istavrit ise 50 liraya kadar düştü. Deniz canlıları popülasyonunun artması ve nesillerin korunması amacıyla konulan 4.5 aylık endüstriyel avlanma yasağı dün itibariyle başladı. Yasağın başlamasına sayılı günler kala balıkçıların ağlarına bol miktarda, Karadeniz somonu ve istavrit balığı takıldı. Bolluk sonrası Beylikdüzü’nde bulunan Balıkçı Kenan’da fiyatlar düştü. Karadeniz somonunun kilogramı 120 liradan, istavritin kilogramı ise 50 liradan vatandaşlara sunuldu. Sezonla ilgili değerlendirmelerde bulunan Türkiye Deniz Canlıları Müzesi Kurucusu Kenan Balcı, “ 10 gündür çok bereketli. Denizin suyu bazen balık olabiliyor. Bakın, 50 liraya istavrit var. Son günleri değerlendirelim, mevsimimiz çok güzel geçti. Bazı bilmeyen kardeşlerimiz, arkadaşlarımız ’mevsim iyi geçmedi’ diyebiliyor. Ama çok güzel geçti. 10 senedir balıkçı camiası çok memnun. 4’üncü ayın 15’inde avlanma yasağı başlıyor ama 9’uncu ayın 1’inde biz balıkçıların bayramı başlıyor. İstavrit 50 lira, lüfer yavrusu gibi. Karadeniz incisi somon 120 lira, uskumru 100 lira, sarpa 100 lira. Bu son günlerin bereketi. Herkes bu bereketten faydalansın” dedi.