- 20 Eylül 2017 Çarşamba 13:34

Ahilik Haftası Erzurum’da coşkuyla kutlandı

A
A
A
Ahilik Haftası Erzurum’da coşkuyla kutlandı

Ahilik Haftası Erzurum’da ‘şed’ kuşanma töreni ve çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Ahilik Haftası Erzurum’da ‘şed’ kuşanma töreni ve çeşitli etkinliklerle kutlandı.


Ahilik Haftası kutlamaları Yakutiye Kent Meydanında, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Mehteran takımının gösterileriyle başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşıyla devam eden Ahilik Haftası kutlamalarına Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, AK Parti Erzurum Milletvekilleri Orhan Deligöz ve Mustafa Ilıcalı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, AK Parti İl Başkanı Mehmet Emin Öz, Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Rasim Fırat, esnaf odaları başkanları ve vatandaşlar katıldı.


Açılış konuşmasını yapan Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Rasim Fırat, Ahilik Kültürünün büyük bir manevi önemi olduğunu hatırlatarak, “Anadolu’nun en önemli taşlarından birisi Ahiliktir. Ahilik kurumunun modern Türkiye’nin gençliği ve iş dünyası tarafından yeterince bilinmediği de aşikardır. Esnaf teşkilatı olarak bu kurumu 21’inci yüzyıla taşıyacak olan sentezi oluşturma çabası içinde olduğumuz ve böylelikle bin yıl önce Anadolu topraklarında Türk’ler tarafından yaratılan bu kurumun günümüz iş dünyasına ve gençlerine vizyon, coşku ve cesaret kazandırması için, tarihin tozlu raflarında unutturmayacağımızın bilinmesini isterim” diye konuştu.


Ahiliğin bir Türk kültürü olduğunu hatırlatan Milletvekili Orhan Deligöz, “Ahilik kültürü bir Türk kültürüdür. 12’inci yüzyılda Anadolu’ya girmiştir. Alparslan’ın Malazgirt zaferinin daha öncelerinden Anadolu’muza Ahiler gelmiştir. Ahiliğin kurucusu Ahi Evran’ın ilkeleri çok önemli. Esnafımızın, sanatkarımızın, ticaret erbabımızın, bir nevi anayasasını oluşturan temel söylemlerdir. Bu çok özeldir. ‘Eline, beline, diline sahip olacaksın’ diyor. Bu tüm bu kültür içerisindekilere vizyon olmalıdır” dedi.


Toplumdaki birlik ve beraberliğinin temelini Ahilik kurumunun oluşturduğunu vurgulayan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, “Ahilik bir esnaf teşkilatının adı ve onun şartlarını belirleyen bir anlayış. Ama her şeyden önce Ahilik bir medeniyetin ortaya koyduğu bir anlayıştır. Bu da bizim mensubu bulunduğumuz medeniyetimizin anlayışıdır. Zaman zaman fiziki olarak toplumlarda, şehirlerde gelişme oluyorsa aynı anlayış sosyal, toplumsal olaylarda da oluyor. Biz de Ahilik anlayışını daha belirgin bir konuma taşımamız lazım” ifadelerini kullandı.


Esnafın yaşadığı sorunları bildiklerini söyleyen Mustafa Ilıcalı, şunları söyledi: “Esnaf, ‘biz bütün sorunları çözdük mü?’ diye soruyor tabi ki çözmedik. Esnafın sorunlarını da biliyoruz ama 15 yıllık iktidarımızda esnafın sorunlarının çözülmesi yönelik yasama ve yürütme tarafından önemli gelişmeler oldu. Esnafımızın sıkıntılarını çok çok iyi biliyoruz. Esnafımıza daha çok destek verilmesi gerektiğinin bilincindeyiz”


Tüm esnafın Ahilik Haftası Haftası’nı kutlayan Vali Seyfettin Azizoğlu, “Bu coğrafyada Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu hakim olmuştur. Bunların kalıcı olmalarının tek nedeni büyük ve köklü kurumlar oluşturmalarından kaynaklanmıştır. Bu kurumlardan bir tanesi de devletin ekonomik faaliyetlerini düzenleyen, Selçuklunun başlangıcından Osmanlının sonuna kadar ekonomisini götüren Ahilik kurumudur. Ahilik kurumu tüm ekonomik faaliyetleri sağlamış, ekonominin belirli bir standart içerisinde yürütülmesini sağlamış ve köklü bir kurum olduğu için de devletlerin de ekonomisi sağlam olmuştur” dedi.


Konuşmaların ardından tiyatrocular tarafından tarihi Şed Kuşatma Töreni canlandırıldı. İzleyicilerden büyük alkış alan gösteri sonrasında Ahilik Haftasıyla ilgili kompozisyon yarışmasında derece alan öğrencilere hediyeleri takdim edildi. Yılın ahisi, kalfası ve çırağına da beratlarının takdimi protokol tarafından yapıldı. Kutlamaların sonunda vatandaşlara ahilik pilavı ikram edildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.