GENEL - 12 Temmuz 2018 Perşembe 17:09

Atatürk Üniversitesinin paydaşı olduğu “AVRASYA Doğal Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Zirvesi”

A
A
A
Atatürk Üniversitesinin paydaşı olduğu “AVRASYA Doğal Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Zirvesi”

İlki 2015 yılında Sapanca’da yapılan, ikincisi de 2016 yılında Antalya’da organize edilen zirvenin bu yılki etkinliği; 9 bakanlık, 8 üniversite ve 80’in üzerinde STK’nin desteğiyle, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı TAGEM Konferans Salonu ve Fuaye Alanında başladı.

İlki 2015 yılında Sapanca’da yapılan, ikincisi de 2016 yılında Antalya’da organize edilen zirvenin bu yılki etkinliği; 9 bakanlık, 8 üniversite ve 80’in üzerinde STK’nin desteğiyle, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı TAGEM Konferans Salonu ve Fuaye Alanında başladı.


"15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri Anma Haftası" etkinlikleri kapsamında yapılan, AVRASYA Doğal Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Zirvesi bu yıl, 12-15 Temmuz’da Ankara’da kapılarını ziyaretçilerine açtı.


İyi tarım uygulamaları ve organik üretim, gıda güvenliği ve güvenirliği, gıda israfı sorunları, beslenme ve diyetetik, apiterapi, coğrafi işaretler, gastronomi, geleneksel ve tamamlayıcı tıp, sağlıklı yaşam ve spor konularının uygulamalı olarak ele alınacağı fuarda Atatürk Üniversitesi de yerini aldı. Açılışa katılan Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı, 15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri Anma Haftası’ etkinlikleri kapsamında düzenlenen AVRASYA Doğal Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Zirvesi 2018 kongre ve sergi ekinliğinde bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti.


“Doğal Beslenme Ve Sağlıklı Yaşam, Halk Sağlığı Açısından Birinci Dereceden Öneme Sahiptir”


Atatürk Üniversitesinin sponsor olduğu fuara onur konuğu olarak katılan ve bir konuşma yapan Rektör Çomaklı şu ifadeleri kullandı: “T.C. Başkanının Eşleri Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi olmak üzere, Milletvekillerimiz, Akademisyenler, STK temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşlarından ilgili paydaşların katılımları ile daha önce Sapanca’da başarılı bir şekilde ‘DOĞAL’2015 Zirvesi ve Antalya EXPO Center’de düzenlenen ‘DOĞAL’2016 etkinliklerinin bir devamı olduğunu düşündüğüm DOĞAL 2018 Zirvesinin hedefler doğrultusunda faydalı bir etkinlik olacağını değerlendirmekteyim.


Doğal beslenme ve sağlıklı yaşam halk sağlığı açısından birinci dereceden öneme sahiptir. Sanayileşme, merdiven altı uygulamalar ve modern tarımın kontrol edilemeyen uygulamaları, doğal, sağlıklı üretimi gün geçtikçe daha da zorlaştırmaktadır. Bu sebeple günümüzde gıda güvenliği en temel konulardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır.


Üniversitelerin topluma yaptıkları katkı çerçevesinde önümüzdeki günlerde yeniden şekilleneceğini düşünürsek, bu alanda da yapılacak çalışmaların toplumsal katkı değerinin yüksek olacağı açıktır. Sayın Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın üniversitelerin önüne koyduğu hedefler ve Yeni YÖK yapılanması da bu kapsamda değerlendirilmelidir” dedi.


“Üniversiteler Bilgi Üreten Ve Bu Bilgiyi Toplumla Paylaşan Odaklar Haline Geldi”


Bilim ve teknoloji alanındaki yenilikler, toplumu ve toplumun üniversiteyle olan ilişkisini önemli ölçüde değiştirdiğini dile getiren Çomaklı: “Araştırma, eğitim ve topluma hizmet görevlerimiz arasındaki sınırlar giderek belirsizleşmiş, üniversiteler, bilgi üreten ve bu bilgiyi toplumla paylaşarak özümseten önemli odaklar haline gelmiştir. Yeni YÖK Sistemi gereği küresel rekabet ortamında, ülke ve bölge ihtiyaçları doğrultusunda misyon farklılaşması çalışmalarının yürütülmesi ve üniversitelerde öncelikli alanların belirlenmesi bugün için kaçınılmaz olmuştur” şeklinde konuştu.


“Atatürk Üniversitesi Yeni Bir Yapılanma Sürecine Girdi”


Atatürk Üniversitenin yaklaşık bir yılı aşkın bir süredir yeni bir yapılanma sürecine girdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Çomaklı: “Atatürk Üniversitesi Yeni Nesil Üniversite Tasarım ve Dönüşüm projesi bu kapsamda devam etmektedir. “Yeni Nesil Üniversite Tarım ve Dönüşüm Projesi”nin başarısı üniversitemiz için büyük önem arz ettiği kadar, diğer devlet üniversitelerine örnek bir modelin geliştirilmesiyle Türk Yükseköğretimi açısından da öncü bir adım olacaktır. Proje süresi on dört ay olarak planlanmıştır ve Nisan 2019 da tamamlanarak uygulama aşamasına geçilecektir. Ancak her ay yeni bir uygulama devreye alınarak dinamik bir süreç yönetilmektedir. Proje kapsamında şimdiye kadar ortak akıl yakalamak amacıyla üç arama konferansı ve bir de karar konferansı gerçekleştirdik” hatırlatmasında bulundu.


Yaklaşık beş ay önce başlayan çalışmalarda belirlenen öncelikli alanlardan birisi de Gıda Sektörü ve Gıda Güvenliği konusu olduğunun altını çizen Rektör Çomaklı: “Bu amaçla Ziraat Fakültesi bünyesinde bulunan Gıda Mühendisliği Bölümü’nün 18 adet laboratuvarı ve ilgili diğer bölümlerdeki 12 Laboratuvarda 12 milyon TL’lik bir yatırımla modernizasyon çalışmalarını başlattık. İlgili alanlarda ileri teknoloji araştırmaları yapacak ve akredite olacak şekilde yürütülen çalışmalarımızın, doğal beslenme ve sağlıklı yaşam çaba ve çalışmalarına önemli katkılar sağlayacağını bekliyoruz.


Bu temennilerle ulusal ve uluslararası işbirliklerinin geliştirilmesine önemli katkılar yapacak AVRASYA Doğal Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Zirvesi 2018’in, ilgili tüm kesimler için hayırlı neticeler getirmesini diliyor, şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullanarak konuşmasını tamamladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Küçük başkan sokak köpekleri için tedbir istedi Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, 23 Nisan ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda koltuğunu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği İlkokulu 4. Sınıf Öğrencisi Nisa Tahtacı’ya devretti. Küçük başkan ilk talimatı olarak sokak köpekleri konusunda tedbir alınmasını istedi. 23 Nisan ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Erzurum Büyükşehir Belediye başkanlığı koltuğuna oturan 4. Sınıf Öğrencisi Nisa Tahtacı, başkanlık makam aracıyla okulundan alınarak Büyükşehir Belediyesine getirildi. Belediye binası girişinde özel kalem müdürü tarafından karşılanan küçük başkan daha sonra başkanlık koltuğunu Başkan Mehmet Sekmen’den devraldı. Başkan Sekmen küçük başkana makamını devrederken görevinde başarılar diledi. Büyükşehir Belediyesi yöneticilerinin de hazır bulunduğu programda küçük başkan sokak köpekleri konusunda tedbir alınmasını istedi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği İlkokulu 4. Sınıf Öğrencisi Nisa Tahtacı, okul bahçelerinin ağaçlandırılmasını isteyerek, “İl genelinde bulunan başıboş köpeklerin barınaklara yerleştirilerek öncelikle çocuklarımız ve halkımızın korunması gerekiyor” dedi. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri talimat gereği en kısa zamanda sokak köpeklerine yönelik gerekli çalışmanın yapılacağını söyledi. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen program sonunda Nisa Tahtacı’ya hediye vererek okuluna uğurladı.
İzmir Cezaevinden yeni çıktı, pusuda öldürüldü İzmir’in Buca ilçesinde cezaevinden yeni tahliye olduğu öğrenilen 34 yaşındaki Ömer Gülen, kimliği belirsiz kişi veya kişilerce kurulan pusuda, evine girerken tabancayla vuruldu. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Gülen, yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybederken, polis ekipleri olayla ilgili şüphelileri yakalamak için çalışma başlattı. Olay dün 03.30 sıralarında Şirinkapı Mahallesi 1058/21 Sokak’ta meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, bir süre önce cezaevinden tahliye olan Ömer Gülen (34), evine girmek üzereyken kimliği belirsiz kişi veya kişilerce silahlı saldırıya uğradı. Kurulan pusuda tabancayla vurulan Ömer Gülen, kanlar içerisinde yere düşerken olayı gerçekleştiren kişi veya kişiler bölgeden uzaklaştı. İhbar üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Polis çevrede güvenlik önlemleri alırken, sağlık ekipleri tarafından yapılan kontrolde ağır yaralandığı belirlenen Gülen, ambulansla Buca Seyfi Demirsoy Hastanesi’ne kaldırdı. Talihsiz adam, burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılmayarak hayatını kaybetti. Gülen’in cenazesi, savcı tarafından yapılan incelemenin ardından İzmir Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. Geniş çaplı çalışma başlatıldı Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekipleri, kurulan pusuyu gerçekleştiren kişi veya kişilerin kimliklerini tespit etmek ve yakalamak için çalışma başlattı. Olayla ilgili başlatılan soruşturma sürüyor.
İzmir Bayraklı’da minik başkanlar icraatlarını açıkladı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal’ın koltuğuna oturan minik başkanlar çevreci, doğa dostu ve eğlenceli projelerini açıkladı. Bayraklı’daki 23 Nisan kutlama etkinlikleri sabahın erken saatlerinde Atatürk Anıtı’na çelenk sunumlarıyla başladı. Bayraklı Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen programa katılan Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, Ata’nın huzurunda saygı duruşunda bulunup, çelenk sunumu yaptı. Ardından Cengizhan Mahallesi’nde İlçe Kaymakamlığı tarafından şehit Cesur İlkokulu’nda düzenlenen programda çocuklarla buluşan Önal, daha sonra da makam koltuğunu günün sahipleri çocuklara bıraktı. Elif Ela Tanrıkulu, Ege Çağımnı ve Mercan Ulusoy başkanlık koltuğuna oturdu ve icraatlarını açıkladı. Çocuklardan doğa dostu projeler Minik başkanlar, “Çocukların özgürce koşarak, doyasıya gülerek, kuş seslerini daha çok duyup daha modern parklarda daha temiz bir çevrede, en güzel oyuncaklarla oynayabileceği doğa dostu yeni sosyal alanları hızla hayata geçireceğiz. Çocukların eğlenceli zaman geçirebilecekleri kursları, kütüphaneleri, araştırma ortamlarını artıracağız. Spor aktivitelerinden, festival ve şenliklere, eğitimden kültür-sanata kadar her alanda etkinlikler yapacağız” dedi. "Çocuklarımıza güzel bir ülke emanet edeceğiz" Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, “Biz çocuklarımıza aydınlık, güzel, mutlu ve huzurlu yaşayacakları bir ülke emanet etmeye gayret edeceğiz. Onlardan da sonraki kuşaklara aynı şekilde güzel bir memleket bırakmalarını bekleyeceğiz. Çocukların ve gençlerin hayal ettiği Bayraklı’yı birlikte inşa edeceğiz” dedi.