GENEL - 23 Nisan 2018 Pazartesi 12:11

Aydemir: “Muhteşem tarihimizin müellifi, milli irademizdir”

A
A
A
Aydemir: “Muhteşem tarihimizin müellifi, milli irademizdir”

AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, “Asırlara hükmeden ecdadımızın mübarek yadigarı, birlik, beraberlik ve kardeşlik coğrafyası, Rabia umdesinin her karış toprağına şüheda kanıyla işlendiği ülkemiz, milli iradenin emsalsiz bir eseridir.

AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, “Asırlara hükmeden ecdadımızın mübarek yadigarı, birlik, beraberlik ve kardeşlik coğrafyası, Rabia umdesinin her karış toprağına şüheda kanıyla işlendiği ülkemiz, milli iradenin emsalsiz bir eseridir.” dedi.


‘Milli irade bir iman kalasıdır’


Milli duruşun ülke tarihlerini şekillendirdiği, küresel konum ve durumunu belirlediğini ifade eden Milletvekili Aydemir, ‘Tarihimizin tüm şanlı sayfaları, milli dirilişimizi kaydeden destanlarımız, bizi kainata bir maneviyat milleti olarak tarif ettiren duruşumuzun ilhamı, milli irademiz ve onun ilayı kelimetullah için devleti ebedi müddet kararlılığıdır.’ tasvirini yaptı.


‘Milli irade, erdeminin tarifidir’


Milletvekili Aydemir, ‘Ruhu erdem temelli Milli irademiz, AK önderimiz Cumhurbaşkanımızın izinde küresel boyutta ufuk açarak 15 Temmuzda FETÖ iblisi ihanetine karşı tarihi bir kıyam sergilemiş, Meclisimizin Gazi olma şerefini bir kez daha tescil ettirerek, vesayet odakları ve onlara destek veren hainleri ebedi zillete mahkum kılmıştır. ‘ dedi.


‘Millet iradesi 24 Haziran’da bir kez daha tecelli edecek’


24 Haziran’da gerçekleştirilecek olan seçimle Millet iradesinin bir kez daha ortaya konulacağını kaydeden Milletvekili Aydemir, ‘Yüce Milletimiz ve onun mübarek iradesi bir kez daha tecelli edecek, Türkiye AK liderimiz Sayın Cumhurbaşkanımızın çizdiği AK ufka yürüyüşünü sürdürecek, 2023 yürüyüşü bir iman ve şevk atmosferinde devam edecektir.’ İfadesini kullandı.


Aydemir’in mesajı


Türkiye Büyük Millet Meclisinin 98. kuruluş yıl dönümü ile Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla yayımladığı kutlama mesajında, ‘Muhteşem tarihimizin müellifi, milli irademizdir’ diyen Milletvekili Aydemir, ‘Başkomutanımız, AK önderimiz Sayın Cumhurbaşkanımızın, ‘23 Nisan 1920, her yaştan ferdiyle vatanı, bayrağı, ezanı ve özgürlüğü için yılmadan mücadele eden aziz milletimizin yeniden dirilişinin ve şahlanışının timsalidir. ‘Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir’ şiarıyla Meclisin kurulması, tam bağımsızlık hususunda azim ve kararlılığımızın tüm dünyaya ilanı anlamına gelmiştir.’ beliğ tespitini yürekten paylaşıyoruz. Milli iradenin imanlı kararlılığı 15 Temmuzda bir kez daha tecelli etmiş, milli iradenin yüreği olan TBMM’yi yok etmek isteyen hainler karşısında nefislerini Rabiaya adamış şehitlerimiz ve canlarından geçen aziz gazilerimiz milli irade vakar ve haysiyetini çiğnetmemiştir.’ dedi.


Aydemir’den CHP’ye tepki


Mesajında, CHP tarafından Gazi Meclisin temsil ettiği milli irade vakar ve haysiyetine yakışmayan bir tutumun izlendiğine işaret eden, milli irade tercihine ters düşen yaklaşımın TBMM’nin kuruluş yıldönümüne rast gelmesini de talihsiz bir tesadüf olarak yorumlayan Milletvekili Aydemir, ‘Millete hizmet yüksekliğini ifade eden siyaset kulvarını, 70’li yıllara çeviren CHP yaklaşımını telin ediyoruz. FETÖ projesi gereği milletvekilliği payesini pespaye hale getirme gayreti millete hakarettir. Milletimiz bunları not ediyor. Gereğini 24 Haziran’da yapacaktır. Milleti temsil gibi yüksek bir payeyi ifade eden milletvekilliği yazık ki bugün CHP eliyle niteliksiz hale getirilmiştir. Yazıklar olsun!’ kaydını düştü.


Şükran ve rahmet niyazı


Milletvekili Aydemir, “Milli irade tecelligahı Türkiye Büyük Millet Meclisimizin 98’inci kuruluş yıldönümünü, milli irade hassasiyet, dikkat ve hürmeti içinde kutluyor, yüce milletimiz evlatlarının bayramını tebrik ediyor, aziz milletimizin coşkusunu kalben paylaşıyoruz. Milli irade haysiyet ve onurunu ifade ile TBMM’yi kuran İstiklal Harbimizin Başkomutanı, Türkiye Büyük Millet Meclisinin ilk başkanı, cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile tüm şehit ve gazilerimizi, 15 Temmuz’da milli irade uğruna nefislerini adayan şühedamızı rahmet ve şükranla anıyoruz.” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı Mart ayında yüzde 17,1 arttı Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı bir önceki aya göre yüzde 17,1 arttı. Mart ayında 226 bin 617 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart ayı Motorlu Kara Taşıtları verilerini paylaştı. Mart ayında 226 bin 617 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Mart ayında trafiğe kaydı yapılan taşıtların yüzde 45,5’ini motosiklet, yüzde 39,1’ini otomobil, yüzde 8,7’sini kamyonet, yüzde 3,8’ini traktör, yüzde 1,8’ini kamyon, yüzde 0,6’sını minibüs, yüzde 0,4’ünü otobüs ve yüzde 0,1’ini özel amaçlı taşıtlar oluşturdu. Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı bir önceki aya göre yüzde 17,1 arttı. Mart ayında trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı bir önceki aya göre motosiklette yüzde 21,9, traktörde yüzde 18,3, otomobilde yüzde 15,4, otobüste yüzde 15,4, kamyonette yüzde 7,3, kamyonda yüzde 0,8 artarken özel amaçlı taşıtta yüzde 8,8 ve minibüste yüzde 6,9 azaldı. Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18,2 arttı. Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı özel amaçlı taşıtta yüzde 43,4, motosiklette yüzde 33,6, minibüste yüzde 30,4, otobüste yüzde 19,7, otomobilde yüzde 16,2 artarken kamyonette yüzde 13,1, kamyonda yüzde 11,8 ve traktörde yüzde 5,4 azaldı. Trafiğe kayıtlı toplam taşıt sayısı Mart ayı sonu itibarıyla 29 milyon 367 bin 254 oldu. Mart ayı sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı taşıtların yüzde 52,8’ini otomobil, yüzde 18,1’ini motosiklet, yüzde 15,5’ini kamyonet, yüzde 7,5’ini traktör, yüzde 3,3’ünü kamyon, yüzde 1,7’sini minibüs, yüzde 0,7’sini otobüs ve yüzde 0,4’ünü özel amaçlı taşıtlar oluşturdu. Mart ayında 865 bin 144 adet taşıtın devri yapıldı. Mart ayında devri yapılan taşıtların yüzde 67,1’ini otomobil, yüzde 14,9’unu kamyonet, yüzde 10,3’ünü motosiklet, yüzde 3,2’sini traktör, yüzde 2,2’sini kamyon, yüzde 1,6’sını minibüs, yüzde 0,5’ini otobüs ve yüzde 0,2’sini özel amaçlı taşıtlar oluşturdu. Mart ayında 88 bin 718 adet otomobilin trafiğe kaydı yapıldı. Ocak-Mart döneminde trafiğe kaydı yapılan otomobillerin yüzde 66,1’i benzin yakıtlı. Ocak-Mart döneminde trafiğe kaydı yapılan 278 bin 891 adet otomobilin yüzde 66,1’i benzin, yüzde 12,9’u dizel, yüzde 12,7’si hibrit, yüzde 7,1’i elektrikli ve yüzde 1,2’si LPG yakıtlıdır. Mart ayı sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı 15 milyon 498 bin 386 adet otomobilin ise yüzde 35,2’si dizel, yüzde 33,0’ı LPG, yüzde 29,2’si benzin, yüzde 1,7’si hibrit ve yüzde 0,6’sı elektriklidir. Yakıt türü bilinmeyen(3) otomobillerin oranı ise yüzde 0,2’dir. Ocak-Mart döneminde 633 bin 710 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı Ocak-Mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı yüzde 37,5 artarak 633 bin 710 adet olurken, trafikten kaydı silinen taşıt sayısı da yüzde 15,9 artarak 6 bin 792 adet oldu. Böylece Ocak-Mart döneminde trafikteki toplam taşıt sayısında 626 bin 918 adet artış gerçekleşti.
Amasya Amasya’da koyun sürülerinin yayla göçü erken başladı Amasya’nın Taşova ilçesinde mevsim normallerinin üstünde artan sıcaklıklar nedeniyle koyun sürülerinin yaylaya göçü bir ay erkenden başladı. Sürülerin renkli yolculuğu havadan dronla görüntülendi. Amasya’da hava sıcaklıkları 30 dereceyi gördü. Mevsim normallerinin çok üzerinde seyreden hava sıcaklıkları sebebiyle yaylaya göç de erken başladı. Besiciler hayvanlarını yaz boyunca yüksek rakımlı arazilerde otlatarak verimliliği artırmayı hedefliyor. Taşova’da hayvancılık yapan Recep Taş (44) havaların ısınmasıyla birlikte kendilerine ait 500 koyun ile birlikte Akdağ Başyurt Yaylası’na ulaşabilmek için yola çıktı. Koyun sürülerin yolculuğu 24 saat sürdü. “Bu sene havaların kurak olmasından dolayı 40-45 gün erken gitmek zorunda kaldık” Dedelerinden kalan çobanlık mesleği devam ettiren Recep Taş, “Bu sene havaların kurak olmasından dolayı 40-45 gün erken gitmek zorunda kaldık. Nasip bundan sonrası. Yolculuğumuz 24 saat sürecek. Zorlanmamak olur mu? Uykusuzluğu var, yol yürümesi var. Muhakkak her mesleğin bir zorluğu vardır” dedi. Koyunlarının sürü halinde yaylaya göç etmesinin dedelerinden gelen bir gelenek olduğunu anlatan Taş, “Dedelerimizden sonra babam yapmış bu işi. Ondan sonra biz yapmaktayız. Bizim çocuklarımız yapacak bu işi. Yaylada Ekim ayının 15’ine kadar durmamız gerekiyor. Ondan sonra aynı tekrar bu şekilde buraya ineceğiz” diye konuştu. “Orta Asya’dan beri göç halindeyiz, Yörük’tür kökenimiz” Göçebe geleneğinin kökeninin Orta Asya’ya dayandığını hatırlatan Besici Şamil Soyal da “Orta Asya’dan beri göç halindeyiz. Kökenimiz Yörük’tür. Bu sene de havaların kurak gitmesinden dolayı hayvanlarımızı biraz erken yaylaya yolculuk yaptırdık. Yayla adı üzerinde mera alanı. Burada insanlarımız sonuçta tarım arazisinde yapıyor. Ama mera alanı olduğu zaman yayılım, hava değişimi var. Burada koyunlar ağrıma yapıyor ama yaylada ağrıma yapmıyor soğuk. Sağım yapmak isteyen sağımını yaparak peynirini ve sütünü alıyor” şeklinde konuştu. Yaptıkları işin günden güne kaybolduğuna dikkat çeken Soyal, “Devletimiz acil bu işe destek vermesi lazım. Ne gerekiyorsa onu yapması lazım. Yani küpe parası veriyor devletimiz, yıllık 100 lira hayvan başı. Ama bu yeterli gelmiyor. ’Devletimiz bize sigorta versin, maaş versin, hayvancılığımız 100 ise 200-300 yapalım’ şeklinde hayvancılarımızın talepleri var” ifadelerini kullandı.
Batman Yüksek dağlardan toplanan ışkın bitkisi hastalıklara iyi geldiği gerekçesiyle adeta kapışılıyor Batman’ın Sason ilçesinde yüksek rakımlı dağlarda karların erimesiyle ortaya çıkan ve bölgede yayla muzu olarak adlandırılan ışkın bitkisi, bir çok hastalığın şifa kaynağı olduğu gerekçesiyle kilogramı 150 lira olmasına rağmen yoğun rağbet görüyor. Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerindeki yüksek kesimlerde yetişen, kuzu kulağıgiller familyasının ekşimsi tadıyla kiviyi andıran ve muz gibi soyularak yenildiği için ’yayla muzu’ da denilen ışkın bitkisinin olgunlaşmasıyla bölgede yaşayan bir çok vatandaşa gelir kaynağı oldu. Sason ilçesine bağlı köylerde yaşayan vatandaşlar sabahın erken saatlerinde dağlardan kopardığı Işkın bitkisini ilçe merkezine getirerek kilosunu 150 liradan satarak aile geçimini sağlıyor. Işkın bitkisinin başta kalp rahatsızlığı olmak üzere bir çok hastalığa iyi geldiği için yoğun talep gördüğünü belirten vatandaşlardan Zülküf Ebinç, yüksek dağlardan kopardığı ışkın bitkisini ilçede satarak ailesini geçindirdiğini söyledi. Ebinç, “Bu bitkinin adı ışkındır. Yayla muzu olarak da biliniyor. Işkın Sason ilçesinde yüksek kesimlerde yetişiyor. Bir çok hastalığa ilaç olduğunu biliyoruz. Başta kalp rahatsızlığı olmak üzere tansiyon rahatsızlığı ve şeker hastalığına ilaçtır. Biz bunu aile geçimimizi sağlamak için sabah erken saatlerde grup olarak çıkıp yüksek dağlardan kopararak getirip kilosunu 150 liradan satıyoruz” dedi. “Bu bitki şifalı olduğu için çok tercih ediliyor” Işkın bitkisini koparmak için gece saatlerinde yola koyulduklarını belirten vatandaşlardan Hasan Yıldırım, “Bu bitki yüksek kesimlerde yetişiyor. Bu bitki şifalı olduğu için çok tercih ediliyor. Şu anda kilosunu 150 ile 200 lira arasında satıyoruz. Herkes çok tercih ediyor. Günlük 150 kilo toplayarak satıyoruz. Bu bitkiyi koparabilmek için gece saat 03.00 gibi yola çıkıyoruz. Yaklaşık 5 saat yol yürüyoruz. Çok yüksek yerde yetiştiği için dönüşümüz akşamı buluyor” diye konuştu.