EKONOMİ - 05 Ekim 2017 Perşembe 13:57

Erzurum’un dış ticaret hacmi açıklandı

A
A
A
Erzurum’un dış ticaret hacmi açıklandı

Ekonomi Bakanlığı 2017 Ocak-Ağustos dönemi iller dış ticaret istatistiklerini paylaştı.

Ekonomi Bakanlığı 2017 Ocak-Ağustos dönemi iller dış ticaret istatistiklerini paylaştı. Erzurum’da bu yılın 8 ayında 11.4 milyon doları ihracat, 33.8 milyon doları ise ithalat olarak toplam 45.2 milyon dolarlık dış ticaret gerçekleştirildi. Erzurum’dan kaydedilen dış ticarette ihracat payı yüzde 25.22, ithalat payı ise yüzde 74.77 oldu.


ERZURUM VE İHRACATTA YILLIK DEĞİŞİM


Erzurum’dan bu yılın 8 ayında 18 ihracatçı firma tarafından 11 milyon 409 bin dolarlık dış satım kaydedildi. Bir önceki yılın aynı dönemine göre ihracatçı firma sayısı yüzde 14.3, ihracat değeri ise yüzde 9.4 oranında azaldı. 2016 yılının aynı döneminde ilden 21 firma tarafından 12.5 milyon dolarlık ihracat yapılmıştı.


ERZURUM VE İTHALATTA YILLIK DEĞİŞİM


Ekonomi Bakanlığı verilerine göre 2017’nin 8 ayında 12 ithalatçı firma 33 milyon 814 bin dolarlık dış alım yaptı. 2016 yılına göre ithalatçı firma sayısı yüzde 25.0 oranında düşerken, ithalat değeri ise yüzde 54.1 oranında arttı. Geçilen yıl ilden 16 firma tarafından 21 milyon 950 bin dolar tutarında ithalat kaydedilmişti.


DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ, AĞUSTOS 2017


Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2017 yılı Ağustos ayında, 2016 yılının aynı ayına göre yüzde 12,3 artarak 13 milyar 289 milyon dolar, ithalat yüzde 15,3 artarak 19 milyar 162 milyon dolar olarak gerçekleşti.


DIŞ TİCARET AÇIĞI YÜZDE 22,8 ARTTI


Ağustos ayında dış ticaret açığı yüzde 22,8 artarak 5 milyar 873 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2016 Ağustos ayında yüzde 71,2 iken, 2017 Ağustos ayında yüzde 69,3’e düştü. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ihracat yüzde 2,6 arttı


Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; 2017 Ağustos ayında bir önceki aya göre ihracat yüzde 2,6 arttı, ithalat yüzde 7,5 azaldı. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise; 2017 yılı Ağustos ayında önceki yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 14, ithalat yüzde 17,6 arttı.


AVRUPA BİRLİĞİ’NE İHRACAT YÜZDE 9,4 ARTTI


Avrupa Birliği’nin (AB-28) ihracattaki payı 2016 Ağustos ayında yüzde 46,5 iken, 2017 Ağustos ayında yüzde 45,3 oldu. AB’ye yapılan ihracat, 2016 yılının aynı ayına göre yüzde 9,4 artarak 6 milyar 26 milyon dolar olarak gerçekleşti.


EN FAZLA İHRACAT YAPILAN ÜLKE ALMANYA OLDU


Almanya’ya yapılan ihracat 2017 Ağustos ayında 1 milyar 340 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla 971 milyon dolar ile Irak, 849 milyon dolar ile İngiltere ve 717 milyon dolar ile ABD takip etti.


İTHALATTA İLK SIRAYI ÇİN ALDI


Çin’den yapılan ithalat, 2017 yılı Ağustos ayında 2 milyar 116 milyon dolar oldu. Bu ülkeyi sırasıyla 1 milyar 859 milyon dolar ile Almanya, 1 milyar 590 milyon dolar ile Rusya ve 986 milyon dolar ile İtalya izledi.


YÜKSEK TEKNOLOJİLİ ÜRÜNLERİN İMALAT SANAYİ İHRACATI İÇİNDEKİ PAYI YÜZDE 3,4 OLDU


Teknoloji yoğunluğuna göre dış ticaret verileri, ISIC Rev.3 sınıflaması içinde yer alan imalat sanayi ürünlerini kapsamaktadır. Ağustos ayında ISIC Rev.3’e göre imalat sanayi ürünlerinin toplam ihracattaki payı yüzde 94,4’tür. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı yüzde 3,4, orta yüksek teknolojili ürünlerin payı ise yüzde 31,5’tir.


YÜKSEK TEKNOLOJİLİ ÜRÜNLERİN İMALAT SANAYİ İTHALATI İÇİNDEKİ PAYI YÜZDE 15,7 OLDU


İmalat sanayi ürünlerinin toplam ithalattaki payı yüzde 82,4’tür. 2017 Ağustos ayında yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ithalatı içindeki payı yüzde 15,7, orta yüksek teknolojili ürünlerin payı ise yüzde 40’tır.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Turizm Haftası’nda öğrencilere Mimar Sinan’ın evi gezdirildi 15-22 Nisan Turizm Haftası dolayısıyla Kayseri İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinlik ile öğrencilere Mimar Sinan’ın evi gezdirilerek tanıtımı yapıldı. 15-22 Nisan Turizm Haftası dolayısıyla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Kayseri’de düzenlenen program çerçevesinde, Melikgazi ilçesine bağlı Ağırnas Mahallesi’nde bulunan ünlü mimar Mimar Sinan’ın evi gezilerek tanıtıldı. Düzenlenen etkinlikte İl Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun tarafından katılımcılara Mimar Sinan hakkında bilgi verilirken, Mimar Sinan Evi Sorumlusu Ahmet Bektaş da öğrencilere ve diğer katılımcılara evin içini gezdirerek odalar ve özellikleri hakkında bilgiler verdi. Program ile ilgili açıklama yapan Kayseri İl Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun, “15-22 Nisan Turizm Haftası çerçevesindeki etkinliklerimizde bugün de Mimar Sinan’ın doğduğu Ağırnas’tayız. Valiliğimiz himayesinde çok çeşitli etkinlikler düzenledik bu hafta. Sağ olsunlar turizm derneklerimiz ile beraber çok farklı etkinlikler ve burada farklılık oluşturmak için etkinlikler düzenledik. Bugün de turizm sektöründen olsun, turizm fakültesi öğrencilerinden, lise öğrencilerinden ve vatandaşımızın katılımıyla Ağırnas’a geldik. Burada özellikle Mimar Sinan’ın doğduğu bu evde Sinan’ı anlatalım istedik. Biraz önce Mimar Sinan’la ilgili bilgiler verdik. Bunun dışında da buradan Ağırnas’taki yeraltı şehri ve Koramaz Vadisi’ne yönelik bir yürüyüşümüz olacak. Hafta çerçevesinde çok çeşitli etkinlikler düzenledik ve burası da özellikle dünya mimarlık tarihine adını duyurmuş Mimar Sinan’ın doğduğu ev olması ve onun burada büyüyüp sonrasında Osmanlı Cihan Devleti’nde, ülkenin çeşitli yerlerinde devasa eserler bırakan bir mimar olmasını anlatalım istedik” dedi. Düzenlenen programa Kayseri İl Kültür Müdürü Şükrü Dursun, lise ve üniversite öğrencileri, akademisyenler, öğretmenler ve vatandaşlar katıldı.
Malatya Başkan Taşkın: “Kaybedecek vaktimiz yok” Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, sosyal konutların yapımına devam edildiği inşaat alanında incelemelerde bulundu. Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, Çamurlu Mahallesi’nde Sosyal Konut Projesi kapsamında temeli atılan ve tamamı Battalgazi Belediyesi tarafından yapılacak olan sosyal konutların inşaat alanında incelemelerde bulundu. Başkan Taşkın, “Battalgazi Belediyesi olarak, sosyal konutlar konusunda yaptığımız, yapacağımız çalışmalarla vatandaşlarımızın daha sağlıklı ve konforlu yaşam şartlarına kavuşmalarını hedefliyoruz” dedi. Battalgazi’nin yeniden inşası ve ihyası için çalışmalara tüm hızıyla devam edeceklerini ifade eden Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, “Bugün yaptığımız incelemelerle projenin ilerleyişi hakkında önemli bilgiler aldık. Tamamı belediyemiz tarafından yürütülen çalışmalar titizlikle sürüyor. Yakından takip etmeye devam edeceğiz. Bizler vatandaşlarımızın yararına olan ne varsa onu yapmaya kararlıyız. Bu proje kapsamında yapılan ve yapmayı planladığımız konut projeleriyle ev alma durumu olmayan vatandaşlarımızı konut sahibi yapmayı hedefliyoruz. Bu projede yer alan her konut, sadece bir yapı değil, aynı zamanda birçok ailenin huzur ve güven içinde yaşayabileceği sıcak bir yuva olacak. Kaybedecek vaktimiz yok. Sosyal belediyecilik anlayışımızdan ödün vermeden hareket ederek vatandaşlarımızın refahını artırmak için çaba göstereceğiz. İlçemizin her köşesinde daha iyi yaşam şartları oluşturmak için durmadan çalışacağız. Bizlerin en büyük amacı vatandaşlarımızın yüzündeki mutluluğu görmek. Bu projenin hayata geçirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyor, değerli hemşehrilerimizin desteğiyle sosyal belediyecilik ilkelerimizi daha da güçlendirerek çalışmalarımıza devam edeceğimizi belirtmek istiyorum” diye konuştu.