SAĞLIK - 23 Mayıs 2018 Çarşamba 11:28

Hamilelikte besin gereksinimlerine dikkat

A
A
A
Hamilelikte besin gereksinimlerine dikkat

Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof.

Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu, hamilelikte besin gereksinimlerine dikkat çekti.


“Vücudunuz, bu besin gruplarından herhangi birinin deposu açısından eksikse sıkıntı yaşarsınız” diyen Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu, “Unutmayın ki sizin amacınız, gebelik süresince çok çeşitli besinlerden tüketmektir. Mümkün olduğunca doğal ve az yağlı yiyecekler seçin. Siz ve bebeğiniz taze meyveler, sebzeler ile tavuk, balık, fasulye veya mercimek gibi yağsız proteinlerden daha fazla fayda elde edecektir” diye konuştu.


Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu, hangi besinlerin günlük diyetinize dahil etmek, gebelik sırasında vücudunuzun beslenme ihtiyaçlarını karşılamanıza yardımcı olacağını şöyle aktardı;


“Protein: Protein, bebeğinizin beynini de içeren fetal dokunun doğru gelişmesini sağlamak için kritik öneme sahiptir. Hamilelik sırasında göğüs ve rahim dokusunun büyümesine yardımcı olur. Bebeğinize daha fazla kan gönderilmesi için artan kan akışında bile rol oynar.


Günde üç porsiyon protein tüketmelisiniz. Aşağıdakiler en önemli protein seçenekleridir: Yağsız dana eti, Kurubaklagiller, Tavuk, Somon, Fındık, Fıstık ezmesi, Süzme peynir.


Kalsiyum; Kalsiyum bebeğinizin kemiklerini oluşturmakta yardımcı olur ve vücudunuzun sıvı kullanımını düzene sokar.


Hamile kadınların günde en az üç porsiyon kalsiyum alımına ihtiyacı vardır. İyi kalsiyum kaynakları şunları içerir: Süt, Yoğurt, Peynir, Lahana, Soya peyniri, Yumurtalar.


Folik Asit: Folik asit, nöral tüp defekti riskini azaltmada önemli rol oynamaktadır. Bunlar, spina bifida ve anensefali gibi bebeğin beynini ve omuriliğini etkileyen büyük doğum kusurlarıdır.


Hamilelikte, 600 ila 800 mikrogram folik asit alımı gerekir. Aşağıda bulunan gıdalardan folik asit alabilirsiniz: Karaciğer, Fındık, Kuru Fasulye ve Mercimek, Yumurta, Fındık ve Fıstık ezmesi, Koyu yeşil yapraklı sebzeler.


Demir: Demir, kan akışını artırmak için sodyum, potasyum ve su ile çalışır. Bu, hem siz hem de bebeğinize yeterli miktarda oksijen gitmesini sağlar.


Hamilelikte günde 27 miligram demir alınmalıdır. Bu besin öğelerinin en iyi kaynakları şunlardır: Koyu yeşil, yapraklı sebzeler, Turunçgiller, Zenginleştirilmiş ekmek veya tahıllar, Yağsız sığır ve kümes hayvanları, Yumurta, Kuru meyveler.


Sağlıklı beslenme bir yana hamilelikte her gün en az sekiz bardak su içmek ve doğum öncesi gerekli olan vitaminleri almak önemlidir. Yalnız yiyeceğin folat ve demir de dahil olmak üzere yeterli miktarda belirli besin maddelerini içermesini belirlemek de zordur. Kendinizin ve bebeğinizin sağlıklı kalmasını sağlamak için hangi prenatal vitaminleri almanız gerektiğini doktorunuzla konuşmalısınız.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya 15 metrelik uçurumdan uçtular, hayatlarını ağaç kurtardı Antalya’da yaklaşık 15 metrelik yükseklikten uçarak bir ağacın üzerine düşen otomobildeki karı koca emekli öğretmen, itfaiye ekiplerinin film gibi operasyonuyla kurtarıldı. Kaza, saat 19.30 sıralarında Kepez ilçesi Antalya Bulvarı üzerindeki seyir terası olarak bilinen noktada yaşandı. Alınan bilgiye göre, Hasan T. (68) idaresindeki 60 HF 563 plakalı otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu önce demir bariyerlere çarptı ardından yaklaşık 15 metre yükseklikteki uçurumdan bir ağacın üzerine oradan da toprak zemine düştü. Kazayı gören vatandaşlar, araçta bulunan sürücü ile eşi Gülseren T.’yi (68) araçtan çıkardılar. Durumun 112 Acil Çağrı Merkezine bildirilmesinin ardından olay yerine itfaiye, sağlık ekipleri ve polis sevk edildi. Hastanede tedavi altına alındılar Belirtilen adrese gelen itfaiye ekipleri, kaşık sedyeye alıp halat yardımıyla yukarı çıkardı. Çifi, ambulansla kaldırıldıkları Antalya Şehir Hastanesinde tedavi altına alındı. Çiftin bilinçlerinin yerinde olduğu öğrenildi. Hurdaya dönen araç ise vinç yardımıyla bulunduğu noktadan alındı. "Ağaç olmasaydı muhtemelen ölürlerdi" Kazanın görgü tanıklarından Burak Ürün, "Araba fren sıkarken aşağıya uçtuğunu gördüm. O anda yardıma gidip yaralıları çıkarmaya çalıştım. O ağaç olmasaydı araba aşağı yuvarlanacaktı. Ağaç sayesinde kurtuldular" dedi. Yaralı çifti araçtan çıkarmaya yardım eden bir vatandaş da, "Teyzeyle amcayı çıkardık sonrasında ambulans ekibi ile itfaiye ekibi geldi. Sedye ile buradan çıkarmak 2,5 saat sürdü. 5 metre ileriden uçmuş olsalardı muhtemelen ölürlerdi. Çünkü onları kurtaran ağaç oldu" diye konuştu.
İstanbul Ersin Destanoğlu: “Serdar Hoca bu kulübün DNA’sını çok iyi biliyor” Beşiktaş’ın tecrübeli kalecisi Ersin Destanoğlu, daha iyi sonuçlar almak için çalışmaya devam edeceklerini dile getirerek, “Serdar Hoca bu kulübün DNA’sını çok iyi biliyor” dedi. Trendyol Süper Lig’in 33. haftasında Beşiktaş, sahasında karşılaştığı MKE Ankaragücü’nü 2-0 mağlup etti. Siyah-beyazlılarda sakatlığı bulunan Mert Günok’un yerine 11’de sahaya çıkan Ersin Destanoğlu, maçın ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. İyi bir futbolla galip geldikleri için mutlu olduğunu dile getiren Destanoğlu, “Bizim için güzel bir akşamdı. Tempolu, coşkulu güzel bir maç oynadık. Kazandığımız için mutluyuz. Önümüzde önemli bir kupa maçı var. Bugünkü maç bizi o maça da bira hazırladı. Rakibimizi de daha iyi tanıdık. Moral motivasyonumuzu yukarı çekerek daha iyi sonuçlar almak için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu. Uzun süre sonra kazandıklarına değinen siyah-beyazlı takımın kalecisi, “Taraftarlarımız 5 maçlık serüvende bizden galibiyet bekliyordu. Biz de Serdar Hoca’yla birlikte içerideki moral ve motivasyonu sahaya yansıtıp taraftarlarımızı galibiyetle buradan uğurladığımız için mutluyuz” ifadelerini kullandı. “Serdar Hoca bu kulübün DNA’sını çok iyi biliyor” Serdar Topraktepe’nin takımla bağını hiç kopartmadığını vurgulayan Ersin Destanoğlu, "Öncelikle Santos Hoca’ya teşekkür ederim. Buraya geldi ve takımı yukarı çıkartabilmek için elinden geleni yaptı. Serdar Hoca bu kulübün DNA’sını çok iyi bilen, oyuncularla iyi diyaloğu olan bir hocaydı. Bizimle hep irtibat halindeydi. Bugün için sahada neler yapmamız gerektiğini söyledi. Biz de çıkıp oynadık” diyerek sözlerini tamamladı.