SAĞLIK - 02 Ekim 2017 Pazartesi 11:30

Karanlık korkusu olanlar dikkat

A
A
A
Karanlık korkusu olanlar dikkat

Uzman Psikolog Yasemin Aydoğdu, karanlık korkusu olan kişilere uyarılar da bulundu.

Uzman Psikolog Yasemin Aydoğdu, karanlık korkusu olan kişilere uyarılar da bulundu.


Endorfin Estetik ve Yaşam Merkezi’nden Uzman Psikolog Yasemin Aydoğdu, “Karanlık korkusu, karanlık ortamlarda veya geceleri ortaya çıkan bir durumdur. Karanlık korkusunun arkasında tehlike korkusu vardır. Çünkü karanlıkta, var olabilecek potansiyel tehlikeler görünmez ve kontrol altına alınıp ortadan kaldırılamaz. Yetişkinlerde bu sorun yaşamı sıkıntılı hale getirebilir. Karanlık korkusu çocuklukta başlayabilmekte ve yetişkin hayatında da devam edebilmektedir” dedi.


Bireyin çocukluk döneminde karanlıkta yaşadığı sıkıntılı bir olaydan dolayı karanlık korkusunun oluşabildiğini ifade eden Aydoğdu, “Bu korkudan kimseye bahsedemeyen kişiler, geceleri korkuları içinde kapalı kalırlar. Korkuyu yenmek yerine korkudan kaçmak için bir çok yönteme başvurulur, bunlar; ışıkları açık tutmak, karanlıkta tek başına kalmamak, odaları sürekli kontrol etmek ya da buna benzer kaçış yollarıdır. Ama bu kaçışlar saplantı haline dönüşerek durumu daha çok güçlendirebilir” diye konuştu.


Karanlık korkusunun birçok sebebinin olabileceğini kaydeden Aydoğdu, “Bireyler, karanlıkta karşılarına çıkabilecek herhangi bir tehlikeyi veya tehdidi tahmin edip önceden kontrol altına almak isterler. Bu kişiler, kontrol edemeyecekleri her şeyden korkarlar. Kontrol kaybı korkusu ise karanlık korkusuna yol açabilir. Korku ne kadar erken ele alınıp çözümlenirse, korkuyu kontrol haline alma ihtimali de o kadar güçlü olur” ifadelerini kaydetti.


Uzman Psikolog Yasemin Aydoğdu, “Hipnoterapi ile bireyin çocukluğunda ya da geçmişinde karanlık korkusuna sebep olan durumlar, bilinçaltı düzeyde ortaya çıkarılarak anlamlandırılır ve çözümlenir. Bireyin çocukluğuna ya da geçmişine dair herhangi bir durum bulunmuyorsa, karanlık korkusu telkinlerle çözümlenir” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir