SAĞLIK - 04 Ekim 2017 Çarşamba 11:04

Lösemi kanserlerinde beslenmeye dikkat

A
A
A
Lösemi kanserlerinde beslenmeye dikkat

Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, lösemi hastalarında beslenmenin önemine değindi.

Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, lösemi hastalarında beslenmenin önemine değindi.


Kandıralı şu açıklamayı yaptı:


“İyi bir beslenme alışkanlığı, kanser ile yaşayan bireylerin kanserle mücadele esnasında ve tedavi sonrasında daha iyi ve daha güçlü hissetmelerine yardımcı olur. Yeterli ve dengeli beslenip, sağlıklı bir ağırlıktaysanız tedavinin yan etkilerini daha iyi yönetirsiniz. İyi beslenmek kanser tedavisi sırasında zarar gören kan hücreleri ve sağlıklı dokuların yeniden yapılanmalarına da yardımcı olur. Sağlıklı bir diyet meyve ve sebzeler, tam tahıllar ve kurubaklagiller, az yağlı proteinli besinler (balık,yağsız et, tavuk) ve az yağlı süt ürünlerini içerir. İyi beslenmenin yanı sıra yeterince sıvı alımı, alkol veya sigara kullanılmaması, stresle mücadele dinlenme, günlük aktivite (yürüyüş) ve yeterli uyku alımı önemlidir. Besinler kanseri tedavi etmek için kullanılamaz ancak aldığınız ilaçlarla hangi besinlerin kötü reaksiyona gireceğini ve sağlıklı hayati fonksiyonların devamı ile sağlıklı bir kiloda olmak için ne kadar yemeniz gerektiğini bilmeniz önemlidir.


* Her gün 5-10 porsiyon meyve ve sebze tüketmeye çalışın. 1 porsiyon çoğu meyve ve sebze için ½ su bardağı kadardır. 1 porsiyon aynı zamanda 1 su bardağı yeşil yapraklılar, kavun ve böğürtlengillerdir.


* Hemen hemen hergün 1 veya 2 porsiyon brokoli, karnabahar, lahana, brüksel lahanası, tere, turp, kıvırcık lahana vb. besinlerden tüketmeye çalışın.


* Etleri daha yumuşak hale getirmek için marine edin. Kırmızı etin tadı iyi gelmiyorsa tavuk, balık, yumurta veya peynir gibi alternatifler deneyin.


* Kızarmış, baharatlı veya aşırı tatlı besinlerden kaçının.


* Gün içinde sık sık küçük öğünler veya atıştırmalıklar tüketin. Önceden küçük küçük paketlerinizi hazırlayın, dışarı çıkarken yanınıza alabilmeniz için gözünüze çarpacak bir yere koyun.


* Katı besinleri tüketmek bir sorunsa meyve suları, çorbalar veya koyu kıvamlı içecekler gibi yüksek kalorili sıvıları tercih edin. Ekstra kalori için sos, süt, tereyağ, krema vb. ekleyin.


* Yumuşak besinleri ya da yumuşayana kadar pişen besinleri tercih edin.


* Tat ve kokudaki değişikliklere uyum sağlamak için farklı besinler ve tarifler deneyin. Kavun, üzüm, portakal, karpuz gibi meyveler dondurulabilir veya dondurulmuş yaban mersini, çilek, vişne vb. tercih edilebilir. Taze meyveler yoğurt, dondurma veya içeceklere eklenebilir.


* Mümkün oldukça iştahı arttırmak için yemek öncesi bir yürüyüş yapın. Yemeyi imkan varsa arkadaş veya aile üyeleri ile almaya çalışın.


* En sevdiğiniz yiyeceklerin bir listesini yapın ve bu besinleri hep el altınızda bulundurun.


* Gün içinde susuzluğu önlemek için yanınızda bir su şişesi bulundurun.


* Besinleri soğuk veya oda sıcaklığında tercih edin. Bu sayede besinlerin tat ve kokuları azaldığından tolere edilmeleri daha kolay hale gelir.


* Ağızda metalik bir tat varsa bardak, çatal, bıçak vb. plastik tercih edin.


* Ağız yaraları veya boğaz ağrısı vb. bir rahatsızlık var ise ekşi veya asitli besinler, tuzlu besinler, turunçgiller (limon, portakal, greyfurt vb.), turşu, sirkeli besinler, domates bazlı besinler ve bazı konserve et sularından uzak durun. Fındık, granola, kızarmış ekmek, çiğ meyve-sebze, cips vb. sert besinlerden kaçının.


* Ağız kuruluğu ya da tükürükle ilgili bir sorun varsa küçük ısırıklarla besinlerin iyi çiğnenmesi sağlanmalıdır. Serin veya oda sıcaklığında yumuşak ve nemli besinler tercih edilmelidir. Blendirize meyve ve sebze, yumuşak pişmiş tavuk ve balık gibi besinler ağırlıklı olarak alınabilir. Fıstık ezmesi ve yumuşak ekmek gibi damağa yapışan besinlerden kaçınılmalıdır. Besinleri çorba, et suyu, soslar, yoğurt vekrema ile yumuşatın. Tükürüğü uyarmak için şekersiz sakız ya da şekerlemeler alınabilir. Limon damlaları da eğer ağızda yara yok ise kullanılabilir. Kafein içeren çay, kahve, kola, çikolata sınırlandırılmalıdır. Gargara ve asitli içeceklerden kaçının. İçecekler pipet yardımı ile alınabilir.


Kanser ve tedavisi hastalık ve mikroplara karşı koruyan beyaz kan hücrelerini etkileyerek bağışıklık sistemini zayıflatır. Bunun sonucunda vücut enfeksiyonlara, yabancı maddelere veya hastalıklara karşı sağlıklı bir bireyin savaştığı gibi savaşamaz. Bağışıklık sisteminin kendisini yeniden toparlamaya başladığı bu zamanlarda enfeksiyon oluşumuna neden olan mikropları veya yüksek seviyedeki bakteri alımını önlemek için nötropenik diyet adllı bir diyet takibi gerekir. Tüm sebze ve meyveler pişmiş olarak tüketilmelidir. Çiğ besinler, yağlı, acı, ekşi ve tatlı besinler, baharat, bal, çay, kahve, portakal suyu gibi asitli ve ekşi içecekler, kızartmalar, ekşi meyve ve sebzeler (domates, mandalina vb.) ve sindirimi zor olan besinlerin (soğan, sarımsak, lahana, karnabahar, salatalık, bakla, kurubaklagiller, bezelye, havuç, turp, fasülye vb.) tüketilmesi sakıncalıdır.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Sırbistan’da yakalanan kardeş katili, getirildiği İzmir’de tutuklandı İzmir’de öz kardeşini öldürdükten sonra Sırbistan’a kaçan ve İnterpol’ün devreye girmesiyle Belgrad Nikola Tesla Havalimanı’nda yakalan cinayet zanlısı, Sırbistan’a giden İzmir polisi tarafından havayolu ile Türkiye’ye getirilmesinin ardından İzmir’de çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Olay, geçtiğimiz cumartesi günü saat 13.00 sıralarında Urla ilçesi Özbek köyü yolundaki zeytinlik alanda meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Kendi arazisine ot toplamaya giden bir vatandaş, ağacın altında erkek cesedi gördü. Cesedi gördükten sonra durumu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. Olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Ekiplerinin yaptığı incelemeler sonucu cesedin 19 yaşındaki Eyüp Çelik’e ait olduğu tespit edildi. İzmir Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Cinayet Büro Amirliği, İstihbarat Şube Müdürlüğü ve Urla İlçe Emniyet Müdürlüğünün koordineli çalışmaları sonucunda, Çelik’i öz abisi Erol Çelik’in (32) öldürdüğünü tespit etti. Sırbistan havalimanında yakalandı Ayrıca şüphelinin yakalanmasına yönelik yapılan çalışmalarda ise İzmir Adnan Menderes Havalimanı Şube Müdürlüğünce aynı gün saat 16.10 kalkışlı Sırbistan Belgrad Nikola Tesla Havalimanına 17.15 varışlı uçağa binmiş olduğu, uçağın Sırbistan’a inişine yaklaşık yarım saat olduğu anlaşıldı. Olayın üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanı, Interpol-Europol Daire Başkanı ve Dış İlişkiler Daire Başkanı arasında hızlı bir iletişim ağı kuruldu ve Sırbistan makamlarıyla ilgili daire başkanları iletişime geçerek şüphelinin Sırbistan ve Interpol polislerince uçaktan indiği esnada Belgrad Nikola Tesla Havalimanında muhafaza altına alınması sağlandı. İzmir polisi Türkiye’ye getirdi Urla Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde ise şüpheli Erol Çelik için kırmızı bülten kararı çıkarıldı. Türkiye’den hareket eden İzmir Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği görevlileri, Sırbistan ülkesine intikal ederek muhafaza altına alınan şüpheliyi Türkiye’ye havayolu ile getirdi. Aralarındaki husumetten dolayı kardeşini öldürmüş Cinayet şüphelisi Erol Çelik’in sorgusunda suçunu kabul ederek kardeşi ile aralarındaki husumetten dolayı olayı gerçekleştirdiğini söylediği öğrenildi. Emniyetteki işlemlerinin ardından Urla Adliyesine sevk edilen zanlı, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.