EKONOMİ - 17 Ağustos 2018 Cuma 17:00

MÜSİAD Erzurum Başkanı Bayır “Ekonomimiz zamanla yaha da iyi olacak”

A
A
A
MÜSİAD Erzurum Başkanı Bayır “Ekonomimiz zamanla yaha da iyi olacak”

MÜSİAD ile Ümmet Âlimler Birliği, ABD’nin Türkiye ekonomisine yönelik uyguladığı hukuk ve etik dışı yaptırımlara karşı ortak basın açıklaması düzenledi.

MÜSİAD ile Ümmet Âlimler Birliği, ABD’nin Türkiye ekonomisine yönelik uyguladığı hukuk ve etik dışı yaptırımlara karşı ortak basın açıklaması düzenledi.


Ortak basın açıklamasının MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay ve Ümmet Âlimler Birliği adına Filistin Âlimler Birliği Başkanı Navas Tekruri tarafından İstanbul’da gerçekleştirildiğini belirten MÜSİAD Erzurum Başkanı Taner Bayır, Türkiye’nin yaptırımlara karşı boyun eğmeyeceği, birlik ve bütünlük halinde bu zorlukların da üstesinden gelineceğini söyledi.


ABD’nin yaptırımlarının doğru ve yerinde hamlelerle bertaraf edilmeye başlandığını belirten Taner Bayır, ekonomik durumun zamanla daha iyi bir noktaya geleceğini kaydetti. Bayır, “ Hiçbir etik kurala ve uluslararası hukuka uymayan bu savaş yöntemiyle, daha önce de karşılaştık. Siyasi çekişmeleri, ağır sonuçları olacak çirkin bir oyuna çeviren bu tutum karşısında bir kez daha ülkece kenetlendik. Siyasi irade başta olmak üzere, iş dünyası ve toplumun her kesimi, oynanmak istenen oyunu görerek hızlıca organize oldu ve karşı hamleye geçti. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, ekonomi yönetimimiz çok kısa bir sürede alınacak tedbirleri tespit ederek uygulamaya geçirdi. Bunun olumlu sonuçlarını da hamdolsun görmeye başladık; zamanla daha da iyi olacaktır.” dedi.


Tamamen Hayal Ürünü


ABD’nin Türkiye’yi dünya ekonomisinin dışına itme düşüncesinin tamamen bir hayal ürünü olduğunun altını çizen Bayır, “ABD Başkanının malum açıklamayı yaptığı günün ertesi, Almanya, İtalya gibi Avrupa ülkeleri başta olmak üzere, aralarında Rusya, Çin ve İran’ın da olduğu birçok ülkeden destek mesajları gelmeye başladı. Türkiye bugün, dünya ticareti içerisinde önemli bir yere sahip, dünyanın hemen hemen her noktasına ihracat yapan, büyük yatırımlara imza atan güçlü bir aktördür. Dolayısıyla, Amerika tarafından Türkiye’yi ekonomik anlamda zorda bırakma ya da dünya ekonomisi dışına itme düşüncesi bir hayalden ibarettir. Her şeyden önce buna ilk itiraz edecek olan, gördüğümüz üzere diğer ülkelerdir.” diye konuştu.


Türkiye Güçlü Bir Ekonomiye Sahip


Türkiye’nin geçmişte olduğu gibi artık kırılgan bir ekonomik yapıya sahip olmadığını ve güçlü bir ekonomisi olduğunu vurgulayan MÜSİAD Başkanı Taner Bayır: “Bankacılık sistemimizle, sağlam temellerde seyreden serbest piyasa ekonomimizle ve tüm paydaşlarımızla artık sarsılsak da, yıkılmayız. Bu güçlü yapıya bir de milletimizin dik duruşu ve sağlam kardeşlik bağı da eklenince, sadece ekonomimiz değil, toplumsal yapımız da aynı şekilde en ufak yara almıyor. Son yaşanan gelişmelerle, bunu tarihe bir kez daha yazmış bulunuyoruz. Bizler, tüm dünyayla iyi ilişkiler kurarak, dostluk temelli anlayışla ilerlemeyi amaçlayan bir ülkeyiz. Bunun en iyi örneklerinden biridir bugün sizlerin burada bizlerle bir arada olmanız. Zor günlerimizde yanımızda olan dostlarımızı her zaman hayırla anıyoruz; fakat İslam dünyasından kardeşlerimizin desteği, bizim için çok kıymetli. Her fırsatta dile getiriyoruz; dili, dini, ırkı ne olursa olsun, bizler kardeşlerimizin dertleriyle dertleniyoruz. Dünyanın bir ucunda bir haksızlık varsa, karşısında durmayı, var gücümüzle haykırmayı kendimize ödev biliyoruz. Geçtiğimiz yaz aylarında nasıl ki Kudüs’e giderek İsrail’in haksız uygulamalarına karşı Filistinli kardeşlerimizin yanında olduysak, bu tavrımızı her koşulda sürdüreceğiz.”


"Türk Mallarını Satın Alarak Türkiye’ye Destek Olun"


Bu arada; Ümmet Alimler Birliği adına konuşan Filistin Alimler Birliği Başkanı Navas Tekruri’nin ortak basın açıklamasında ABD’nin Türkiye’ye karşı düşmanca tavır sergilediğini belirterek, ABD’nin sadece Türkiye’yi değil, dünyadaki mazlumları da hedef aldığını söylediği bildirildi.


Türkiye’nin, mazlumların yanında olduğu için hedef alındığını belirten Tekruri’nin ABD’nin Müslümanları hedef aldığı her zaman da hüsrana uğradığını vurgulayarak, "Tüm Müslümanlar Türkiye’nin yanındadır. Kardeş Türkiye’nin yanında duran herkese teşekkür ediyorum. Ekonomik gücü olan her Müslüman, gücü nispetinde Türkiye’ye destek olmalıdır. Müslümanları Türkiye’ye destek olmaya davet ediyorum. Türkiye’yi siyasi, ekonomik ve turizm alanlarında desteklemek gerekiyor. İnsanların tatillerini Türkiye’de yapmasını teşvik edin. Türk mallarını satın alarak Türkiye’ye destek olun. Elinizdeki dolarları TL’ye çevirin. ABD mallarını boykot edin. Bu savaş Türkiye’nin savaşı değil, herkesin savaşıdır. Bütün Müslüman ülkeleri Türkiye’nin yanında durmaya çağırıyoruz." ifadelerini kullandığı öğrenildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir İzmirliler gönül rahatlığıyla teleferik keyfi sürecek İzmir Büyükşehir Belediyesinin Avrupa Birliği standartlarında hizmet verdiği Balçova’daki teleferik tesislerinde, 5 Şubat’tan itibaren titiz şekilde yürütülen bakım çalışmaları tamamlandı. Günde yaklaşık 2 bin 500 kişinin ziyaret ettiği tesislerde İzmirlilerin teleferiğe gönül rahatlığıyla binebileceği bildirildi. Antalya’da meydana gelen ve 1 kişinin hayatını kaybettiği, 10 kişinin de yaralandığı teleferik kazası tedirginliğe yol açtı. Kaza sonrası, günde yaklaşık 2 bin 500 kişinin ziyaret ettiği İzmir Balçova’daki teleferik tesislerine ilgi azaldı. 5 Şubat’ta başlatılan bakım çalışmaları tamam İzmir Büyükşehir Belediyesi, gönül rahatlığıyla vatandaşların teleferiği kullanabileceğini açıkladı. Avrupa Birliği (AB) standartlarında hizmet sunulan Balçova’daki teleferik tesislerinde, 5 Şubat 2024’te başlatılan bakım çalışmalarının ise tamamlandığı bildirildi. 2015 yılında yenilenerek hizmete alınan tesiste titiz bir süreç yürütüldüğü aktarılırken, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ile TMMOB Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesine tesisin yıllık periyodik kontrollerinin yapılması ve raporlanması için davet gönderildiği ifade edildi. Neler yapılıyor Tesiste; üretici firmanın tavsiye, kullanım, bakım ve onarım kılavuzları rehberliğinde aksatılmadan yıllık, aylık ve haftalık bakımlar yapılıyor. Yılda bir kez yapılması zorunlu olan yıllık periyodik bakım çalışması kapsamında sistemdeki tüm hareketli parçalar elden geçiriliyor. Talimatlar ve kullanım ömürleri gibi ölçü toleransları kapsamında değiştirilmesi gereken parçalar yenileniyor, otomasyon ve elektrik sistemlerinde iyileştirme ve bakım çalışması yürütülüyor. Bakımlar; alanında eğitilmiş ve İZULAŞ AŞ bünyesindeki tekniker ve teknisyenler tarafından kontrol ve kayıtlar güncel tutularak yapılıyor. Tesisin EN 12927-8 standardı gereği halat manyetik kontrol testi (MRT) yıl içerisinde 6 aylık periyodlar ile tamamlanıyor. Tesisin kesintisiz çalışmasını sağlayan elektrik jeneratörleri ile tesisin elektrik trafolarının bakımları da düzenli olarak takip ediliyor. Tesis çalıştırılmadan önce ve gün içerisinde günlük çalışma kontrolleri tamamlanıp kayıt altına alınıyor. Çalışmalar iş güvenliği uzmanları tarafından da denetleniyor. İzmir’in simgelerinden İzmir’de 1974’te kurulan, yenilenerek 2015 yılında yeniden hizmete alınan tesiste; seyir terasları, dürbünleri ve mesire alanları yer alıyor. Tesiste toplam 20 kabin bulunuyor. Rengarenk kabinler İzmir’in canlandırıcı ruhunu yansıtırken, her kabin en fazla 8 yolcu taşıyabiliyor. Teleferik ile yolculuk yaklaşık 3 dakika sürüyor. 810 metrelik hat boyunca 60 dakikada ortalama bin 200 yolcu taşınıyor.
Kastamonu Çanakkale Savaşı’nda 3 dönem mezun veremeyen lise, 139. yılını kutluyor Anadolu’nun ilk devlet lisesi olan ve Çanakkale ile Kurtuluş savaşlarına katılan öğrencileri sebebiyle 3 dönem mezun veremeyen Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi, kuruluşunun 139. yılını kutluyor. Dönemin Kastamonu Valisi Abdurrahman Nurettin Paşa tarafından 1885’te Kastamonu İdadi Mektebi adıyla kurulan lise, Cumhuriyet’in ilanının ardından önce Kastamonu Lisesi, 1963 yılından sonra da kurucusunun adı verilerek Abdurrahmanpaşa Lisesi olarak hizmete devam etti. Anadolu’nun ilk devlet lisesi olma unvanını taşıyan ve 120 öğrencisinin Çanakkale Savaşı için cepheye gitmesi sebebiyle 1914-1918 yıllarında mezun veremeyen Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi, 139. yılını kutluyor. Bu çerçevede, Cumhuriyet Meydanında Okul Müdürü Hüseyin Mısırlıoğlu ile Abdurrahmanpaşa Lisesi Mezun ve Mensupları Dernek Başkanı Nurten Ciğerci tarafından Şehit Şerife Bacı ve Atatürk Anıtına çelenkler sunuldu. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından öğrenciler, Türkiye’nin çeşitli yörelerine ait halk oyunları gösterisinde bulundu. Gösterinin ardından öğrenciler, Türk bayrağı ile Abdurrahmanpaşa Lisesi’nin flamasını açarak sevgi gösterisinde bulundu. “Lisemizin 139’uncu kuruluş yıldönümü kutlu olsun” Törende konuşan Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi Okul Müdürü Hüseyin Mısırlıoğlu, “Çatısı altında toplandığımız bu kutlu yuva bugün 139’uncu yaşına girdi. Hiç durmadan, yorulmadan milletimizin irfan ordusuna yeni neferler yetiştirmeye devam eden Lisemizin 139’uncu kuruluş yıldönümü kutlu olsun. Memleketimizin göz bebeği, irfan meşalesi okulumuzdan aldığınız feyz ile yine bu topraklara yaptığınız hizmetle bizlere ilham kaynağı oldunuz, bu irfan meşalesinin daha fazla ışık saçmasını sağladınız. Dolayısıyla bütün mezunlarımıza huzurlarınızda şükranlarımı, saygı ve sevgilerimi sunuyorum. Taş binaları ilim ve irfan yuvasına dönüştüren, daha iyi bir geleceğin inşasında bilgi ve hikmetle donatılmış, yüreği vatan sevgisiyle atan gençler yetiştiren kıymetli meslektaşlarım, okulumuzun bu günlere gelmesindeki emek ve gayretleriniz asla unutulmayacaktır. Bu irfan yuvası, sizlere ve bizleri bu günlere getiren idareci ve öğretmenlerimize çok şey borçludur” dedi. “Sizlere olan güven ve inancımız tamdır” Öğrencilere seslenen Mısırlıoğlu, “Dün ağabeylerimiz vatan savunmasında canlarını nasıl ortaya koyup cepheye koşmuşsa bugün de aklımız, zihnimiz, bilgimiz, görgümüz, gayret ve çalışkanlığımızla hep en ön safta olup ülkemizin kalkınmasında üzerinize düşen görevi en iyi şekilde yerine getireceksiniz. Sizlere olan güven ve inancımız tamdır. Sizler de kendinize güvenin ve inanın. Okulumuzun kuruluşunun 139’uncu yıl dönümünde başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ülkemizin bağımsızlığı, birlik ve bütünlüğü için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi, istiklal ve egemenliğimiz uğruna eşsiz fedakarlıklarıyla milletimizin gönlünde ölümsüzleşen gazilerimizi, bizlere bu güzel ilim ve irfan yuvasını armağan eden okulumuzun kurulmasına vesile olan Abdurrahman Nurettin Paşa’yı ve 1885’ten bu yana izleri ve hatıraları yıllarca unutulmayan, Abdurrahmanpaş’lıların gönlünde ölümsüzleşen tüm mezunlarımızı, öğretmenlerimizi ve yöneticilerimizi şükran ve minnetle anıyor, yakın zamanda aramızdan ayrılan efsane müdürümüz İsmail Dönmez ve Birol Yılmaz hocalarımıza yüce Allah’tan rahmet dilerken şükran ve minnet duygularımı ifade ediyorun” ifadelerini kullandı. Törene, öğretmenler, öğrenciler, veliler ile birlikte okulun daha önce mezun verdiği kişiler katıldı.