YEREL HABERLER - 22 Haziran 2017 Perşembe 10:37

Oruç tutarken gerginliğe dikkat

A
A
A
Oruç tutarken gerginliğe dikkat

Ramazan ayında oruçla birlikte, psikolojide de değişiklikler olduğunu belirten Psikiyatrist Yrd.

Ramazan ayında oruçla birlikte, psikolojide de değişiklikler olduğunu belirten Psikiyatrist Yrd.Doç.Dr. Rıdvan Üney, bir yandan insanların dini görevlerini yerine getirmenin huzuru içindeyken, bir yandan da oruçla birlikte uzun süre aç kalma süresinin etkilerinin olabileceğini söyledi.


Nişantaşı Psikiyatri Merkezinden Psikiyatrist Yrd.Doç.Dr. Rıdvan Üney, “Oruç nedeniyle, 16 saatten fazla aç kalınacaktır. Bu durumda doğal olarak vücutta kan şekeri düşecek kişi açlık nedeniyle tahammülsüz hissedebilecektir. Özellikle trafikte uzun zaman geçirenleri, yoğun çalışanları, stres düzeyi yüksek olanları etkileyebilecektir. Ayrıca sigara kullananlar, bağımlılık nedeniyle daha fazla gerilim yaşayabilirler” dedi.


Psikiyatrist Yrd.Doç.Dr. Rıdvan Üney gerginlikle ilgili çözüm önerilerini şöyle sıraladı:


“1. Öncelikle açlık kişide tahammülü azaltabilir. Oruçlu olunmayan zamanlarda tahammül edilebilen durumlar oruçluyken tahammül edilemez hale gelebilir. Oruçluyken tahammüllü olup olmadığımızı kontrol edelim. Oruçlu kişi verdiği tepkileri normal zamanla karşılaştırmalıdır. Eğer tepkisi fazlaysa, bunu fark edebilir. Farkında olmak durumu kontrol altına almamızı sağlar.


2. Sigara içen kişiler bu süre boyunca sigara içemediklerinden dolayı yoksunluğa bağlı gerginlik hissedebilirler. Gene fark etmek, durumu kontrol altına almamızı sağlar.


3. Sahur yapmak; vücudun açlık süresini kısaltıp, gerginleşmesini engellemektedir.


4. Bazı kişiler sahura kadar uyumamaktadırlar. Sahurdan sonra kalan süre, uyku için yeterli olamayabilir. Sahura kadar uyumak; uyku süresini artırır ve sonuç olarak gerginleşmemizi azaltacaktır.


5. Gün içerisinde oluşan gerginliklerde, nefes egzersizi faydalı olabilmektedir. Nefes egzersizi 5 saniye boyunca burundan nefes alınıp, 5 saniye nefes tutularak ve yine 5 saniye içinde ağızdan nefesi vermek şeklinde uygulanır. Bunu günde 3 kez 10’ar defa yapmak gerekir. Ayrıca gergin hissedildiğinde de uygulanabilir.


6. Hem gün içinde trafikte araba kullanmak, hem de iftar için eve yetişme telaşı kişiyi gerginleştirebilir. Bu durumlarda, nefes egzersizi yararlıdır.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Ruhsatsız tabanca ile yakalandı, “Taşımıyorum bozuk” diyerek tüfek ruhsatı gösterdi Aksaray’da ruhsatsız tabanca ile yakalanmasına rağmen önce “Taşımıyorum” deyip inkar eden, sonra da “Bozuk” diyen sürücü bir de “Ruhsatım var” diyerek tabanca yerine tüfek ruhsatı gösterdi. Olay Gülağaç Yolu Kireçlik Mevkiinde yaşandı. Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde gece yarısı bekçilerin de katıldığı asayiş ve trafik uygulaması yapan İl Emniyet Müdürlüğü asayiş ile trafik şubesi ekipleri şüphe üzerine Gülağaç ilçesinden Aksaray merkez istikametine seyreden Ali B. (38) idaresindeki 51 ACV 230 plakalı otomobile "dur" ihtarında bulundu. Sürücüsü ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirildikten sonra araçta arama yapan bekçiler araç içerisine gizlenmiş bir adet tabanca buldu. Kullandığı araçta tabancayla birlikte yakalanmasına rağmen “Taşımıyorum” diyen sürücü Ali B. daha sonra tabancanın bozuk olduğunu belirterek işlem yapılmasından kaçmak istedi. 2 ayrı bahanesiyle başarılı olamayan sürücü bu kez de “Ruhsatım var” diyerek yakalattığı tabanca yerine tüfek ruhsatı gösterdi. 3 ayrı bahanesiyle işlemden kaçamayan sürücü son olarak tabancayı kabullenerek “Benim, tamir için taşıyorum” dedi. Tabancaya bekçiler tarafından dolu boş kontrolü yapıldıktan sonra el konulurken ruhsatsız tabanca taşımaktan gözaltına alınan sürücü adli işlemler için polis merkezine götürüldü.