GENEL - 22 Mart 2018 Perşembe 10:49

60 yaşındaki ’Hür kız’ 27 farklı ülke gezdi

A
A
A
60 yaşındaki ’Hür kız’ 27 farklı ülke gezdi

Eşinden ayrıldıktan sonra 27 farklı ülke gezen ve kendisine ‘Hür kız’ diyen 60 yaşındaki Ayşe Kurucu, hayat enerjisiyle gençlere ilham oluyor.

Eşinden ayrıldıktan sonra 27 farklı ülke gezen ve kendisine ‘Hür kız’ diyen 60 yaşındaki Ayşe Kurucu, hayat enerjisiyle gençlere ilham oluyor.


İzmir’de yaşayan 3 çocuk annesi Ayşe Kurucu, eşinin kıskançlıkları yüzünden dışarı dahi çıkamazken şimdi dünyayı dolaşan bir gezgin haline geldi. Eşinden ayrıldıktan sonra yollara düşen Kurucu, 10 yıllık süreçte 27 farklı ülke gezerek yüzlerce değişik kültüre tanıklık etti. Otostop çektiği çiftin aracında ‘Canım kızım’ ismini verdiği fotoğraf makinesini unutmasıyla adeta hayatı değişen Ayşe Teyze, çiftin fotoğrafları sosyal medyada paylaşmasıyla fenomen haline geldi. İnsanın hayal ettiği sürece neler yapabileceğini gösteren ve tabuları yıkan 60 yaşındaki Ayşe Kurucu, anlattıklarıyla herkesin ufkunu açıyor.



"İmkanınız olduğu sürece hayatı kaçırmayın"


Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından Yaşlılar Haftası dolayısıyla "+65 Yaşlı Farkındalık Zirvesi"nde gençlerle bir araya gelen Kurucu, katılımcıları anlattıklarıyla hem güldürdü hem düşündürdü. Salonu dolduran öğrencilere hayatından kesitler sunan Kurucu, hayatta imkansız diye bir şeyin olmadığını ve istendiği sürece pek çok hayalin gerçekleştirilebileceğini anlattı. Yaşı dolayısıyla tepkiler de aldığını aktaran Kurucu, kendisine desteklerin de bir hayli fazla olduğunu sözlerine ekledi. Eskişehir’de katıldığı panelde İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Ayşe Kurucu, "Bu sene gittiğim ülke ile birlikte 27 ülke oldu. Ama tepkiler güzelleşiyor. Arada tabi farklı da oluyor. Kadını hür olarak görmeyip ayıplayan kesimler var. ‘Yalnız mı gittin? Nasıl olur?’ diyenlerin karşısında dik durmak çok güzel bir şey. Kendini ispatlayabilmek, farklılıkları görebilmek çok farklı. Eleştiri yapıcı ama tenkit yıkıcı oluyor. İmkanınız olduğu sürece hayatı kaçırmayın. Bu maddiyat da değil. Benim ilk gezmem kredi kartı ile oldu. Sürpriz bir şekilde gelişti. Ondan sonra tanıyıp diyaloglardan sonra bana güvendiler ve beraber gezdik" dedi.



"Farklı kültürleri tanımak çok güzel"


Gezdiği ülkeler arasında unutamadığı yerler olduğunu da ekleyen ’Hür Kız’ Kurucu, "Singapur’u unutamadım, çok güzel. İklimi çok farklı, tropikal iklim. Çok değişik meyveler var. O orkide bahçelerine girince dünyada değilim diyorsun. Ekonomik olarak da güçlüler. Küçük de bir ülke ama halkına çok iyi hizmet vermiş. Dubai çok güzel. Macaristan, Türkleri çok seviyor. Farklı kültürleri tanımak çok güzel. Fotoğraf makinem var yanımda. Başkaları da çekiyor, kendi çektiklerim de oluyor. Torunlar ‘Anneanne, babaanne bir tane çek’ dedikçe ben öyle başladım. Baktım güzel de bir şey. İnsanın hatırası kalıyor. Sana arkadaşlık yapıyor. Devam Ayşe dedim ve 2 albüm doldurdum" ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Hayvanlar için 30 yıllık mücadelesine motosikletinin çalınması bile engel olmadı Eskişehir’de 30 yıldır sokak hayvanları için neredeyse her gün yüzlerce kilogram yemek dağıtımı yapan Erol Dürüşken, 1 yıl önce motosikletini çaldırmasına ve günlük ortalama 60 kilometre yol kat ederek vaktinin büyük bir bölümünü beslemeye ayırmasına rağmen gönüllülük esasıyla üstlendiği sorumluluğundan vazgeçmiyor. Her gün motosikletiyle birlikte çeşitli bölgelerdeki sokak hayvanları için yemek dağıtımı yapan Erol Dürüşken, tüm zorluklara rağmen bu çabasından vazgeçmeyerek görenlerin takdirini topluyor. Yaklaşık 30 yıldır besleme yapan Dürüşken, 1 yıl önce motosikletini çaldırmıştı. Başından geçen talihsiz olayın ardından kendisine yeni bir araç edinerek besleme yapmaya devam eden Dürüşken, aldığı motosikletiyle günlük yaklaşık 60 kilometre yol katederek 1 senede 21 bin 500 kilometreye ulaştı. Gün içerisinde zamanının büyük bir bölümünü bu işe ayıran gönüllü vatandaş kurumlardan ve işletmelerden aldığı yemeklerle kent merkezi ile birlikte köy bölgelerindeki ve boş arazilerdeki sokak hayvanlarını gücünün yettiğince aç bırakmamak için gayret gösterirken, dağıtım miktarının bazı günler 300 kilograma kadar ulaştığını belirtti. Besleme yaptığı anlarda kendisini çok mutlu hissettiğini ifade eden Dürüşken, yemek dağıtımı için destek olan tüm yardımseverlere de teşekkürlerini iletti. "Sadece 1 sene içerisinde bu motorumla 21 bin 500, eski motorumla 12 bin kilometre yol kat ettim" Eskişehir’de yaşayan hayvansever gönüllü Erol Dürüşken, önceki motorunu çaldırdıktan sonra yeni aracını taksitle aldı. Bu motoruyla da 1 sene içerisinde 21 bin 500 kilometre yol kat eden Dürüşken, "Bu motor sadece ve sadece sokak hayvanları iççin gidip geliyor, başka hiçbir işimizde kullanmıyoruz. Kız yurtlarından ve hastanelerden alıyoruz yemekleri. Bağlar tarafında değişik müesseselerden bize destek geliyor. Günlük 50-60 kilometre yaptığımız oluyor. Eski motorumla da sadece 1 senede yaklaşık 12 bin kilometre yol katettim sadece köpekler için. Biz sadece bu noktayı beslemiyoruz. Eskişehir’de köy ve mezarlık taraflarını besliyoruz. Sütlüce, Esentepe ve Yeşiltepe bölgelerine gidiyoruz. Günlük dağıtımın 300 kilograma ulaştığı oluyor. Bakın ben buraya bugün 4 defa geldim çünkü motorumun kapasitesi bu kadar. Şimdi onlar yemeğe başladıkları zaman bu gökyüzündeki bulut farklılaşıyor, her yer masmavi oluyor. Hani ‘Sevseydin yağmurlar işlemezdi, karlar üşütmezdi, soğuklar hiç işlemezdi’ diyor ya. 30 yıldır bu işi yapıyorum. Hasta hayvan varsa anında telefon açıyoruz. Doğal Yaşam Merkezi’ne ve Alev hanıma da buradan çok teşekkür ediyoruz" dedi.
Samsun Kentsel Dönüşüm Başkanlığı Samsun’da 314 arsayı satışa çıkarıyor Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, Samsun’da 314 muhtelif arsayı yatırım yapmak isteyenler için avantajlı şartlarda satışa çıkarıyor. Samsun’daki 314 arsa; yüzde 25 peşin, 24 ay vadeyle satışa çıkacak. Bakanlık, peşin ödemelerde yüzde 20 indirim avantajı ile yatırım yapmak isteyenler için büyük bir fırsat sunuyor. 30 Nisan Salı günü saat 10.30’da yapılacak müzayedelere çevrimiçi (on-line) katılım da sağlanabilecek. Büyük fırsat için başvurular başladı, on-line katılım sağlanabilecek Konut, tarım ve plansız alan niteliğindeki 314 muhtelif arsa için alıcılar gün sayıyor. Samsun’daki arsalar için başvurular başladı. Açık artırma 30 Nisan Salı günü saat 10.30’da yapılacak. Ankara/Çankaya Holiday Inn Hotel ile Samsun Büyükşehir Belediyesi Çok Amaçlı Salon’da yapılacak artırmaya internet üzerinden de (emlakmuzayede sitesinden) teklif verilebilecek. “Bu fırsat kaçmaz” Türkiye’nin en güzel şehirlerinden biri olan Samsun’da arsa sahibi olma fırsatının kendisini çok heyecanlandırdığını ifade eden Olgun Aydoğan, “Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, Samsun’daki 314 arsayı yüzde 25 peşin, 24 ay vadeyle satışa çıkaracak. Peşin ödemelerde yüzde 20 indirim avantajı ile yatırım yapmak isteyenler için büyük bir fırsat sunuluyor. Bu fırsat beni çok heyecanlandırdı. Bir firmayla anlaşıp 2-3 daire sahibi olabilirim. Yatırım için ise uzun vadede kullanabilirim. Bu fırsat kaçmaz” dedi. “Arsa sahibi olmak isteyenleri açık arttırmaya davet ediyorum” Kendisi gibi arsa sahibi olmak isteyen vatandaşları müzayedeye davet eden Kadriye Arslan ise “Samsun’dan arsa almak istiyordum. Güvenilir yerden, uygun şartlarda arsa bulmak oldukça zor. Alacağım arsayı daire karşılığında inşaata verebilir ya da yatırım için bekletebilirim. Tüm uzmanlar da günümüz şartlarında en önemli yatırım aracının arsa almak olduğunu dile getiriyor. Arsa sahibi olmak isteyen vatandaşları bu imkanlardan yararlanmaya davet ediyorum” diye konuştu. 30 Nisan Salı günü saat 10.30’da yapılacak müzayede hakkında ayrıntılı bilgilere internet sitesinden ve 0212 608 15 00 numaralı telefondan ulaşılabilecek.
Bitlis 27 yıllık harik ustasından alternatif üretim Bitlis’te 27 yıldır harik sanatıyla uğraşan Haydar Yılmaz, ürettiği büyük boy hariklere alternatif olarak süs eşyası ve hediyelik mini harik üretimi yapıyor. Yıllardır tek başına harik sanatını yaşatmak için büyük mücadele veren Haydar Yılmaz, 600 yıllık bir sanatın bitmemesi için alternatif üretimlere yöneldi. Bitlis’in önemli el sanatlarından biri olan, keçi kılı ve kendir ham maddesinden yapılan ve yöre halkının yüzyıllardır ayakkabı olarak kullandığı harik ayakkabısının yaşayan son ustası Yılmaz, sanatını yaşatmak ve tanıtmak için mücadele veriyor. Bazı kurumların kısmi desteği dışında sanatını yaşatmak için destek bulamadığını vurgulayan Yılmaz, 25 yıldır zor şartlarda üretimini yaptığı harik sanatına sahip çıkılmasını bekliyor. Harik ustası Haydar Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, mini harikin piyasasını oluşturmaya çalıştıklarını söyledi. Yılmaz, “Yöre halkının 600 yıl boyunca bu ayakkabıyı kullandığı rivayet edilir. Genelde biz bunları halk oyunları ekiplerine veya ayağında romatizma rahatsızlığı bulunanlar için yapıyoruz. Tabii harik, piyasası olan bir ürün değil. Tüm geleneksel el sanatlarında olduğu gibi pazar sorunu yaşıyor. Bu pazar sorununu aşmak için farklı metotlar denedik. Bunlardan biri de mini harik üretimi oldu. Bu mini harikler süs amaçlı yapılıyor. Piyasası daha uygun oluyor, çünkü gelen turistler kullanım amacı büyüklere göre daha fazla olduğu için bunu tercih ediyorlar. Bitlis’teki kurum ve kuruluşlar gelen misafirlerine mini hariki veriyorlar, sağ olsunlar bu konuda bizlere destek oluyorlar. Amacımız bu sanatı ayakta tutmak ve yaşatmak istiyoruz. Çünkü Bitlis’e özgü bir sanattır. Genç nesillere aktarabilmek için zaman zaman Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde kurslar açıyoruz. Kursiyerlerimiz geliyorlar öğreniyorlar tabii, devam ettirme konusunda fazla bir rağbet olmasa da yine de kurslarımızı açıyoruz. Mini harikin piyasasını oluşturursak atölyemizde en azından 10-15 kişi istihdam edebiliriz” diye konuştu.